galéria megtekintése

Tízezren a kilátástalanságban

5 komment


Veres Dóra

Egyre több menekült él a calais-i Dzsungelben, de Sarkozy és Le Pen szeretné a csatorna túloldalára exportálni a problémát.

Kanyaró, influenza, bárányhimlő – a betegségek gyorsan terjednek a Dzsungelnek nevezett Calais melletti menekülttáborban, ahol a segélyszervezetek szerint már közel tízezren élnek. – Néhány hónapja alig több mint négyezren voltak a lakók, aztán a hatóságok lebontották a sátrak felét. Most tehát a korábbihoz képest feleakkora területen élnek kétszer annyian. Nincs elég mosdó, zuhanyzó, gyógyszer és orvos – mondta a Népszabadságnak Daniel Barney, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) Calais-ben tartózkodó munkatársa.

A Dzsungel madártávlatból. Se a franciák, se a britek nem akarják befogadni a lakóit
Pascal Rossignol / Reuters

Januárban a menekültek még tiltakoztak az új konténerváros ellen, ám mára várólistát vezetnek. Ott ugyanis van fűtés és áram.

 

Egyre többen jönnek a Dzsungelbe, napi 10-70 fő az érkező. Mind több a gyerek is, most 861 kísérő nélküli kiskorú él a környéken, több mint hatszázan a sátortáborban. A francia kormány tervei közt szerepel, hogy szeptember végére létrehoz nekik egy 72 fő befogadására alkalmas átmeneti létesítményt.

– Legalább tesznek valamit, bár ez nem megoldás – mondta lapunknak Mary Jones, a táborban működő könyvtár megálmodója, aki szerint egyre feszültebb mindenki. Az ételosztásnál gyakoriak a viták, amelyek olykor verekedéssé fajulnak. Az általa tavaly megnyitott, deszkákból és műanyagból készült, hullámpala fedelű tákolmányban napról napra többen ülnek be nyelvórára vagy olvasgatni. – Nem tudják, hogy vezessék le a feszültséget, ezért ugranak egymásnak. Teljes a bizonytalanság, nem tudják, meddig kell még itt maradniuk. Ugyanezt tapasztalnánk, ha tízezer britet zsúfolnánk össze ilyen kis területre – jegyezte meg a korábban tanárnőként dolgozó brit nő.

Ő és Barney is pesszimista, ősszel jön az eső, a sár, a mocsok, a káosz, és nőni fog a vírusos megbetegedések száma is. – Mindenki arra vár, hogy Nagy-Britanniába jusson, ezért van itt ez a rengeteg ember. A francia és a brit hatóságoknak ezzel kellene kezdeni valamit – jegyezte meg Barney.

Daniel Barney: Nincs elég mosdó, zuhanyzó, gyógyszer és orvos

Nagy változás egyelőre nem várható. Bernard Cazeneuve francia és Amber Rudd brit belügyminiszter kedden Párizsban találkoztak, s közös nyilatkozatuk szerint a jövőben is szorosan együttműködnek és megerősítik a közös határt. A 2003-ban megújított, Le Touquet-egyezményként ismert kétoldalú megállapodáshoz tartják magukat, amelynek értelmében a határőrizet átkerült a francia oldalra, hogy a potenciális illegális határátlépőket már Franciaországban feltartóztassák.

Az elmúlt napokban több ellenzéki politikus is a Touquet-egyezmény ellen szólalt fel. Nicolas Sarkozy volt államfő, aki épp a héten jelentette be indulását az elnökségért, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke szombaton, épp Le Touque-ban tartott kampánybeszédében szólította fel a briteket, hogy odahaza állítsanak fel központokat a menekültek befogadására.

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója felbontaná az alkut, ahogy Nord-Pas-de-­Calais régió elnöke is. A Köztársaságiak parlamenti képviselője, Xavier Bertrand szerint olyan megállapodásra lenne szükség Londonnal, amely lehetővé teszi, hogy a nagy-britanniai menedékkérelmet Franciaország területén is be lehessen adni. Sir Peter Ri­cketts korábbi párizsi brit nagykövet a BBC műsorában kedden megjegyezte, ha ez megtörténne, az mágnesként vonzaná a menekülteket: „Nem hogy megoldaná a Calais-ban rekedt tömegek problémáját, hanem még rontana is a helyzeten."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.