galéria megtekintése

A cseheknél jobb a helyzet

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Az EU lakosságának 24,4 százalékát, 122 millió embert fenyegette tavaly a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) legújabb jelentése szerint. A veszélyeztetettek aránya Csehországban a legalacsonyabb (14,8 százalék), de a többi visegrádi ország közül Szlovákia (18,4 százalék) és Lengyelország (24,7 százalék) helyzete is jobb hazánkénál (31,1 százalék).

„Valóban kevés a relatív szegény ember. Ugyanakkor a családok csaknem 40 százaléka lecsúszhat e kategória közelébe, mert a havi jövedelmükből nem futja minőségi élelmiszerek rendszeres vásárlására, váratlan, nagyobb kiadások fedezésére sem” –mondta lapunknak Daniel Prokop cseh szociológus.

A szakértő szerint a kedvező jelentést az is árnyalja, hogy a gazdagabb és a viszonylag elmaradott régiók között tovább nyílik az olló: tíz év alatt megkétszereződött a szegénynegyedek száma, ahol jelenleg 115 ezren tengődnek szociális segélyekből, olykor feketemunkákból. Kilencven százalékuk roma. Beszédes adat az is, hogy Csehországban már 30 ezer hajléktalan van, miközben országosan 140 ezer üres lakást tartanak nyilván, közülük 30 ezer önkormányzati vagy állami tulajdonú.

„A szegények súlyos helyzetét tovább nehezíti, hogy még mindig nem működik a szociális bérlakások rendszere, nincs hatékony törvény a gátlástalanul működő pénzügyi magánszolgáltatók megfékezésére. Ezek szinte uzsorásként hiteleznek, s egy 13 ezer koronás tartozásból fizetésképtelenség esetén könnyen 130 ezer koronás adósság lehet, majd pedig jön a kilakoltatás. A gettókban élők legalább 10 százaléka ilyen átvert polgár” – mutatott rá Prokop, hangsúlyozva, hogy az oktatási rendszer még mindig újratermeli a szociális egyenlőtlenségeket: a szegények és a társadalomból kirekesztettek gyermekei gyakran nem járnak iskolába, vagy indokolatlanul a fogyatékkal élők különleges intézményeibe zsuppolják be őket.

 
Ételosztás 2014 karácsonyán a Blaha Lujza térnél. Itthon fenyegeti a legtöbb embert a szegénység
Ételosztás 2014 karácsonyán a Blaha Lujza térnél. Itthon fenyegeti a legtöbb embert a szegénység
Veres Viktor / Népszabadság

„Némi reményt nyújt, hogy a kabinet már munkálkodik a szociális bérlakások hálózatának kiépítését és finanszírozását célzó törvénytervezeten. Részben uniós figyelmeztetésre a kormány határozott harcot kezdett az iskolai szegregáció ellen is.” Az Eurostat kedvező jelentésének magyarázata kapcsán Gál Zsolt, a pozsonyi Komensky Egyetem oktatója egészen a múlt századig nyúlt vissza.

„Az Osztrák–Magyar Monarchia iparának mintegy kétharmadát a mai Csehország örökölte. A második világháborút sokkal kisebb anyagi és emberáldozattal vészelték át, mint Magyarország és Lengyelország. Szintén nem mellékes, hogy Csehország (és Szlovákia) alacsony államadóssággal vágott neki a rendszerváltásnak. Mégis az uniós csatlakozás után – Magyarországhoz hasonlóan – jóval lassabban közelítettek az EU átlagához, mint Szlovákia vagy Lengyelország” – mesélt a Népszabadságnak a viszonylagos jólét történelmi összefüggéseiről Gál.

A szakértő szerint lényeges, hogy a többi visegrádi országhoz képest Csehországban jóval kisebb a paternalista („az állam gondoskodjon rólunk”), az etatista („az állam irányítsa a gazdaságot”) vagy az egalitárius („mindenki kapjon egyforma bért”) attitűdök támogatottsága: így aztán populista ígérgetéssel nem lehet tartósan megnyerni a választók kritikus többségét, noha akadt rá példa.

„Csehország sem volt mentes a gazdasági szempontból káros populista intézkedésektől. De az olyan kisiklásokat sikerült elkerülni, mint a magyarországi 2002 és 2006 közötti óriási állami túlköltekezés és az ezt követő eladósodás. Vagy a szlovákiai (nem csak) gazdasági ámokfutás Vladimír Meciar harmadik kormánya alatt (1994–98)… persze Csehországban is megjelentek a politikát befolyásoló, korrumpáló, azzal összefonódó oligarchák és pénzügyi csoportok” – mondta a szakértő, aki szerint Prágában mindkét politikai oldal megfontoltabb és óvatosabb volt. Ebben szintén közrejátszik a történelmi hagyomány: a visszafogott fiskális és monetáris politika főleg az első Csehszlovák Köztársaságban, de még a letűnt rezsimben is.

Gál Zsolt kiemelte, hogy a foglalkoztatottak száma évek óta 5 millió körül mozog, ami a csaknem hasonló népességű Magyarországhoz képest egymillióval több. „Újra visszajutunk a gyökerekhez is, mert Csehországban mindig urbanizáltabb, iskolázottabb, iparosodottabb volt a társadalom, főleg a többi visegrádi országhoz képest. Ezek empirikusan is jól mérhető dolgok, de hadd említsek egy szubjektívebb érvet is: a cseh (és részben a szlovák) társadalomtudományi és gazdasági elit körében jóval népszerűbb volt a kapitalizmus meg a gazdasági liberalizmus, mint mondjuk Magyarországon” – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.