galéria megtekintése

Tízezrek tüntettek a kormány ellen, a lengyel jogállamért

4 komment

NOL

Ellenzéki felhívásra ötvenezer ember tüntetett szombation az elnöki palota előtt. Tartottak demonstrációt Wroclawban és Poznanban is.

Hivatalos becslések szerint ellenzéki felhívásra ötvenezer ember tüntetett Beata Szydlo miniszterelnök asszony kormánya és a lengyel jogállam védelme érdekében szombaton Varsóban. A demonstráción – amelyet a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) nevű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük az előző kormánypárt, a Polgári Platform (PO), illetve a Nowoczesna (Modern) szervezett – azt követelték, hogy az állam hirdesse ki a hivatalos közlönyben az kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Anélkül, hogy kihirdetnék, a megsemmisítő alkotmánybírósági határozat nem léphet hatályba, Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtti bejelentése szerint pedig a kabinet annak ellenére nem hajlandó megjelentetni a határozatot, hogy a Velencei Bizottság is úgy foglalt állást: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

 

A szombati tüntetés az alkotmánybíróság varsói épülete előtt kezdődött délben. Már itt több ezren jelentek meg, az ellenzéki pártok és szervezetek veze5tőinek a beszéde után pedig a tömeg Andrej duda államfő rezidenciájához vonult. A lengyel és EU-zászlók alatt „Szabadság, egyenlőség, demokrácia!", „Hirdessétek ki!" – skandálták a tüntetők.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Barbara Nowacka, a tavalyi választásokra összeállt baloldali szövetség, az Egyesült Baloldal (ZL) koalíció vezetője beszédében Szydlót és Dudát is felszólította, hogy „ne féljenek" Jaroslaw Kaczynski PiS-elnöktől – Szydlóhoz hasonlóan Duda is a PiS politikusa, Lengyelországot pedig de facto Kaczynski irányítja – mert ha kell, az ő jogaikat is megvédik a pártelnök autoriter törekvéseivel szemben. A Gazeta Wyborcz honlapján közölt egyik felvétel tanúsága szerint a tömegben feltűnt olyan transzparens is, amelyen Kaczynski marionettbábnak használja Dudát és Szydlót.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Azt Jarosław Jóźwiak, Varsó főpolgármester-helyettese jelentette be a Twitteren, hogy a tüntetésen ötvenezer ember vett részt. A megmozdulás a lengyel himnusz eléneklésével ért véget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.