galéria megtekintése

Részben szabad a szivar is

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 17. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, Washington
Népszabadság

„Ismerje meg Kuba kulináris és művészeti kincseit!” – hirdeti több, Floridában élő kubai származású amerikai szakács is, aki gasztronómiai túrákat szervez a szigetországba. Piaclátogatás, főzés havannai szakácsokkal és koktélozás is szerepel a hatnapos programban, amelyet egy-másfél millió forintnak megfelelő összegért kínálnak.

„Meg akarom értetni az emberekkel ezt a kultúrát, miközben a kubaiaknak segítek” – mondta az amerikai közrádiónak, az NPR-nak az egyik szervező, Jamie DeRosa. A szervezők azt remélik, idén kibővíthetik az üzletet, mivel tegnap óta szabadon, külön engedély nélkül utazhatnak az amerikai állampolgárok Kubába. A lépés előzménye, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök tavaly decemberben bejelentette, helyreállítják a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

Guevara-graffiti Havannában. A kategóriákat eltörölték
Guevara-graffiti Havannában. A kategóriákat eltörölték
Enrique De La Osa / Reuters

Az 1961-ben életbe léptetett kereskedelmi embargó továbbra is érvényben marad, azt csak a kongresszus törölhetné el. Ám Obama szerint az USA eddigi Kuba-politikájáról bebizonyosodott, hogy nem működik, ezért változtatásra van szükség. Washington reményei szerint a nyitás hozzájárul majd a kubai demokrácia fejlődéséhez. Az utazási korlátozás eltörlésének közvetlen előzménye az volt, hogy Kuba elengedett 53 politikai foglyot. Jövő hét közepén pedig Havannába érkezik Roberta Jacobson külügyi államtitkár, hogy megtegye az első hivatalos lépéseket a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása felé.

 

A csütörtöki bejelentés előtt amerikaiak hivatalosan csak akkor léphettek be Kubába, ha belefértek a tizenkét megadott kategória valamelyikébe, és erre engedélyt is kaptak. Újságíróként, kutatóként vagy humanitárius munkásként, esetleg vallási vagy kulturális célból lehetett beutazni, vagy csatlakoztak egy szervezett, oktatási célú úthoz. (Ilyenek a fent említett gasztrotúrák is.) Utóbbiak zsúfolt programját a kormány hagyta jóvá, céljuk pedig a két nép közötti kapcsolatok erősítése volt.

Turistaként ezután sem „ugorhatnak át” Kubába az amerikaiak, ám engedélyt már nem kell kérni. Az még nem világos, mennyire veszik majd szigorúan ezeket a szabályokat.

Hamarosan menetrend szerinti járatok indulnak Havannába, és egyes sajtóhírek szerint lehetséges, hogy elég lesz a repülőjegy foglalása közben egyetlen „iksszel” nyilatkozni az utazás indokáról.

Felkészültek a taxik is
Felkészültek a taxik is
Alexandre Meneghini / Reuters

A kereskedelmi korlátozásokat is enyhítik, építőanyagokat és kommunikációs eszközöket könnyebben exportálhatnak majd amerikai cégek Kubába. Utóbbi célja a szigetország internet- és telefonhálózatának fejlesztése. Az Amerikában élő családtagok évi 2000 dollár helyett immár 8000 dollárt küldhetnek haza, a beutazók pedig Kubában is használni tudják majd amerikai bank- és hitelkártyáikat. Sőt, az amerikaiak – korlátozott mennyiségben – kubai szivarokat is hazavihetnek.

Szivarból pedig vinni is lehet
Szivarból pedig vinni is lehet
Alexandre Meneghini / Reuters

Az utazási korlátozásokon egyébként már 2011-ben lazítottak, ennek köszönhetően tavaly közel százezer amerikai és négyszázezer kubai származású amerikai utazott a szigetországba. Ám a lazításnak számos kritikusa is akad. A kubai származású Marco Rubio floridai republikánus szenátor szerint a legújabb lépés „váratlan ajándék a Castro-rezsimnek, amelyből a kubaiak elnyomását fogja finanszírozni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.