galéria megtekintése

„Olyanok vagyunk, mint a ketrecbe zárt állatok”

0 komment


Veres Dóra

Belefáradtunk. Az emberek azt hiszik, boldoggá tesz minket a hír, hogy bezárják a Manus-szigeti menekülttábort. Szeretném azt hinni, hogy valami jó történik, de képtelen vagyok rá – mondta egy iráni kurd menekült, Benham Satah a Reuters riporterének a Pápua Új-Guinea területén fekvő, Ausztrália által finanszírozott létesítményből. Sokan évek óta élnek itt borzasztó körülmények között; már többször törtek ki zavargások.

Ausztrália és Pápua Új-Guinea szerdán egyezett meg a befogadóállomás felszámolásáról. S noha felcsillant a remény, hogy biztonságos harmadik országba szállítják majd a lakókat, csütörtökön Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter az ABC rádiónak adott interjújában egyértelművé tette: Ausztráliába továbbra sem jöhetnek. Vagy Pápua Új-Guineán maradnak, vagy visszatérnek hazájukba.

Emberi jogi aktivisták szerint egyik opció sem működőképes. – Néhányan megpróbáltak új életet kezdeni Pápua Új-Guineán. Egyikük hajléktalan lett, mások bűncselekmények áldozatai lettek. Szinte mindenki visszatért a befogadóállomásra – írta közleményében Elaine Pearson, a Human Rights Watch Ausztráliáért felelős vezetője. Amikor tavaly a szigeten járt, az egyik férfi azt mondta neki: „olyanok vagyunk, mint a ketrecbe zárt állatok”.

 

A helyiek sem akarják a közelükben tudni a menekülteket, korábban többször is megtámadták őket. Canberra azonban nem enged az úgynevezett csendes-óceáni programból, amelyet 2001-ben indított John Howard konzervatív miniszterelnök a növekvő illegális bevándorlás miatt. A lényeg: senki sem jöhet Ausztrá­liába, inkább fizetnek távoli szigeteknek a menekülttáborokért. A kritikák miatt 2007-ben a baloldali Kevin Rudd bezárta a táborokat. Ám hamarosan újabb, menekültekkel teli hajók érkeztek az országba, és végül 2013-ban a munkáspárti Julia Gillard az újranyitás mellett szállt síkra.

A menekültek messzire száműzésével nem mindenki ért egyet. Saját pártjával is szembemegy például a Nyugat-Ausztráliát vezető, kormánypárti Colin Barnett. Közölte: kész menekült családok befogadására. John Key új-zélandi miniszterelnök szóvivője csütörtökön szintén azt mondta: a 2013-ban tett, 150 menekült befogadásáról szóló ajánlatukat továbbra is fenntartják. Ezt Canberra korábban elutasította.

Európában is követnék az ausztrál modellt

Ausztrália menekültpolitikájával egyetért a német jobboldali AfD párt elnöke, Frauke Petry is, aki a napokban azt nyilatkozta, Európán kívüli szigeteken helyezné el az illegális bevándorlókat és elutasított menedékkérőket. Júniusban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy legalább a menedékkérelmek elbírálásáig egy szigeten kellene elhelyezni a bevándorlókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.