galéria megtekintése

Scalia halála megváltoztathatja az ország jövőjét

3 komment


Kőműves Anita
NOL

Évtizedek óta nem látott politikai csatározás kezdődhet az Egyesült Államokban Antonin Scalia, a Legfelsőbb Bíróság egyik konzervatív tagjának halálával. A 79 éves, olasz bevándorló apa gyermekeként született Scalia épp Texasban volt egy vadászaton; álmában érte a halál.

A politikai képletet már az bonyolítja, hogy Scalia halála váratlan volt. Az alkotmánybíróságként is funkcionáló, roppant befolyásos Legfelsőbb Bíróság tagjai általában gondosan megtervezik visszavonulásukat, attól függően, ki az épp hivatalban lévő elnök. Scalia a konzervatív jogászok és a republikánus párt „hőse", és ha helyére most Barack Obama kinevez egy liberális jelöltet, azzal évtizedekre meghatározhatja nem csak a bíróság, de az ország jövőjét is. Hogy csak néhány példát említsünk: a kilenctagú testület tavaly nyáron döntött úgy, hogy az Egyesült Államok egész területén legalizálja az azonos neműek házasságát. Pár évvel korábban pedig kulcsfontosságú döntést hozott akkor, amikor nem semmisítette meg Obama egészségbiztosítási reformját.

Virágok a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt
Virágok a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt
Carlos Barria / Reuters

Idén nyáron is történelmi jelentőségű döntéseket kell hoznia a testületnek. Véleményt kell nyilvánítaniuk az elnök rendeletéről, amellyel több millió illegális bevándorló kitoloncolását állította le, de a bíróság előtt vannak abortusszal, pozitív diszkriminációval és a fogamzásgátlással kapcsolatos ügyek is.

 

Manapság a legtöbb olyan kérdésben, amely élesen megosztja a bíróságot, általában 5-4 arányban szokott döntés születni. A Scalia nélküli testület nagy eséllyel 4-4 arányban oszlana meg sok kérdésben, így érthető, ha mindkét párt ragaszkodik ahhoz, hogy ő jelölje a következő bírót.

Antonin Scalia
Antonin Scalia
Darren Ornitz / Reuters

A republikánusok szerint az elnök már „béna kacsa" így nincs joga jelölni, ám Obama már közölte, hogy igenis jelöl új tagot a testületbe. A szenátusi demokraták elnöke, Harry Reid szerint példátlan lenne, hogy több mint egy évig (az új elnök beiktatásáig) ne válasszon a szenátus új bírót. Mitch McConnell, a testületet irányító republikánusok vezetője szerint viszont az amerikai népnek beleszólást kell adni abba, hogy ki lesz a következő bíró.

Névjegy

Antonin Scalia 1986-ban lett a Legfelsőbb Bíróság tagja, Ronald Reagan republikánus elnök jelöltjeként. Fanyar humorával, szarkazmusával és heves vitastílusával új hangot hozott a testületbe és sokat változtatott is rajta. Hevesen ellenezte az abortuszt, a melegházasságot és a pozitív diszkriminációt. A konzervatív jogászok és politikusok példaképe volt. Az ő nevéhez fűződik a legtöbb „nevetés" bejegyzés a legfelsőbb bírósági jegyzőkönyvekben. Ragaszkodott az amerikai alkotmány szövegének pontos, annak megfelelő értelmezéséhez, amelyet megszövegezői akarhattak; ellenezte azt a felfogást, hogy az alkotmány „élő" szöveg amelyet a változó koroknak megfelelően kell értelmezni. Egyik leghíresebb-hírhedtebb, döntő fontosságú szavazata és véleménye az volt, hogy 2000-ben leállította az elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását Floridában, ezzel George W. Bush-t hirdetve ki győztesnek Al Gore-ral szemben.

Mivel a jelölt elfogadásához legalább 60 szenátor szavazata kell, ez pedig nincs meg a demokratáknak, a republikánusok akár egy évig is akadályozhatják Obama jelöltjének beiktatását. Ám a The Washington Post szerint a „választási matematika" szerint novemberben a demokraták akár vissza is vehetik a szenátust. A republikánusoknak pedig azzal is számolniuk kell, hogy egy 4-4 arányú „döntetlen" esetén az eggyel alacsonyabb szintű fellebbviteli bíróságok döntései maradnak érvényben, ott pedig többségben vannak a demokrata bírák – így a nekik nem tetsző ítéletek is.

Scalia halála és az alkotmánybíróság természetesen azonnal az elnökválasztási harc középpontjába került. A szombat esti republikánus elnökjelölti vita egy perces néma csenddel kezdődött Scalia emlékére, majd négy jelölt - Donald Trump, John Kasich, Marco Rubio és Ted Cruz – is közölte, hogy Obamának nem szabad új bírót jelölnie. Ha így tesz, akkor a szenátusnak nem szabad elfogadnia a jelöltet. A demokrata jelöltek, Hillary Clinton és Bernie Sanders szerint viszont „felháborító" lenne, ha a republikánusok akadályoznák Obama jelöltjének beiktatását.

Az elnök köréből egyébként már ki is szivárgott jónéhány jelölt neve, illetve az, hogy Obama olyan bírót akar, akinek személye is üzenetet küld. Így lehetséges, hogy esetleg a nyíltan homoszexuális Paul Smith-t, vagy Sri Srinivasant jelöli. Utóbbi az első ázsiai-amerikai tagja lenne a Legfelsőbb Bíróságnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.