galéria megtekintése

Rettegnek a republikánusok

5 komment


Kőműves Anita

Pánikba estek a republikánus politikusok, miután Donald Trump kijelentette: egyetlen muzulmánt sem engedne be az országba. A milliárdos elnökjelölt-aspiráns egyre népszerűbb, de közben óriási választói csoportokat idegenít el a párttól, ami hatalmas bukáshoz vezethet 2016 őszén – mind az elnök-, mind a kongresszusi választáson.

Senki sem vette komolyan Donald Trumpot, amikor júniusban bejelentette, hogy harcba száll a Fehér Házért. A zavart nevetgélést a Republikánus Pártban mára felváltotta a pánik: mi van, ha tényleg az elszabadult hajóágyúként viselkedő ingatlanmilliárdosból csinálnak elnökjelöltet a választók? Ez esetben ugyanis szinte biztos, hogy a republikánusok elbukják az elnöki posztot és talán még a nehezen megszerzett szenátusi és képviselőházi többségüket is.

Trump korábban is tett olyan botrányos kijelentéseket, amelyekről az elemzők úgy vélték, végleg tönkreteszik a kampányát. A párizsi, illetve a San Bernardinó-i terrortámadások után azonban új szintre lépett a Trump-gépezet: az amerikai muzulmánokról készült adatbázist, a mecsetek bezárását és a szíriai menekültek befogadásának leállítását kezdte emlegetni.  A minap már úgy vélte, hogy egyetlen muzulmánt sem szabad beengedni Amerikába.

A republikánusok sem tudják, mihez kezdjenek Donald Trumppal
A republikánusok sem tudják, mihez kezdjenek Donald Trumppal
Mark Kauzlarich / Reuters

 

E „lövése” már párttársai egy részénél is kiverte a biztosítékot, hiszen az Egyesült Államokat éppen a vallásszabadság jelszavával alapították. Még az elnökválasztást nem kommentáló Paul Ryan házelnök is megszólalt. Elítélte Trump szavait, és közölte, ez az értékrend sem a Republikánus Pártra, sem az Egyesült Államokra nem jellemző. Josh Earnest fehér házi szóvivő szerint Trumpot egyenesen ki kellene zárni az elnökválasztási rendszerből.

A politikusok felháborodása nem jelent sokat, hiszen az elnökjelöltet a republikánus választók választják ki, ők pedig makacsul kitartanak Trump mellett. Országos szinten népszerűsége egyes mérések szerint eléri a 30 százalékot, és vezet az előválasztások szempontjából legfontosabb államokban, Iowában és New Hampshire-ben is. Idegenellenes üzenete nagyon sok olyan amerikai választót megszólít, aki egyre jobban fél a terrorizmustól, a spanyol ajkú lakosság arányának növekedésétől, Kína gazdasági erejének robusztussá válásától és a munkanélküliségtől.

Ám közben Trump olyan választói csoportokat (muzulmánokat, latinokat, feketéket) taszít el a Republikánus Párttól, akikre nagy szükségük lenne akár a fehér házi, akár a kongresszusi győzelemhez. A párt már Barack Obama 2012-es győzelmekor rájött, többé nem tud választást nyerni, ha csupán tradicionális fehér szavazóira épít.

A republikánus politikusok azonban egyelőre nem nagyon tudják, mit csináljanak Trumppal, ezért sokan nem is ítélik el egyértelműen még a legszélsőségesebb kijelentéseit sem. Negatív kampánnyal nem merik támadni, hiszen akkor saját fejükre hoznának bajt, magukra szabadítanák a milliárdos médiagépezetét. Jóban kell vele lenniük – hiszen még az is lehet, hogy tényleg belőle lesz a republikánus elnökjelölt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.