galéria megtekintése

Semmi különös, csak egy hadászati bombázó vetett árnyékot a kínai műszigetre

12 komment

MTI

Átrepült egy amerikai B-52-es hadászati bombázó a Dél-kínai-tengeren megépített kínai mesterséges szigetek fölött - közölte csütörtökön a Pentagon.

Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok B-52-esei mindig is repültek a régió nemzetközi légterében. Cook, aki az átrepülés időpontját nem közölte, elmondta, hogy a kínai földi irányítók megpróbáltak kapcsolatba lépni a géppel, amely azonban folytatta küldetését. "Semmi sem változott" - tette hozzá.

Egy Boeing B-52 Stratofortress stratégiai bombázó egy korábbi, szingapúri
Egy Boeing B-52 Stratofortress stratégiai bombázó egy korábbi, szingapúri "bemutatón"
Tim Chong / Reuters

Október 27-én egy irányítható rakétákat hordozó amerikai romboló manőverezett 12 tengeri mérföldnél közelebb az egyik kínai felügyelet alatt lévő, mesterséges szigetté alakított zátony közelében a vitatott hovatartozású Spratley-szigeteknél. Washington szerint a kínai területi igényekkel szembeni eddigi leghatározottabb kihívás célja a törvényes szabad tenger- és légtérhasználatra vonatkozó jog és szabadság megvédelmezése volt.

 
A USS Lassen amerikai romboló november elején
A USS Lassen amerikai romboló a közelmúltban többször "súrolta" a kínai felségvizeket az egyik mesterséges sziget közelében
REUTERS/US Navy/CPO John Hageman/Handout / Reuters

Két nappal később a két ország haditengerészetének műveleti parancsnoka, John Richardson amerikai és a Vu Seng-li kínai tengernagy a párbeszéd folytatásáról és a tengeri összetűzések elkerülését szolgáló előírások betartásáról állapodott meg.

Légi felvétel a kínai jelenlétről
Légi felvétel a kínai jelenlétről
Ritchie B. Tongo/Pool

Peking igényt támaszt a Dél-kínai-tenger túlnyomó részére, amelyen keresztül évente 5 ezer milliárd dollár értékű áru halad át.

A kínai határőrség sem kispályázik
A kínai határőrség sem kispályázik
Reuters

Ugyancsak területi követelései vannak a térségben Vietnamnak, Malajziának, Bruneinek, a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy folytatja a járőrözést a régióban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.