galéria megtekintése

Tízévesek dolgoztatásával számolnák fel a mélyszegénységet

0 komment

NOL

Akár egy tízéves gyermek is vállalhat munkát Bolíviában. A jövőben ez nem számít törvénysértésnek sem a szülők, sem a munkáltató részéről.

A La Paz-i képviselőház által csütörtökön konszenzussal elfogadott törvénymódosítás úgy szól,hogy Bolíviában az eddigi 14 éves kor helyett mostantól alkalmazottként 12, magánvállalkozóként pedig 10 éves kortól vállalhatnak munkát a gyerekek, amennyiben a gyermekvédelmi hatóságok jóváhagyják azt.

Cipőpucoló fiú La Pazban. Senkit nem akarnak megfosztani a társadalmi éerzékenységtől
Cipőpucoló fiú La Pazban. Senkit nem akarnak megfosztani a társadalmi éerzékenységtől
David Mercado / Reuters

Az nem valószínű, hogy a gyermekvédelmisek bármiféle akadályt görgetnénk a dolog elé, hiszen Dél-Amerika egyik legszegényebb országában elterjedt a fiatalkorúak foglalkoztatása. A törvénytervezetet előterjesztő képviselő, Javier Zavaleta pont ezzel indokolta a lépést, szerinte ugyanis a fiatalok segítségével 2025-ig felszámolhatnák a mélyszegénységet az országban.

A Save the Children gyermekjogi szervezet BBC-nek nyilatkozó munkatársa rámutatott, hogy Bolíviában a gyermekek aktív tagjai a társadalomnak, így természetes, hogy dolgoznak. Ennek ellenére a gyerekmunka, és annak alsó korhatára vitatott téma. Bár sokan valóban természetesnek veszik, hogy a gyerekek már egész fiatal koruktól segítenek a család eltartásában, a gyermekjogi szervezetek szerint gyakran kizsákmányolják, akik a munka mellett iskolába sem tudnak járni, vagy ha mégis, teljesítményük lemarad társaikétól.

 
Természetes, hogy dolgoznak?
Természetes, hogy dolgoznak?
David Mercado / Reuters

A közelmúltban maga az elnök, Evo Morales is úgy nyilatkozott, hogy a gyerekmunka betiltása olyan lenne, mintha megfosztanánk a fiatalokat a társadalmi érzékenységüktől. Mint mondta, egyáltalán nem támogatja, hogy eltöröljék a gyerekmunkát, sőt, kifejezetten támogatja azt, így borítékolható, hogy aláírja a mostani törvénymódosítást is.

Morales egyébként számtalanszor mesélt már a gyermekkoráról, amelynek meghatározó része volt a munka. Elmondása szerint már hatévesen fagylaltot árult, hogy így segítse szüleit. Az elnök azzal is gyakran büszkélkedik, hogy hozzá hasonlóan a gyermekei megtapasztalhatták, mi a kemény munka, amikor elküldte őket lámát legeltetni szülőfalujába, Orinocába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.