galéria megtekintése

Rápirítottak Putyinra

2 komment

NOL

Koalákat is simogathattak ugyan az ausztráliai G20-csúcsértekezlet résztvevői, de inkább Oroszország elszigeteltségéről marad emlékezetes az idei találkozó. Vlagyimir Putyin elnök sietősen távozott is a helyszínről, miközben Moszkva viszonya tovább romlott Németországgal is.

A G20 országcsoport hagyományosan a világ 19 vezető gazdaságát és – mint szervezetet – az Európai Uniót tömöríti, de az idei, ausztráliai csúcstalálkozón inkább úgy tűnhetett: Oroszország az a bizonyos huszadik. Brisbane-ben ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök fokozott nyomás alá került Ukrajna ügyében a múlt hét első feléhez, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsához képest is.

Tony Abbott ausztrál kormányfő, Putyin és a koalák. Fokozott nyomás
Tony Abbott ausztrál kormányfő, Putyin és a koalák. Fokozott nyomás
Andrew Taylor / AFP

Ezúttal ugyanis az európaiak is csatlakoztak elsősorban Washington és Ottawa keményen elítélő álláspontjához. Bár Putyin és Angela Merkel német kancellár órákon át tárgyalt egymással a G20-csúcs margóján, Nyugat- és Kelet-Európa kulcsállamainak viszonya tovább romlott a napokban: Oroszország kiutasított egy moszkvai német diplomatát arra válaszul, hogy a németek egy feltételezett orosz kémet nyilvánítottak persona non gratának, jelentették a hírügynökségek.

Putyin a tervezettnél előbb távozott is a csúcs helyszínéről; fáradtságra, valamint arra hivatkozott, hogy hosszú az út hazáig. Előtte azonban Barack Obama amerikai elnök mellett többek közt David Cameron brit kormányfő is kilátásba helyezte: tovább szigoríthatnak a Moszkvát terhelő szankciókon. Obama a The New York Times elemzése szerint csaknem addig elment a megfogalmazásban, hogy inváziónak nevezze Oroszország ukrajnai fellépését.

 

– Az egyik alapelv, hogy nem szállunk meg más országokat, nem finanszírozunk és nem támogatunk helyettesítő erőket úgy, hogy az olyan ország szétszakadásához vezessen, amelyben demokratikus választásokat tartanak, fogalmazott az amerikai elnök, „tárgyszerűnek és nyersnek" nevezve a Putyinnal folytatott megbeszéléseit. Cameron azt mondta: „Oroszországnak tudnia kell, hogy Amerika és az Európai Unió közös elhatározása, hogy ne alakuljon ki egyfajta befagyott konfliktus az európai kontinensen. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem hiszem, hogy ugyanolyan maradhatna a kapcsolat Oroszország és a nyugati hatalmak között". Stephen Harper kanadai kormányfő kertelés nélkül megmondta Putyinnak: ki kell vonulnia Kelet-Ukrajnából, azaz be kell fejeznie a szakadárok támogatását.

Magyarország az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta támogatta és végrehajtotta az uniós, illetve NATO-fórumokon elfogadott szankciókat, és ez a jövőben is így lesz, jelentette ki Áder János vasárnap, a visegrádi négyek államfői és Petro Porosenko ukrán elnök találkozóján, írta ezzel párhuzamosan Pozsonyból az MTI.)

Értekezletükön a G20 elkötelezte magát a globális gazdasági növekedés elősegítése, ennek részeként a szerkezeti reformok mellett. Merkel, Obama, Cameron és Francois Hollande francia elnök különmegbeszélésén a német kancellár sürgette a szabad kereskedelmi egyezmény mielőbbi megkötését az együttesen a világ GDP-jének 60 százalékát adó EU és az USA között. Az eredeti terv szerint az idei év végéig kellene lezárni a tárgyalásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.