galéria megtekintése

Skót függetlenedés: A királyság jövője a tét

Rendkívül csekély különbségre utal a szakadás és maradás hívei között a skót függetlenségi népszavazás küszöbén nyilvánosságra hozott három utolsó felmérés. Utóbbiak ugyan 58-42 százalékban vezetnek a mintegy félmillióra becsült bizonytalan szavazó kizárásával, de a „szondák" mintegy három százaléknyi hibahatárát is figyelembe véve a szigetország lélekben mindkét eshetőségre felkészül.

A részvétel példátlannak ígérkezik. A választásra jogosult 4,2 millió, 16 éven felüli skót 97 százaléka regisztráltatta magát, és várhatóan legalább 80 százalékban járul az urnákhoz.

Az északi tartományban sokszor oly kritikus időjárás sem szól feltehetően közbe. E sorok írásakor nemhogy a fővárosban, Edinburghban, de még a legészakibb Shetland-szigeteken sem jósolnak előre csapadékot.

Ha a független Skóciát az EU sem fogadná be, az óriási csapást mérhetne a gazdaságra
Ha a független Skóciát az EU sem fogadná be, az óriási csapást mérhetne a gazdaságra
Russell Cheyne / Reuters

 

Egyik tábor sem bízza a véletlenre, hogy a szavazópolgárok valóban megjelenjenek a választóhelyiségekben. Mintegy 25-25 ezer önkéntes vállalta, hogy a fülkék csütörtökön reggel 7 és este 10 óra közötti nyitvatartása alatt felhívja telefonon a valamelyik irányban elkötelezettnek mutatkozott szavazókat.

Az aktivisták közül több ezren készen állnak, hogy az utolsó pillanatban személyesen keressék fel a voksukat még le nem adott regisztráltakat, vagy szükség esetén saját gépkocsijukkal vigyék el a rászorulókat a választókörzetekbe.

Mindkét kampány egy-egy újraszámlálást kérhet a harminckét regionális központ mindegyikében. Erre a kiélezett verseny miatt nagy esély van, késleltetve a péntek reggel, helyi idő szerint 6.30 és 7.30 óra között remélt eredményhirdetést.

A kampány befutójában aktív, és az érzelmekre is apelláló David Cameron a The Timesnak adott utolsó interjújában semmilyen megbánást nem tanúsított amiatt, hogy teret engedett a függetlenségi népszavazásnak. Úgy érzi, a „komoly, törvényes, tisztességes és határozott" referendum sokkal inkább az unió fennmaradása, semmint az elszakadás ügyét segítette.

A „Yes" kampány programjában szerepel a monarchia megőrzése.

A konzervatív miniszterelnök kitart a Skóciának a finisben tett nagyvonalú ígéretek mellett is. A legutóbbi munkáspárti kormányfő, a politikai tetszhalottból főnixmadárként feltámadt Gordon Brown nevéhez fűződő ún. devo-max (körülbelül: maximális decentralizáció, a szerk.) jegyében az autonóm tartomány az eddiginél jóval nagyobb szabadságot élvezne a pénzügyekben, az adók beszedésében és a közkiadásokban.

Cameron ugyanakkor elismerte: az „igenek" Skócia kiválását jelentő esetleges győzelmétől álmatlan éjszakái vannak.

„Akármi is lesz a döntés, demokratikus ország lévén figyelembe kell venni az embereknek a szavazófülkékben kinyilvánított véleményét", jelentette ki a kormányfő, akinek ez a forgatókönyv akár az állásába is kerülhet.

Ha Skócia az 1707-ben elfogadott uniós törvény, vagyis a királyság egyesülésének felrúgása mellett dönt, azonnal megkezdődik a két tábor képviselőiből álló alkotmányozó bizottság összeállítása, hogy tartható legyen a 2016 márciusára kitűzött tényleges függetlenség menetrendje.

Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetőjének viszonylag gyorsan időpontot kell találnia a naptárjában, hogy audienciát kérjen II. Erzsébettől, aki október végéig amúgy is skóciai rezidenciáján tartózkodik. A „Yes" kampány programjában szerepel a monarchia megőrzése.

Az átalakulás nagy kérdései közé tartozik a skót nemzeti valuta is. A három nagy westminsteri párt egyhangúlag visszautasította, hogy az önálló Skócia pénzneme a font sterling lehessen. Ezen kívül a szuverenitással Skócia meg kíván válni a nyugati parti Faslane-nél állomásozó Trident nukleáris elrettentő erőitől, ami megnehezítheti a NATO-hoz való csatlakozását.

Ha az EU sem fogadná be, az óriási csapást mérhetne a gazdaságra, állítják szakértők. Egy biztos: két fontos skót exporttermékből, a whiskyből és a sörből irdatlan mennyiség fogy majd a közeljövőben...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.