galéria megtekintése

A szlovákiai magyaroknak nem tetszik, hogy Bugárék lepaktáltak a nemzeti párttal

Viharokat keltett a felvidéki magyarság körében, hogy a választások nyomán alakuló kormányban a Híd-Most párt koalíciós partnere lesz a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is. Sokan azt mondogatják, hogy „kutyából nem lesz szalonna", mire Bugár Béla, a Híd elnöke azzal reagál, hogy „a puding próbája az evés".

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) semmivel sem lett jobb attól, hogy a pozsonyi parlamentbe bejutott Marián Kotleba még szélsőségesebb politikai tömörülése is – jelentette ki a minap Kovács Balázs. A fiatal felvidéki politológus megállapításával a legtöbb szlovákiai magyar egyetért, ezért fogadta felháborodás, amikor Bugár Béla bejelentette, hogy pártja, a Most-Híd nemcsak a voksoláson pirruszi győzelmet szerzett Irány Szociáldemokráciával (Smer-SD), hanem az SNS-sel is koalícióra lép. A magyar pártelnök még két héttel a március eleji parlamenti választások előtt is

azt hangoztatta, hogy egyik céljuk éppen a Smer-SD és az SNS összeborulásának megakadályozása.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla néhány napja arra hivatkozott, hogy a meglepő választási eredmények alapján csak ilyen felállásban jöhetett létre stabil kormány. „Én azt tartom, hogy az előítélet, a gyűlölködés különösen döntéshozó politikus esetében rossz tanácsadó. Andrej Danko pártelnök kollégám szerint az SNS sokáig a korrupció, az arrogancia és az alpári megnyilatkozások jelképe volt, de mindez már nem lesz jellemző rájuk. Ebben bízom" – érvelt a Híd vezetője. A szlovákiai magyarok nagy többsége viszont a kutyával és a szalonnával példálózó népi bölcsességre emlékezteti Bugárt. Mire ő a pudinggal kapcsolatos angol mondással válaszolgat: majd meglátjuk, mit hoz a próba.

 

Az SNS-t a rendszerváltás után új életre keltő Jozef Prokes pártelnök szerint legfontosabb céljuk az önálló szlovák állam létrehozása és a dél-szlovákiai országrész állítólagos elmagyarosítása elleni harc. Az előbbi 1993-ban valóra is vált. Az utóbbi verbális kardcsörtetés különösen egyik utódjának, Ján Slotának a színrelépésével erősödött fel. Őt az a tény sem zavarta, hogy a szlovákok betelepedésével lényegesen megváltoztak több dél-szlovákiai régió etnikai arányai, s felgyorsult az ottani magyarság asszimilációja. Egyik kampánygyűlésén szemmel láthatóan részegen arra hergelte híveit, hogy „pattanjanak tankokba és lőjék szét Budapestet". Robert Fico mindezek ellenére 2006-ban Vladimír Meciarhoz hasonlóan befogadta a pártot koalíciós partnernek az első kormányába. Emiatt az Európai Szocialisták (PES) felfüggesztették a Smer-SD tagságát. Az SNS miniszterei ezután gátlástalanul csapolták meg főleg az uniós forrásokat és a pártelnökhöz hasonlóan többen megtollasodtak. Robert Fico a korrupciós botrányok miatt sorra váltotta le az SNS minisztereit, végül 2010-ben már nem tudott kormányt alakítani, az SNS pedig nem jutott be a törvényhozásba.

Radoslav Procházka (Siet), Bugár Béla (Most-Híd), Robert Fico (Smer-SD) és Andrej Danko (SNS)
Radoslav Procházka (Siet), Bugár Béla (Most-Híd), Robert Fico (Smer-SD) és Andrej Danko (SNS)
AFP

Ekkor tűnt fel Andrej Danko, a fiatal ambiciózus ügyvéd, aki Ján Slota pártfogoltja volt, mert számos korrupciós botrányát eltussolta. Slota javasolta utódjának 2012-ben Dankót, aki viszont az örökös tiszteletbeli elnök posztját kínálta fel neki. A közgyűlés mindkettőre rábólintott – legalábbis Anna Belousová a már korábban kegyvesztett vezetőségi tag kivételével, aki szerint a rőcei (Revúca) származású Danko ereiben cigány vér is buzog, az anyja pedig szepességi magyar. „Remélem, a szlovákok még nem annyira retardáltak, hogy ilyen jelöltet állítanak dicső nemzetvédő pártunk élére!" – harsogta Belousová, de lehurrogták.

Az újdonsült pártelnök hangnemváltást, tisztességes politizálást, továbbá a polgárok jólétét valóban megteremtő szociális programot ígért.

Tavaly kizárták a pártból Ján Slotát. Hivatalosan azért, mert volt pártvezetőként nem tudott elszámolni 710 ezer euróval, de nyilván az is sokat nyomott a latban, hogy többszöri ittas vezetés miatt immár bűnvádi eljárás indult ellene.

Akár csak új koalíciós partnerei, a parlamentbe visszakerült SNS is vállalkozóbarát környezetet, adó-és járulékcsökkentést ígér, továbbá jóval több pénzt az oktatásügynek, valamint az elburjánzott korrupció visszaszorítását.

Nacionalista lózungokra mostanában nem ragadtatta magát.

Mindez nem több szirénhangnál – állítják továbbra is nagyon sokan. Bizonyítékként azt hozzák fel, hogy Slota cinkosai továbbra is ott tüsténkednek a pártvezetésben. Ráadásul az SNS megszerezte az oktatásügyi tárcát is, a belügyi államtitkár pedig a roma-és magyarellenes megnyilvánulásai miatt számon tartott Rudolf Urbanovic lett.

Merőben más véleményt fogalmazott meg Lubos Palata: „A több elfogadhatatlan változat közül ez a koalíció a legkisebb rossz, mert nem akadályozza a nyugati típusú demokrácia további kibontakozását, nem követi Orbán és Kaczynski forgatókönyvét, akik a putyini maffiaállam modelljének létrehozásán mesterkednek. A Most-Híd pedig tompíthatja az SNS szélsőséges törekvéseit" – vélekedett az ismert cseh politikai elemző. Egyik legismertebb szlovák kollégája viszont eltérő álláspontra helyezkedett: „A Most-Híd három nemzetiszocialista párt közé keveredett. Emiatt Bugár pártja nem lesz hosszú életű –de a koalíció sem" – szögezte le Peter Schutz, a pozsonyi Sme publicistája.

Nemzeti eszmék némi fasizmussal

A Szlovák Nemzeti Párt 1871-ben alakult. Az akkori uralkodó köröknek a Monarchiában élő más nemzetiségekkel szembeni túlkapásai miatt erős nemzetvédelmi, magyarellenes éllel. Vezetőik közül különösen Andrej Hlinka rózsahegyi (Ruzomberok) római katolikus pap tevékenysége volt a meghatározó. Halála után a párt élére került vezetők révén a Hlinka Néppártjává (HLS) átkeresztelt tömörülés egyre inkább a fasiszta ideológia uszályába került. Emiatt a második világháború után betiltották, a rendszerváltás után azonban a nemzeti eszmék hirdetőjeként feltámasztották ezt a tömörülést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.