galéria megtekintése

Soha ennyien nem menekültek a világon

4 komment

NOL

65,3 millió ember él menekültként a világban – derül ki a az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves Global Trends jelentéséből.

A UNHCR a menekültek világnapján – június 20-án – publikálta éves jelentését, amelyből kiderül, hogy az előző felméréshez képest radikálisan nőtt a menekültek száma: a tavalyi év végén 65,3 millió ember élt menekültként a világban, míg 12 hónappal korábban „mindössze” 59,5 millió menekültről tudott a szervezet. Ez az első alkalom, hogy a szám átlépte a 60 milliós határt.

A 65,3 milliós szám egyrészt magában foglal 3,2 millió olyan embert, aki 2015 végén a fejlett ipari országokban várt arra, hogy döntés szülessen a menedékkérelme ügyében. Része továbbá 21,3 millió menekült szerte a világon, valamint 40,8 millió belső menekült, akik kénytelenek voltak ugyan maguk mögött hagyni az otthonukat, de a hazájuk területén maradtak – derül ki a UNHCR közleményéből.

A világ menekültjeinek fele gyermek

Az UNHCR által elérhető adatok alapján a gyerekek tették ki 2015-ben a világ menekült népességének 51 százalékát. Összesen 98 400 olyan menedékkérelmet regisztráltak a múlt évben, amelyet kísérő nélküli vagy a családjuktól elszakított gyerekek nyújtottak be. Ez minden korábbinál magasabb szám.

 

A UNHCR összehasonlításképp néhány megdöbbentő adattal szolgált: a Föld 7349 millió lakosával összevetve ezek a számok azt jelentik, hogy ma a világban élő minden 113. ember vagy menedékkérő, vagy belső menekült, vagy pedig menekült. Összességében többen élnek ma menekült sorsra kényszerülve, mint akár az Egyesült Királyság, akár Franciaország, akár Olaszország teljes lakossága. 

Az Iszlám Állam uralma elől Falludzsából elmenekült civilek befogadására épített tábor Irakban
Ahmed Saad / Reuters

Az UNHCR Global Trends című jelentése a kormányoktól és partnerszervezetektől – köztük az otthonukból elűzött, ám a saját országuk határain belül biztonságot kereső úgynevezett belső menekültek sorsát nyomon követő Internal Displacement Monitoring Centre-től – kapott adatok, illetve saját szervezeten belüli jelentéseinek adatai alapján összegzi a menekült trendeket világszerte. Az elmúlt évek alapján végzett felmérésekből kiderül, hogy az utóbbi öt évben ugrásszerűen növekedett a menekültek száma. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ennek három alapvető oka van: hosszabb ideig tartanak a válsághelyzetek, rendszeresen felütik a fejüket új vagy újraéledő válságok, s a hidegháború lezárulta óta egyre hosszabbodik az a „reakcióidő”, amely alatt a világ megoldást talál a menekültek és a belső menekültek sorsának rendezésére.

Tíz éve, 2005 végén még percenként átlagosan hat ember vált menekültté, míg ez a szám most percenként 24 – kis híján kétszer annyi, mint ahányszor egy felnőtt percenként levegőt vesz.

A „listavezető” országok

Szíria 4,9 millió fővel, Afganisztán 2,7 millióval, illetve Szomália 1,1 millióval együttesen – a UNHCR mandátuma alá eső – globális menekült népességnek több mint a felét adják. (A palesztin menekültekért egy másik ENSZ-szervezet, az UNRWA felel.) Belső menekültek 2015 végén a legnagyobb létszámban Kolumbiában (6,9 millió ember), Szíriában (6,6 millió), illetve Irakban (4,4 millió) éltek. Jemen pedig az az ország, ahol tavaly a legtöbben váltak frissen belső menekültté – 2,5 millióan, azaz az ország lakosságának 9 százaléka.

A világ legnagyobb menekültbefogadó országa tavaly 2,5 millió fővel Törökország volt, míg a lakosságához viszonyítva Libanon minden más országnál több menekültnek nyújtott menedéket – minden 1000 helyi lakosra 183 menekült jutott. Gazdasági erejéhez képest a Kongói Demokratikus Köztársaság gondoskodott a legtöbb emberről – 471 menekült jutott a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP minden egyes dollárjára.

Nő a menedékkérelmek száma

A fejlett ipari országok számára 2 millió újonnan beadott menedékkérelemmel 2015 ugyancsak rekordévnek bizonyult. Az év végén világszerte összesen 3,2 millió menedékkérelem ügyében volt folyamatban a menekültügyi eljárás. Németország több menedékkérelmet (441 900) fogadott be, mint bármely más ország a világon, ami híven mutatja az ország készségét arra, hogy befogadja a Földközi-tenger térségén át Európába menekülőket. A második legtöbb menedékkérelmet (172 700) tavaly az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol a menekültstátusért folyamodók nagy része a közép-amerikai bűnözői csoportok között dúló bandaháborúk és az azokat kísérő erőszak elől menekült az országba. Jelentős számú menedékkérő érkezett 2015-ben Svédországba (156 000), illetve Oroszországba (152 500) is.
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.