galéria megtekintése

Putyin nem fog könyörögni Japánnak a békéért

8 komment

MTI

A Kuril-szigetek problémája is téma lehet Vagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő küszöbönálló tárgyalásán - közölte csütörtökön Vlagyivosztokban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Putyin és Abe a Vlagyivosztokban pénteken kezdődő kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából külön megbeszélést folytat majd egymással.

Peszkov szerint ugyanakkor ezen a szigetek hovatartozásának ügye nem tekinthető fő napirendi pontnak. Szavai szerint a fő figyelem a kereskedelmi, gazdasági és befektetői kapcsolatokra irányul majd. Ugyanakkor, mint mondta, "a valószínűleg téma felmerülhet, mert Moszkvában márt történtek kapcsolatfelvételek, eszmecserék ezen a vonalon".

Kedden Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó arról beszélt Moszkvában, hogy a pénteki kétoldalú csúcstalálkozón az orosz-japán békeszerződésről és Putyin decemberi tokiói látogatásáról is lesz egyeztetés.

 

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált Kuril-szigetek négy legdélebbi tagjának hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést. Októberben lesz ugyanakkor a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről.

Putyin nem köt alkut a Kuril-szigetekről
Putyin nem köt alkut a Kuril-szigetekről
Maxim Shemetov / Reuters

Szergej Lavrov május végén úgy nyilatkozott, hogy a második világháború "pontot tett a történelemben" azzal, hogy a szigetek azdát cseréltek.

"Nem adjuk át Japánnak a Kuril-szigeteket, nem könyörgünk békeszerződésért"

- fogalmazott a tárcavezető.

Emlékeztetett rá, hogy az 1956-os szovjet-japán nyilatkozat értelmében Moszkva és Tokió kötelezte magát a békekötésre. Hangsúlyozta: csak ennek létrejötte után lehet mérlegelni azt a kérdést, hogy a Szovjetunió akkor kötelezettséget vállalt arra, hogy a jóindulat gesztusaként átad két szigetet a négyből. Hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy lehetetlen a második világháború végeredményének elismerése nélkül tárgyalni e területi kérdés kölcsönösen elfogadható módon történő rendezéséről.

A The Mainichi című, angol nyelvű japán hírportál pénteki közlése szerint Tokió új szögből közelíti meg az "Északi Területek" ügyének rendezését: Tokió kész lenne arra, hogy ha Oroszország visszaadja Japánnak a szóban forgó négy szigetet, a már ott élő orosz állampolgároknak engedélyezze a maradást. Az értesülést a japán kormány utóbb cáfolta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.