galéria megtekintése

Születésnapját ünnepli a gyűlölet

6 komment

NOL

A németországi iszlamofób szervezet, a Pegida hétfői tüntetésén több ezer ember vett részt.

Bölcsőjében, Drezdában ünnepelte az első születésnapját iszlamofób PEGIDA-mozgalom. A demonstrációra több ezer ember ment el, többek között Angela Merkel német kancellár távozásának a követelésével, akit egy némiképp érthetetlen és kissé antiszemita párhuzam keretében azzal vádoltak, hogy „Júdás csókját” adja a németeknek. Egy hatvanas éveiben járó tüntető az AFP riporterének úgy nyilatkozott, Merkel csak a falnak vezeti Németországot, amihez a maga részéről Hannelore néven bemutatkozó nő annyit tett hozzá, a gyermekeikért és az unokáikért vonultak az utcákra. A születésnapi demonstráción részt vettek más európai országok szélsőjobbos mozgalmainak szónokai is Lengyelországtól Olaszországig.

A születésnapra több ezren mentek el
A születésnapra több ezren mentek el
Fabrizio Bensch / Reuters

A transzparensek között volt, amelyik „az embercsempészek királynőjeként” aposztrofálta Merkelt, és felidézte Orbán Viktor egyik kedvenc jelszavát, amely szerint „Európa az európaiaké!”, de feltűntek akasztófák is a tömegben, jelezve, hogy a német kancellárnak, illetve Sigmar Gabriel alkancellárnak és SPD-vezérnek milyen sorsot szánnának a tüntetők.

 

Az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes mozgalom – német polgári nevén a Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – egy Facebook-csoportból nőtte ki magát tüntetéssorozattá. Egy éve, 2014. október 20-án tartotta első nagyobb létszámú felvonulását. Az 1989-es tömegtüntetések mintájára szervezett, úgynevezett hétfő esti sétán a következő hónapokban egyre több embert vonzottak, az egyik januári felvonuláson 25 ezren voltak, aztán leszálló ágba került a mozgalom, nem kis részt az alapító, Lutz Bachmann rasszista kiszólásai és egy fénykép miatt, amelynek a kedvéért Bachmann Hitler-bajuszt vett fel. A menekültválság mélyülésével viszont ismét ezreket visz az utcára a Pegida, és éledezik a többi „-gida” mozgalom is, elsősorban a Legida, azaz a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű szerveződés.

A német szélsőjobbnak tetszik, amit a magyar miniszterelnök  mond
A német szélsőjobbnak tetszik, amit a magyar miniszterelnök mond
Michael Kappeler / MTI/EPA

A tüntetések létszáma nem emelkedett a januári csúcs közelébe, az utóbbi hetekben 8-9 ezer ember vett részt a Pegida-felvonulásokon, a szónoklatok viszont radikálisabbak, és szinte csak a menekültválságról szólnak. A Pegida egyebek között azonnali menedékkérő-befogadási moratóriumot és valamennyi elutasított menedékkérő azonnali kitoloncolását követeli.

Volt ellentüntetés is
Volt ellentüntetés is
Fabrizio Bensch / Reuters

A mozgalom működésének első évfordulójára szervezett megmozdulásával párhuzamosan egyébként több ellentüntetést is szerveztek Szászország tartomány fővárosában, ezeken is több ezer ember jelent meg.

A rendőrség nagy erőkkel igyekszik biztosítani a rendezvényeket és megakadályozni, hogy a Pegida-hívek és az ellentüntetők összecsapjanak, de nem teljes sikerrel. A hétfő este 8 óra körüli állás szerint a szórványos összecsapásokban a Pegida-felvonulás egyik résztvevője súlyosan megsebesült.

Egy kis hangulatkeltés
Egy kis hangulatkeltés
Michael Kappeler / MTI/EPA

A Pegida létezése már kormányzati körökben is aggályokat kelt. Németországban a belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) veszélyesnek tartja és ezért fokozott figyelemmel követi az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalmat – mondta a belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben. A kormány több tagja óva intette a németeket, hogy csatlakozzanak az egy éve indult mozgalomhoz, amely este ismét tüntetést kezdett Drezdában. Joahannes Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a BfV szövetségi és tartományi szervezetei ugyan nem vették operatív megfigyelés alá a Pegidát és különböző társmozgalmait, de szorosan nyomon követik tevékenységüket, mert a tüntetéseiken egyre több uszítást tapasztalnak, és az „agressziós potenciál” emelkedését regisztrálják.

Bachmann hétfőn felszólalás közben. Hitler-bajusz, rasszista kiszólások
Bachmann hétfőn felszólalás közben. Hitler-bajusz, rasszista kiszólások
Michael Kappeler / MTI/EPA

Heiko Maas igazságügyi miniszter hétfői nyilatkozata szerint a Pegida és társai „vetik el a gyűlölet magvát”, amelyből a menedékkérők és az őket támogató emberek elleni erőszak sarjad. Thomas de Maiziere belügyminiszter hangsúlyozta: mindenkinek távol kell tartania magát azoktól, akik megfertőzik országunkat a gyűlölet mérgével. Merkel nevében Steffen Seibert kormányszóvivő csak annyit mondott, a kancellár nem akarja ismételni magát az újévi köszöntő beszédéhez képest. Akkor azt mondta: „Ne kövessétek azokat, akik gyűlöletet hordoznak a szívükben!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.