galéria megtekintése

„Putyin nagyon szerény ember”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 22. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Joszif Kobzon nem akar Ukrajna „népi művésze” lenni. A szovjet és az orosz esztrád legnagyobb csillaga önként mondott le a leginkább a magyarországi kiváló művész címnek megfelelő elismerésről, mert – mint a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette – „ez nem az ő Ukrajnája”.

A több mint ötven éve színpadon álló, 77 éves énekes, aki vasárnap fellépett Budapesten a gettó felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen, több mint két évtizede parlamenti képviselő is. A lázadó régió, a Donyec-medence szülötteként különösen szívén viseli az ukrán válság ügyét. Véleménye nem különbözik a hivatalos moszkvai állásponttól, igaz, azt olykor még a kormányzat képviselőinél is sarkosabban fogalmazza meg.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

– Az Egyesült Államok a fő gonosz ebben a konfliktusban. Az amerikaiak meg akarják kaparintani a palagázkészleteket, és csapataikat Oroszország határaihoz közelebb akarják telepíteni – fejtegette, és Washington bábjainak nevezte a mai kijevi vezetőket, köztük Petro Porosenko államfőt és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt. Szerinte nem is az ukránoknak és az oroszoknak, hanem az amerikaiaknak kellene asztalhoz ülniük, hogy a válság rendezéséről egyeztessenek. Merthogy ő is úgy látja, csak tárgyalásos megoldás lehet. – Ellenzem Ukrajna feldarabolását. Egységes köztársaságnak kell maradnia, de föderális államként, vagyis Donyecknek, Luhanszknak és más területeknek, amelyek ezt akarják, autonóm státuszt kell kapniuk – mondta. A tavaly februári kijevi hatalomváltáshoz vezető tiltakozó megmozdulásért, a Majdanért viszont főként Viktor Janukovics volt elnököt tartja felelősnek. – Ukrajnát az élet minden területén a legkorruptabb országgá tette, olyanná, amilyen talán még Afrikában sincs – mondta, és hozzátette: ez felháborította az embereket, akik az utcára mentek, de „az agresszívabb akciókra az amerikaiak provokálták őket”.

 

A Krím orosz elcsatolását az énekes-képviselő nem tartja bekebelezésnek. – Ajándékoztam Putyinnak egy 1804-es keltezésű világtérképet, amelyen a Krím nagyon pontosan Oroszország részeként van feltüntetve. Egyetlen lövés sem dördült el, a referendum az Oroszországhoz csatlakozásról döntött. Milyen annexió ez? – jegyezte meg. Arra a felvetésre, hogy „kis zöld emberkék”, azaz orosz katonák is megjelentek a fekete-tengeri félszigeten, azt válaszolta, ha voltak is, csak őrzési feladatokat láthattak el.

Azt egyenesen „a neofasizmus megnyilvánulásának” tekinti, hogy Ukrajna korlátozza a Krím ivóvízellátását, és orosz tévécsatornákat, újságokat, filmeket tilt be, ami őt a náci könyvégetésekre emlékezteti.

Bár tavaly októberben járt Donyeck környékén, hivatalosan, több más előadó-kollégájával együtt, Kobzon sem utazhatna be Ukrajnába, ami különösen felháborítja. – Amikor azt kérdezték tőlem, hogy viszonyulok ehhez az egészhez, csak azt mondtam: hogy lehet a népbutításhoz viszonyulni? Hogy viszonyulhatok Porosenkóhoz, akivel együtt vodkáztunk a marbellai házában, valaha baráti viszonyban voltunk? Hova nézett, amikor Kobzont nemkívánatos személyiségnek nyilvánították? – fakadt ki.

A parlamenten kívüli ellenzékhez Joszif Kobzon „normálisan” viszonyul, mert „ellenzéknek lennie kell”, de úgy látja, hogy az nem rendszereket, jelenségeket, hanem egyes személyeket támad, ami „nem hoz kellő hasznot az országnak”. Önmagát nem tartja politikusnak, a parlamentben, ahol – jelenleg a hatalmi párt, az Egységes Oroszország frakciójában – már az ötödik ciklusát tölti, a kultúra érdekeit akarja képviselni – magyarázta, és azt is elárulta, hogy Putyin elnökhöz kifejezetten jól viszonyul.

– Putyin nagyon szerény ember – mondta, és kérdésünkre kijelentette: nem egészen úgy van, hogy amit az államfő elhatároz, az „szent”. Persze döntéseket hoz, és javaslatait cselekvési tervnek tekinti a parlament. Az elnöknek nehéz dolga van, csapata nem egységes, de van egy kemény mag, amelyre számíthat. Ehhez tartozik Szergej Lavrov külügy-, Szergej Sojgu védelmi miniszter és az elnöki adminisztráció vezetője, Szergej Ivanov – adott rövid hatalmi helyzetképet Kobzon.

Fotó: Misha Hussain / Reuters

Mint elmondta, időről időre találkoznak és beszélgetnek az elnökkel, sőt, olykor még vitáznak is. Mindeddig hiába próbálta például rávenni Putyint arra, hogy a pártok ifjúsági részlegei által megosztott fiatalok összefogására hozzanak létre az úttörőmozgalomhoz és a Komszomolhoz hasonló ifjúsági szervezeteket. Mert Joszif Kobzon nem tagadja, nagy nosztalgiája van a Szovjetunió, főként az általa nyújtott ingyenes oktatás és egészségügyi szolgáltatások, a nyugdíjellátás, a fejlett sportélet iránt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.