galéria megtekintése

Még mindig nem találják a szökevény terroristát

Marad a terrorfenyegetés legmagasabb szintje Brüsszelben. hétfőn zárva lesznek az iskolák, és nem fog járni a brüsszeli metró sem – így döntött a belga Nemzetbiztonsági Bizottság vasárnap esti ülésén. A brüsszeliek komolyan veszik a figyelmeztetést, a hétvégenként tömött belváros most csaknem üres volt. Vasárnap este még több veszélyes terrorista után folyt hajtóvadászat a belga fővárosban. Tizenhat embert őrizetbe vettek, a november 13-i párizsi merényletsorozat egyik elkövetője, Salah Abeslam azonban nincs közöttük.

A brüsszeliek fegyelmezetten tudomásul vették, hogy a szombatot és a vasárnapot a négy fal között kell tölteniük, mert se focimeccsre, se koncertre, se étterembe nem mehetnek, miután a terrorelhárító központ szombatra virradóra a legmagasabb, 4-es szintre emelte a terrorfenyegetettség mértékét a fővárosban.

A belváros kihalt
A belváros kihalt
Yves Herman / Reuters

Brüsszelben egész hétvégén nem járt a metró, zárva tartottak a bevásárlóközpontok, múzeumok, éttermek és a sörözők. A tömegközlekedés ugyan működött, de előfordult, hogy egy-egy megállót – biztonsági megfontolások miatt – kihagytak a buszsofőrök. Amíg esténként a forgalmas brüsszeli utakon általában csak araszolva lehet haladni, most alig néhány autó közlekedett.

 

A városba újabb katonákat és rendőröket vezényeltek, a nagyobb csomópontokon katonai járművek parkolnak, a fontos közintézményeknél fegyveres egyenruhások járőröznek.

Úgy tűnik, hogy sokan hétfőn is kénytelenek lesznek otthon maradni, miután a terrorfenyegetés nem csökkent, és emiatt érvényben maradnak a rendkívüli intézkedések. A metró nem fog járni, és zárva lesznek az iskolák is, "miután bizonyos személyek a párizsihoz hasonló merényletekre készülnek a belga fővárosban" – fogalmazott vasárnap esti sajtótájékoztatóján Charles Michel miniszterelnök. A helyzetet hétfő délután újra értékelik.

Michel közlése szerint a készültségi szintet hétfő délután vizsgálják felül
Michel közlése szerint a készültségi szintet hétfő délután vizsgálják felül
Francois Lenoir / Reuters

A brüsszeli kerület, Schaarbeek polgármestere szerint legalább két veszélyes terroristát keres a rendőrség a fővárosban és környékén, akik terrortámadást készíthetnek elő. Az egyikük Salah Abdeslam, a párizsi merényletek egyik lehetséges elkövetője, aki a hírek szerint pokolgépes merényletet tervezhet. A férfi testvére az RTL tévének azt nyilatkozta: nem valószínű, hogy Abdeslam távozott Belgiumból. A nyomozás állásáról a rendőrség nem ad információt, csak annyit tudni, hogy az elmúlt napban sem házkutatásokra, sem letartóztatásokra nem került sor.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter egy vasárnap reggeli tévéműsorban azt mondta: nem akarják „megbénítani" a fővárost, és kilátásba helyezte, hogy esetleg újraindítják a metrót. A nemzetbiztonsági tanács azonban olyan súlyosnak ítélte a helyzetet, hogy nem enyhített az intézkedések szigorán.

Vasárnap délután terrorfenyegetés miatt kiürítették a legnagyobb flamand kereskedelmi televízió, a VTM épületét Vilvoordéban. A riasztás oka az volt, hogy egy gyanús, francia rendszámú autó parkolt a székház előtt. A helyszínre érkezett rendőrök és tűzszerészek semmit sem találtak, ezért az épület átvizsgálása után visszaengedték a dolgozókat. Ugyancsak hamis terrorriasztás volt a mecheleni pályaudvaron.

Az európai uniós intézmények dolgozóit sms-ben értesítették, hogy csak az alkalmazottak és a szerződéses munkatársak mehetnek be dolgozni, a külsősök maradjanak otthon. A bankok biztonsági óvintézkedéseket hoznak, a KBC Bank brüsszeli fiókjai hétfőn zárva lesznek. A Belfius bank arra kérte az alkalmazottait, hogy otthonról dolgozzanak, a minisztériumok pedig a dolgozóikra bízzák, hogy bemennek-e a munkahelyükre.

Az Európai Parlament tagjainak és tisztviselőinek a figyelmét az intézmény vezetése felhívta arra, hogy vegyék magukhoz az útlevelüket vagy a személyi igazolványukat, amikor hétfőn elindulnak Strasbourgba, a képviselő-testület négynapos plenáris ülésére, mert határátlépéskor ellenőrizhetik az okmányaikat.

Az eurócsoport ülésén kívül az Európai Tanács minden hétfői eseményt lemondott a biztonsági kockázatok miatt.

A Grand-Place környékén este razziát tartottak
A Grand-Place környékén este razziát tartottak
Yves Herman / Reuters

A párizsi merényletek nyomán megélénkült nemzetközi diplomácia hírei közé tartozik, hogy a jövő hónapban Nagy-Britannia is csatlakozik az Iszlám Állam elleni szíriai légitámadásokhoz, ha David Cameron miniszterelnök megkapja ehhez a parlament jóváhagyását. Az ENSZ pedig a jövő év elején cselekvési tervet dolgoz ki a szélsőségesség és a terrorizmus ellen, jelentette be a szervezet főtitkára.

Brüsszel központjában vasárnap este rendőrségi akció kezdődött. A Grand-Place mellett két háztömböt kutatnak át, a rue de Midi, rue des Tenturiers és a rue du Marché-au-Charbon le van zárva, mindegyiken felfegyverzett biztonságiakat látni. Az egyik környékbeli utcát, a rue du Lombard-t egy busszal torlaszolták el. A Le Monde írja, hogy a razziát téves riasztás miatt is elindíthatták. Ilyenből a hétvégén több is volt a belga fővárosban. A rendőrség a Twitteren kérte a sajtó munkatársait, hogy a közösségi médiában ne tegyenek közzé információkat a folyamatban lévő rendőrségi akcióról.

Az egyik letartóztatott rendőrökkel vasárnap este
Az egyik letartóztatott rendőrökkel vasárnap este
Youssef Boudlal / Reuters

A BBC riportere,  Christian Fraser fél tízkor azt twittelte, hogy a rendőrségi akció a végéhez közeledik, a biztonsági körzetet jelentősen szűkítették, a busz is elindult a rue du Lombard-ból.Az AFP háromnegyed tizenkettő előtt azt jelentette, hogy a belga fővárosban tartott rendőrségi akció véget ért, hat embert tartóztattak le, akik közül egyvalaki sérüléseket szenvedett. A későbbi hivatalos ügyészségi bejelentés már 16 letartóztatásról szólt. Brüsszelben 19, Charleroi-ban három rajtaütést hajtottak végre a belga biztonsági erők, de Abdeslam nincs azok között, akiknek a csuklóján az éjjel kattant a bilincs. Erik van der Sypt ügyészségi szóvivő szerint sem fegyverek, sem robbanóanyagok nem kerültek elő.

Molenbeekben – abban a brüsszeli negyedben, ahonnan a november 13-i párizsi merényletek több terroristája is érkezett –, egy férfi a kocsijával nekihajtott a kivezényelt biztonságiaknak, Két lövés dördült el, a férfi pedig megsérült. Őrizetbe vették, az viszont egyelőre nem világos, hogy van-e köze a terrorhoz. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.