galéria megtekintése

Szijjártó nem a zsúrfiúi modort díjazza

10 komment


Dési András

Az odamondogatások, a kölcsönös sértegetések, egymás lehazugozása éve volt 2015 a (közép-)európai diplomáciában. A verbális agresszióba beleállt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki egy percig sem leplezi, hogy mit gondol a kompromisszumot kereső, hagyományos „szalondiplomáciáról".

Fürdőszobai és konyhai csapok kerámiás betétei, kínai exportra szánt tollpaplanok, visszapillantó tükrök – csak néhány azokból a hazai gyártású termékekből, amelyek promóciójából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015-ben személyes jelenlétével vette ki a részét.

Szijjártó Péter: Ha „lefasisztázzák
Szijjártó Péter: Ha „lefasisztázzák" Magyarországot, nem kúszunk be az asztal alá
Szabó Miklós

Üzemavatások vagy alapkőletételek nem kifejezetten klasszikus diplomáciai feladatok, de a fideszes politikus köztudottan mást gondol a posztról, mint 1990–2014 közötti elődei. Az elmúlt évet azonban nem a sikerjelentések és termelési riportok sajátos egyvelegét nyújtó rendezvények teszik emlékezetessé, hanem a külgazdasági és külügyi tárca fejének – a diplomáciában megszokottól eltérő stílusú – kijelentései.

 

A lehazugozásban és mások becsmérlésében persze nem kizárólag a külügyminisztersége alatt is inkább pártszóvivőként fellépő Szijjártó brillírozott. A menekültválság szomorú járulékos kárai közé sorolhatjuk azokat a verbális sértéseket, amelyeket európai politikusok, gyakran szomszédos országok képviselői vágtak egymás fejéhez. A populista szólamok sok emberből a legrosszabb tulajdonságokat hívták elő, a szavakba öntött és nacionalista retorikába mártott agresszió a diplomáciai megnyilvánulásokat is jócskán átitatta.

Szijjártó egy percig sem palástolja, hogy nem a szalonokban megszokott zsúrfiúi modort, a kompromisszumra törekvő hozzáállást díjazza. – Magyarországgal nem lehet szórakozni. Ha valaki „lefasisztázza" vagy „leautistázza" Magyarországot, akkor nem kúszunk be az asztal alá, hanem visszavágunk – mondta nemrég az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt. Amelynek elnöke és Szijjártó párttársa, Németh Zsolt éppen az eleganciát, mondhatni a jó modor hiányát hánytorgatta fel.

A harsányság, a visszaszólogatás arra mindenképpen jó, hogy leplezze a magyar külpolitikából hiányzó stratégiai gondolkodást.

Kétségtelen, hogy a magyar kormányfőt a menekültválságban tanúsított fellépése nemzetközileg ismert, az EU-ban első vonalas szereplővé tette. Az is igaz, hogy Budapest vezetésével létrejött egy kelet-európai „mag-Európa", a menekültekkel szemben keménykezű országcsoport. Orbán Viktor mások helyett is kimondja, amit sokan nem mernek nyilvánosan vállalni, de

a szolidaritás megtagadása, az elzárkózás súlyos következményekkel járhat.

A Nyugat keleti perifériájára ragasztja az országot, ami a hatalmon lévők számára akár jól is jöhet. Az integráció széléről még hangosabban lehet csatázni a minél több szuverenitásért.

Visszatérve a stílushoz. Ha 2016-ban marad a határozottan nem zsúrfiúi modor, érdemes megfogadni Caskie Stinnett meglátását. A néhai amerikai publicista és világutazó szerint az igazi diplomata úgy küld el valakit melegebb égtájakra, hogy az érintett alig várja, hogy elindulhasson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.