galéria megtekintése

Rajtol a verseny a toryknál

Öten indulnak a tory vezetői, egyszersmind a kormányfői posztért. A Brexit-kampány legismertebb figurája, Boris Johnson nincs köztük.

Mégsem száll versenybe a brit Konzervatív Párt David Cameron lemondásával megüresedő vezetői tisztéért Boris Johnson.
A Brexit-kampány legismertebb arca röviddel a jelentkezési határidő csütörtök déli lejárta előtt bejelentette: „kollégákkal folytatott konzultáció után és tekintettel a parlamentben kialakult körülményekre arra a következtetésre jutott, hogy nem ő az az ember, aki a következő konzervatív vezetőként képes lenne egyesíteni pártját és biztosítani, hogy Nagy-Britannia büszke lehessen magára a világban”.

Boris Johnson az országot még kinavigálta az EU-ból, most a lovak közé hajítja a gyeplőt
Toby Melleville / Reuters

A londoni főpolgármestersége alatt még Európa-pártinak tartott Johnsont sokkoló bejelentése előtt két személyes támadás is érte. A Brexit-kampányt vezető társa, Michael Gove igazságügyi miniszter – noha korábban azt mondta, hogy nem ambicionálja a tory vezér pozícióját – csütörtök reggel mégis benyújtotta pályázatát. Vagyis Johnson támogatása helyett magáról mondta, hogy az „egység és változás” jelöltje, miután meggyőződött arról, hogy London egykori első embere „nem alkalmas a vezetésre vagy a feladatok elvégzésére képes csapat kiépítésére”. Hasonlóan betett Johnson szándékainak Theresa May, a brit történelem egyik leghosszabban szolgáló belügyminisztere is. Jelöltségének bejelentésekor a maidenheadi képviselő megemlítette, hogy „egyes politikusok szórakoztató játéknak tekintik munkájukat”. Magát „egységes” jelöltnek minősítve hangoztatta: „olyan jövőképre van szükség, amely nem csak a privilegizált kevesekre, hanem mindenkire figyelemmel van”.

 

A belügyminiszter asszony a kampány során az EU-tagság folytatása mellett állt ki ugyan, de visszafogott magatartása nem ártott az esélyeinek. Az egyelőre a legnagyobb támogatottságot élvező második Vaslady ellenfelei a Brexit-pártiak közül a már említett Michael Gove-on kívül Andrea Leadsom energetikai államtitkár és Liam Fox volt védelmi miniszter, míg a maradásért küzdőket Stephen Crabb, a munka- és nyugdíjügyi tárca vezetője képviseli. A hátsó padsorokban helyet foglaló tory képviselőkből álló befolyásos 1922-es bizottság vezénylete alatt zajló vezetőválasztási folyamat jövő kedden kezdődik. A 331 honatya addig voksol, amíg el nem jut ahhoz a két jelölthöz, akinek nevét a 150 ezres párttagság elé terjesztik postai szavazásra. A szigetország sorsát eldöntő eredményhirdetés szeptember 9-én várható.

Micheal Gove
A 48 éves igazságügy-miniszter négy hónapos korában munkáspárti vonzalmú nevelőszülőkhöz került. Oxfordban angol szakon szerzett diplomát. A The Times újságírójaként kezdte pályafutását. 2005 óta parlamenti képviselő. A párt elismert reformere. Átállásáig David Cameron személyes bizalmasa volt. Felesége Sarah Vine, a Daily Mail munkatársa. A rendkívül udvarias politikusnak két gyermeke van.

Andrea Leadsom
Az 53 éves egykori bankár és vagyonkezelő az EU-kiválást sürgető kampány legaktívabb, legjózanabb vezetői közé tartozott. Azon kevesek egyike, akiknek pályafutását nem hátráltatta, hanem elősegítette a korteskedés. 2010-ben lett a parlament tagja, tavaly május óta energetikai államtitkár. Férjezett, három gyermek anyja. Legalább a pénzügyminiszteri tisztségre számít.

Liam Fox
A 54 éves egykori családorvos már 2005-ben pályázott a tory vezetői tisztségre, de alulmaradt David Cameronnal szemben. 1992 óta a parlament tagja, korábban a Konzervatív Párt elnöki tisztségét is betöltötte. Védelmi miniszter volt 2010 májusa és 2011 októbere között, de egy pénzügyi szabálytalanság után le kellett mondania. Az euroszkeptikus képviselő ennek ellenére népszerű.

Stephen Crabb
A 43 éves munka- és nyugdíjügyi miniszternek nehéz gyermekkora volt: édesanyja szociális juttatások segítségével egyedül nevelte egy önkormányzati lakásban. A közvélemény rokonszenvét élvező mélyen hívő anglikán politikus 2005 óta képviselő. Karrierje üstökösként emelkedett. Jelenlegi pozíciója előtt Walesért felelős miniszter volt. Felesége francia, két gyermeke van.

Theresa May
Az 59 éves belügyminiszter 2010 óta tölti be hivatalát. Ez alatt az idő alatt minden idők legalacsonyabb bűnözési statisztikáját sikerült elérnie. A lelkész családból származó, gyermektelen politikus Oxfordban végzett földrajz szakon, majd az angol jegybankban dolgozott. 1997 óta a parlamenti képviselő, korábban a párt elnökeként is szolgált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.