galéria megtekintése

Szétszakad a szlovák Háló

0 komment


Szilvássy József

Belső viszálykodások miatt eltűnik a politikai porondról a legkisebb szlovák kormánypárt, a Háló (Siet), amelynek népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint nem éri el az egy százalékot sem. Egyelőre azonban nem fenyeget kormányválság északi szomszédunknál, mert a rebellis képviselők többsége a Bugár Béla vezette Híd párt parlamenti frakció­jába ülhet át, s továbbra is támogatja a minden bizonnyal hárompártivá zsugorodó kormánykoalíciót.

Nem sikerült feltámasztani a politikai halálból a Hálót a múlt szombati tisztújító kongresszuson sem, amelyen 131 küldött vett részt. Ők egyúttal a megmaradt párttagok, akik másokkal ellentétben azért nem léptek ki, mert egyelőre jól fizetett pozíciókat töltenek be az országos, illetve a regio­nális állami hivatalokban. A tanácskozáson lemondott pártelnöki pozíciójáról az alapító Radoslav ­Procházka, akinek a helyébe többségi szavazattal Roman Brecely jelenlegi közlekedésügyi minisztert választották.

Végzetes kézfogás. Procházka és Fico
Végzetes kézfogás. Procházka és Fico

A rebellisek jelöltjei közé tartozott Cséfalvay Katalin 31 éves magyar nemzetiségű politikus, egyetemi oktató, aki azonban bejelentette, hogy várandós, ezért nem fogadja el a felkérést. Négy társával együtt viszont nem támogatta az új elnököt, aki szerintük Procházka embere, így az ő utasításait hajtja majd végre. Ezért kiléptek a pártból és a Híd parlamenti frakció­jába ülnének át, amely ezután 15 tagú lenne. Ugyanannyi, mint jelenleg a Szlovák Nemzeti Pártté (SNS).

 

Bugár Béla érdeklődésünkre elmondta, hogy a kormánypárti többségnek a megőrzése érdekében, illetve nagyon közeli politikai értékrendjük alapján fogadják be képviselőtársaikat. – Így erőteljesebben tudjuk valóra váltani céljainkat, a jogállam megerősítését, a hatékonyabb regionális és kisebbségi politika érvényesítését – nyilatkozta a Híd elnöke. Valószínűleg a Híd megkapja a közlekedésügyi tárcát, amelynek várományosa Érsek Árpád államtitkár. Ám erről a rövidesen ­összeülő kormánykoalíciós tanács dönt.

A Hálót két évvel ezelőtt Procházka alapította, több társával együtt. A jelenleg 47 éves ügyvéd, egyetemi tanár függetlenként indult a 2013 tavaszán lezajlott államfőválasztáson, amelyen harmadik lett. Ezután adta pártalapításra a fejét. – Célunk elsősorban az, hogy hiteles alternatívát kínáljunk a Robert Fico vezette Smer-SD párttal szemben, amely képtelen megoldani az ország társadalmi és szociális gondjait – szögezte le lapunknak adott, két évvel ezelőtti interjújában.

Az új szlovákiai politikai tömörülés támogatottsága rövidesen elérte a 10 százalékot. Procházka az idei, kora tavaszi parlamenti voksolásokon emiatt legalább 15 százalékos eredményt várt, ám az időközben kipattant korrupciógyanús ügyei valamint diktatórikus vezetési módszerei miatt a Háló csupán 5,6 százalékot kapott.  A Háló támogatottsága akkor zuhant a mélypontra, amikor a pártelnök korábbi fogadkozásai ellenére mégis úgy döntött, hogy koalícióra lépnek a Smerrel. Tiltakozásul három képviselőjük már akkor átült a függetlenekhez.

Pozsonyi politikai szakértők szerint az volt a pálfordulás oka, hogy Procházka abban bízott, hogy a Smer holdudvarába tartozó oligarchák kihúzzák szorult anyagi helyzetéből. Ugyanis pártja a választási kudarc miatt képtelen törleszteni 2,5 millió eurós hitelét. Ezért az összegért a most bukott pártvezető tavaly a saját vagyonával vállalt kezességet. Ráadásul még az államfőválasztás idejéből származó, több százezer eurós számláit sem rendezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.