galéria megtekintése

Ragadós lehet a brit példa?

0 komment


Körösi Ivett
NOL

David Cameron brit miniszterelnök vélhetően minden vonzerejét latba vetette a Svédországban tartott kétnapos minicsúcs alatt, hogy sikerüljön a saját oldalára állítania Angela Merkel német kancellárt.

A ma véget ért találkozón – amelyen az Európai Unió reformjáról, valamint az Európai Bizottság leendő elnökének személyéről tanácskoztak a brit, német, svéd és holland vezetők – készült képek tanúsága szerint Cameron nemcsak a tavi csónakázás alatt, de a festői szépségű kertben sétálgatva is végig Merkel mellett sündörgött.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem járt sikerrel: a német kancellár továbbra is támogatja Jean-Claude Juncker egykori luxemburgi miniszterelnököt az EB-elnöki posztért folyó harcban. A brit kormányfő sokszor és sok helyen elmondta már, hogy Juncker túlzottan föderalista, a '80-as évek figurája, aki nem alkalmas arra, hogy kezébe vegye a gyeplőt és egy kevésbé basáskodó, a nemzeti kormányoknak több beleszólást engedő, gazdaságilag prosperáló unió létrejöttét levezényelje.

Cameron egyszerűen nem volt hajlandó elszakadni Merkeltől
Cameron egyszerűen nem volt hajlandó elszakadni Merkeltől
Reuters

 

Pedig Cameronnak rendkívül fontos, hogy milyen úton halad tovább az EU, hiszen az EP-választások eredménye – amelyen a szélsőséges brit függetlenségi párt (UKIP) végzett első helyen – megmutatta, hogy a britek jó része nem elégedett a dolgok jelenlegi állásával. Jövőre ráadásul parlamenti választásokat tartanak, és Cameron tavaly megígérte, hogy a konzervatív párt újraválasztása esetén 2017-ben népszavazáson döntenek Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Juncker megválasztása az EB elnökévé azonban katalizátor lehet ebben a folyamatban. Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora szerint, amennyiben a luxemburgi politikus kerül a bizottság élére, biztosra vehető, hogy jelentősen felerősödik az eddig is komoly EU-ellenesség a szigetországban.

Sokan azonban nem bánnák, ha Juncker megkeverné a már most is hullámzó állóvizet. „Számos konzervatív párttag és vezető kifejezetten örülne Junckernek, mert azt mondják, hogy óriási szolgálatot tenne nekik, ugyanis rendkívül kiélezné a brit-EU viszonyt" – vázolta fel a szakértő a Népszabadságnak az egyik lehetséges forgatókönyvet.

Orbán Viktort a minicsúcsra nem hívták meg
Orbán Viktort a minicsúcsra nem hívták meg
Maja Suslin/Scanpix / Reuters

Cameron tehát nagyon ingoványos talajon egyensúlyozik, és bár Egedy szerint a brit konzervatívok élesen euroszkeptikus, esetenként Európa-ellenes platformot foglalnak el, Cameron többször hangsúlyozta: szeretné, ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna, ám ennek egy megújult uniónak kell lennie. Ezt hangsúlyozta a minap Budapesten járó Richard Crowder, a brit külügyminisztériumban működő, az EU jövőjéért felelős osztály vezetője is.

„Mind a magyar, mind a brit kormány egyetért abban, hogy a legfontosabb teendő a gazdaság fellendítése, a versenyképesség növelése, valamint a munkahelyteremtés. El kell törölni néhány, az egységes piacon meglévő akadályt, illetve növelni kell az egyes kormányok szerepét " – mondta lapunknak Crowder, aki szerint vissza kell adni az emberek EU-ba vetett hitét, és a szervezetnek a jövőben sokkal elszámoltathatóbbnak kell lennie.

Kérdés, hogy sikerül-e visszaadni a britek – kezdetektől fogva gyenge lábakon álló – EU-ba vetett bizalmát. Ha nem, egy esetleges referendum akár precedens-értékű is lehet. A magyar szakértő szerint a britek komoly gazdasági kihívással néznének szembe, hiszen míg a csatlakozás idején a nemzetközösség tagországai jelentették számukra a fő piacot, mostanra az európai piac jóval jelentősebbé vált.

A válás azonban nemcsak a briteknek, de a tagországoknak is fájdalmas lehetne. „A történelem megmutatta, hogy a példák meglepően ragadósak tudnak lenni. Bár ennyire EU-ellenes ország talán nincs az unióban, nem lehet tudni, hogy ez esetleg nem ad-e valakinek ötletet. Ezzel a potenciális következménnyel is számolni kell" – figyelmeztet Egedy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.