galéria megtekintése

Technokraták, nem hadurak indulnak afgán elnöknek

1 komment

Ki veheti át az irányítást Afganisztánban az első demokratikusnak remélt hatalomváltás keretében? – ez a tétje az elnökválasztásnak, amelynek szombaton tartják az első fordulóját. Az indulók listája végül nyolcfősre szűkült, s ebben az új évezredet eddig uraló Hamid Karzai távozó államfőnek is benne van a keze.

Rászorította fivérét, Kajumot, hogy lépjen vissza, s mint a The New York Times kabuli riportjából kiderül, a tisztviselőket is maga választotta ki, akik majd a voksolással kapcsolatos vitákat eldönthetik. Megfigyelők mintegy kétharmados, az öt évvel ezelőttit kétszeresen túlszárnyaló részvételi arányra számítanak. A londoni The Daily Telegraph azonban szkeptikus elemzést ad választási előzetesében a 2009-es megméretést is alapul véve: akkor több mint egymillió voksot érvénytelenítettek csalás miatt. Már az ötmilliós feletti részvételt sikernek neveznék a 12 millió választásra jogosultból.

"Mozgó urnák": a nehezen megközelíthető helyeken, így Balkh tartományban is készülnek a voksolásra
Stringer / Reuters

 A győztes három korábbi miniszter közül kerülhet ki, állítják elemzők. Így a korábban a külügyek élén álló tádzsik-pastu, de inkább az előbbi népcsoporthoz tartozónak tekintett Abdullah Abdullah, valamint két pastu, a fő jelöltek doyenje, az ugyanezt a területet irányított, 70 éves Zalmai Raszul, illetve Asraf Ghani volt pénzügyminiszter esélyes rá, hogy átvegye a stafétabotot Karzaitól. Kérdés, hogy mikor: a szavatokat bő egy hónap múlvára számolják össze, és ha egyik jelölt sem kapta meg a voksok több mint 50 százalékát, akkor két hónap múlva második fordulót tartanak. Annak kifutásával így bőven a nyárba nyúlhat már a kabuli átadás-átvétel. - Mindhárman régi motorosok, akik jelen voltak az elmúlt húsz év afgán politikájában. Karzai személyes támogatottjának Raszult tartják, ha maga nem ismeri is ezt el. Ám a korábbiakkal ellentétben ezúttal már technokrata jelöltekről, nem pedig hadurakról van szó, mondja Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa, aki állítja: egyrészt óriási a választás tétje, hiszen az afgán demokrácia folytatásáról szól a döntés. Másrészt viszont korlátozott a folyamat: az ország jövője kijelölt pályán mozog. „Egyik jelölt sem akarja felmondani a Nyugattal való együttműködést, vagy gyorsan lepaktálni a tálibokkal. Ez nem is lenne reális: az afgán gazdaság minimális, a GDP 90 százaléka a külföldtől függ, így a külföldnek értelemszerűen beleszólása is van a folyamatokba". Mindhárom vezető jelölt támogatja például az amerikaiakkal kötött kétoldalú biztonsági egyezményt, amely az USA többezres katonai jelenlétét biztosítja az év vége utáni „nagy kivonulást" követően is. Ezt Karzai maga nem írta alá.

 

A biztonsági helyzet mindeközben rossz. Se szeri, se száma a merényleteknek, de pénteken fordult elő első ízben, hogy egy afgán rendőr szándékosan lelőtt volna egy külföldi újságírót. Az AP hírügynökség Pulitzer-díjas német fotóriporternőjét az eddigi információk szerint nyugatellenes gyűlöletből ölték meg, kanadai társa, az egyik legtapasztaltabb tudósító az országban, megsebesült. Az elkövetőt őrizetbe vették.

Anja Niedringhaus az Associated Press amerikai hírügynökség német fotóriportere volt
MTI/AP

Afganisztánt alaposan megviselte, ugyanakkor a nemzetközi segélyezést és „országépítést" is beindította a még 2001 októberében megkezdett tálibellenes háború, amely időközben az Egyesült Államok leghosszabb hadviselésének bizonyult. Karzai, az amerikaiak felfedezettje, kutya-macska barátságba került Washingtonnal. Ugyanakkor Wagner Péter szerint ma már anakronizmus az évezred elején használt fordulat, amely korlátozott befolyása miatt „Kabul polgármesterének" titulálta az államfőt. „Ez 2006 óta már nem igaz. A nemzetközi erők is kiterjesztették ellenőrzésüket az országban, és ezzel párhuzamosan kiépült, ha amerikai támogatással is, az afgán nemzeti hadsereg", mondta. Megfigyelők úgy vélik, a központi hatalomnak arra lenne szüksége, hogy az egyszerű afgánok is lássák: van államhatalom, közigazgatás, amelyre maguk is számíthatnak mindennapos, ügyes-bajos dolgaikban. - Ha ugyanis a kormány pusztán fegyvereseket jelent csak, akkor nem sok választja el egy adott faluban a tálib ellenőrzéstől - mondta Wagner.     

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.