galéria megtekintése

Putyin együttműködést ígér

3 komment


Poór Csaba

A bizonyítékok csatája várható a következő napokban-hetekben a maláj légitársaság repülőgépének múlt heti, Donyeck melletti katasztrófája ügyében, és holland szakértők dolga lesz kideríteni, mi történt valójában a 298 emberrel a fedélzetén szerencsétlenül járt Boeing-777-essel.

Hollandia vállalta ugyanis, hogy a katasztrófa körülményeit feltárni hivatott vizsgálat élére áll, miután a kelet-ukrajnai szakadárok Donyeckben átadták a lezuhant gép két fekete dobozát a maláj nemzetbiztonsági tanács képviselőjének. A szerencsétlenség helyszínén talált holttesteket szállító vonat pedig kedden a konfliktusövezeten kívül fekvő Harkivba érkezett, ahonnan Hollandiába vihette tovább az áldozatok földi maradványait.

Putyin ígéretet tett az együttműködésre, de szerinte a színes forradalmak receptje Oroszországban nem fog működni
Putyin ígéretet tett az együttműködésre, de szerinte a színes forradalmak receptje Oroszországban nem fog működni
Mikhail Klimentyev / Reuters

Kijev és az Egyesült Államok Moszkvát, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistákat, Oroszország és a lázadók pedig Ukrajnát vádolják a malajziai utasszállító lelövésével. Mindkét oldalon hangoztatják, alá is tudják támasztani állításaikat, ám meggyőző bizonyítékokat eddig egyikük sem tárt a nyilvánosság elé.

 

Kérdés, hogy mit bizonyíthatnak a repülőgép maradványai és a fekete dobozok, amelyek vizsgálatára brit szakértőket kért fel Hollandia. A roncsok közelébe csak három nap elteltével engedték az EBESZ nemzetközi szervezet megfigyelőit és az ukrán katasztrófavédelem munkatársait a területet ellenőrző szakadárok. Őket Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, valamint az amerikai külügyminisztérium szóvivője és Kijev több képviselője is azzal gyanúsította meg, hogy meghamisították a nyomokat.

A szakadárok ma engedték be a zuhanás helyszínére a maláj szakértőket, akiknek a fekete dobozt is átadták
A szakadárok ma engedték be a zuhanás helyszínére a maláj szakértőket
Maxim Zmeyev / Reuters

Szakértők szerint a roncsokba és a holttestekbe fúródott repeszdarabokból megállapítható, hogy milyen rakétával lőtték le a repülőgépet. Sőt, a Moszkovszkij Komszomolecnek egy orosz tábornok azt mondta, még annak a kilövőállásnak a számát is rekonstruálni lehet, amelyből útnak indították. A (valójában narancsszínű) fekete dobozokból kevesebbet, például a pilóták között lezajlott és az általuk a légi irányítással folytatott beszélgetéseket lehet megismerni.

Ezekből is kiderülhet azonban, hogy ha – miként az orosz védelmi minisztériumban állítják – a maláj Boeing valóban elhagyta a légifolyosót, miért tette ezt. A feltételezések szerint kaphatott ilyen utasítást az irányítóktól, de az időjárás is kikényszeríthette az útvonal-módosítást. Akár azzal a Moszkvában hangoztatott, de Kijevben tagadott állítással kapcsolatban is információhoz lehet jutni, amely szerint ukrán vadászgépek közelítették meg a polgári repülőgépet, hiszen a pilóták észlelhették őket. És a rakétatalálat pillanatára is következtetni lehet a fekete dobozok adataiból.

Az orosz elnök azt ígérte, Moszkva, „amennyire erejéből telik", odahat a kelet-ukrajnai szeparatistákra, és mindent megtesz a katasztrófa „teljes értékű, mindenre kiterjedő, mély és átlátható kivizsgálása" érdekében. Vlagyimir Putyin a nemzetbiztonsági tanács ülésének nyilvános részén beszélt erről. Egyszersmind azt is sürgette, léptessenek életbe tűzszünetet a konfliktusövezetben. Leszögezte: Oroszországban nem működnek „a gyenge országok" ellen alkalmazott receptek, a „színes forradalmak", amelyek szerinte „kívülről provokált és finanszírozott államcsínyek".

Emlékezés az áldozatokra Kuala Lumpurban
Emlékezés az áldozatokra Kuala Lumpurban
Olivia Harris / Reuters

Kijelentésével Putyin egyrészt elismerte, hogy – a korábbi cáfolatokkal ellentétben – Moszkvának van befolyása a felkelőkre, másrészt azokra a nyugati nyilatkozatokra válaszolt, amelyek Oroszország további viselkedésétől tették függővé a Moszkva-ellenes szankciók szigorítását. Az EU keddi külügyminiszteri értekezlete egyelőre nem is hozott ilyen döntést.

Elsősorban azért nem, mert Francois Hollande francia elnök előzőleg bejelentette, hogy Párizs mindenképpen leszállít egy Mistral helikopterhordozót Moszkvának. Még 2011-ben kötöttek szerződést két ilyen hajó eladásáról, és az első orosz személyzetének kiképzése már javában zajlik. A miniszterek abban állapodtak meg, bővítik a vízumtilalommal, bankszámla-befagyasztással sújtottak körét. Továbbá olyan, a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést korlátozó intézkedéseket dolgoznak ki, amelyeket akkor léptetnének életbe, ha Moszkva nem segíti a katasztrófa vizsgálatát, és nem tesz a lázadók lecsillapításáért. A jövő héten rendkívüli EU-csúcsot tarthatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.