galéria megtekintése

Rubio Puerto Ricóban, Sanders Maine-ben nyert nagyot

1 komment


Kőműves Anita
NOL

Csupán egy nappal azután, hogy minden politikai kommentátor kampánya végét jósolta, Marco Rubio floridai szenátor magabiztosan megnyerte a Puerto Rico szigetén rendezett előválasztást vasárnap. A demokraták Maine államban tartottak választói gyűlést, itt Bernie Sanders fölényesen nyert.

Rubiónak ez csupán a második győzelme a republikánus előválasztási folyamatban, amelyben jelenleg az ingatlanmilliárdos Donald Trump vezet. A republikánus párt vezetése és mérsékelt szárnya hetek óta próbálja kitalálni, hogyan állíthatná meg Trump menetelését. Egy ideig Rubióban látták azt a jelöltet, aki Trump kihívója lehet.

A floridai szenátor azonban sem a múlt héten megrendezett "szuperkedden", sem a kissé túlzóan "szuper szombatnak" nevezett hét végi előválasztásokon nem szerepelt jól. Emiatt a pártelit úgy látta, már csak Ted Cruz texasi szenátornak van esélye arra, hogy Trump útját állja.

Rubio felszabadultan oszt autogramot
Rubio felszabadultan oszt autogramot
Alvin Baez / Reuters

 

Puerto Rico az előválasztási szabályok alapján minden, a nyár végi jelölő konvencióra utazó delegáltjának szavazatát annak a jelöltnek adja, aki megszerzi a szavazatok több mint felét. Rubio könnyedén átugrotta ezt a küszöböt, így az övé mind a 23 szavazat.

Március 15-én kell jól teljesíteni

Ez valószínűleg csak arra lesz elég, hogy még pár hétig azzal győzködje támogatóit, hogy képes nyerni. Hiszen a republikánus párt elnökjelöltségét 1237 delegált szavazatával lehet megszerezni. Rubiónak most 151, Cruznak 300, Trumpnak pedig 384 delegáltja van. Tehát mindez annyit jelent: tovább húzódik a republikánus verseny, a kép pedig nem tisztul, hiszen még mindig három erős jelölt is versenyben van.

Rubio számára egyébként március 15 lesz a vízválasztó. Ekkor szavaz ugyanis saját állama, Florida, amely ráadásul a "győztes mindent visz" elve alapján az első helyezettnek ad minden delegáltat. Ha Rubio nem akar kiesni a versenyből, Floridát mindenképp meg kell nyernie.

Maine Sandersnek kedvez

A demokraták is szavaztak vasárnap, mégpedig Maine államban. Az előrejelzések itt Bernie Sanders előnyét jósolták. A vermonti szenátor általában jobban teljesít olyan államokban, ahol nem szavazással, hanem választói gyűléssel döntenek a jelöltről. Az északkeleti Maine ráadásul "fehér" állam, ahol a lakosság nagyobb arányban támogatja a magát szociáldemokratának valló politikust.

Az első részeredmények valóban Sanders előnyét mutatták, végeredmény magyar idő szerint kora reggel várható. A szavazatok 86 százalékos feldolgozottságnál azt mutatták, hogy a választók 64 százaléka támogatta Sanderst és 36 százaléka Clintont, vagyis a vermonti szenátor győzelme biztos, legfeljebb az arányokban lehet eltérés.

A demokratáknál egyébként egyértelműen Hillary Clinton az esélyesebb és ő teljesít jobban az előválasztásokon. Ám Bernie Sanders megnyer annyi államot és folyamatosan szerez annyi delegáltat, hogy úgy érzi, van értelme bent maradnia a versenyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.