galéria megtekintése

Szellemváros lett az EU-székhely

A terrorfenyegetettség továbbra is fennáll, a metró és az iskolák kedden is zárva maradnak – döntött a belga nemzetbiztonsági tanács. Ha addig nem történik semmi, a belga főváros szerdán tehet egy lépést a normalitás felé: megnyílnának az iskolák, és újra járni kezdene a metró.

A vasárnap őrizetbe vett öt személy közül egyet meggyanúsítottak azzal, hogy köze volt a tíz nappal ezelőtti párizsi terrortámadáshoz. Nevét vagy a konkrét vádat nem hozták nyilvánosságra, csupán azt, hogy másik kettőt elengedtek és kettő még őrizetben van. Mint az ügyészség bejelentette, elengedtek tizenöt másik, a razziák során korábban őrizetbe vett személyt is.

„Terrorizmus és sztrájk. Na, ez Belgium” – mondja Lionel, a brüsszeli központi pályaudvar Starbucks kávézójának tétlenül álldogáló alkalmazottja, és legyint egyet az üres bisztró és vasútállomás látványára. Nem elég, hogy a terrorfenyegetés miatt hétfőn fél Brüsszel otthon maradt, a Namur–Charleroi-vasútvonalon szolgálatot teljesítő vasutasok ráadásul sztrájkoltak is, ami akadályozta és lelassította a forgalmat. A pályaudvaron alig valamivel több utast láttunk, mint rendőrt és fegyveres katonát, és akadt szerelvény, amelyre golyóálló mellényes biztonságiak kapaszkodtak föl, hogy két vagy három állomás között átvizsgálják az utazóközönséget.

Őszi terepszín: kommandós városi környezetben
Őszi terepszín: kommandós városi környezetben
Yves Herman / Reuters

 

A hét végén kiürült belga fővárosba nem sok változást hozott a hétfő: az utcákon kevés volt a járókelő, az üzletek fele-harmada még mindig zárva tartott, a középületeket fegyveres katonák őrizték. A boltosok a vevők hiányára panaszkodnak, a vásárolni készülők pedig a lehúzott redőnyök miatt bosszankodnak. A belvárosi Királyi Park Színház bejáratára sietve ragaszthatták ki a kissé ferdére sikerült, kézzel írott feliratot: a délutáni matiné és az esti előadás elmarad.

Amúgy a Fantomas lenne műsoron…

Romániából érkezett turisták fürkészik a brüsszeli térképet a szövetségi parlament épületével szemben. Az Atomiumot keresik, meg azt, hogyan lehet eljutni oda. A metró nem jár, az Atomium zárva, mégis kíváncsiak a belga főváros jelképére, legalább kívülről megnéznék. Néhány napra jöttek Brüsszelbe, és bólogatnak, amikor azt mondom: rosszkor.

A forgalmas belvárosi körúton egymás tőszomszédságában fekvő orosz és amerikai EU-képviseletek bejáratához vezető szervizútra most még behajtani is veszélyes. Amikor egy Peugeot véletlenül rákanyarodik a keskeny úttestre, pánikszerűen összeszaladnak az épületeket őrző katonák. Az autó gyorsan kifarol.

Kissé arrébb, az EU-negyedhez közeli Thon Hotel bejáratánál az igazgató áll másodmagával, kezében walkie-talkie. A biztonsági őrt helyettesíti, aki éppen ebédel. „A vendégek sorban mondják le a foglalásaikat, vagy azért, mert elmarad a rendezvény, amelyen részt vettek volna, vagy azért, mert a kormányuk megtiltotta, hogy Brüsszelbe utazzanak” – mondja Hans Van der Biesen, aki szerint körülbelül a szobák fele kelt el a megszokott telt ház helyett. A szálloda üzletei sem nyitottak ki, nem a kevés vendég, hanem a biztonsági kockázatok miatt. „Mit csináljunk, ez van. Reméljük, hamar túl leszünk rajta!” – sóhajt a szállodaigazgató.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.