galéria megtekintése

Putyin: Allah elvette a török vezetők eszét

3 komment


Poór Csaba

Beolvasott Törökországnak éves parlamenti üzenetében az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egyszersmind ismét a terrorizmus elleni nemzetközi összefogásra szólított fel, miközben Oroszország megerősítette Szíriában állomásozó csapatait.


„Allah alighanem azzal bünteti a Törökországot vezető klikket, hogy megfosztotta a józan észtől és ítélőképességtől” – így kommentálta a parlament két háza és az orosz politikai elit képviselői előtt, a Kremlben elmondott éves üzenetében Vlagyimir Putyin, hogy a múlt héten a törökök Szíria fölött lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászbombázót.

Putyin újabb szankciókkal fenyegette meg Ankarát az orosz vadászgép lelövése miatt
Putyin újabb szankciókkal fenyegette meg Ankarát az orosz vadászgép lelövése miatt
Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Pool / Reuters

Az államfő érzékeltette: Moszkvának egyelőre nem áll szándékában békülni Ankarával. Nem készülnek „ideges válaszra, fegyvercsörtetésre”, de

 
súlyosan téved, ha valaki azt hiszi, hogy „egy aljas háborús bűncselekményt” meg lehet úszni „paradicsomokkal, valamint korlátozásokkal az építőiparban és más ágazatokban”

– mondta a török termékekre, főleg a zöldségekre és gyümölcsökre elrendelt orosz embargóra utalva.

Moszkva azonban nem csak kereskedelmi szankciókkal reagált: már a múlt héten megerősítette Szíriában állomásozó csapatait. A latakiai bázison néhány nappal a Szu-24-es lelövése után megjelent a legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer, az Sz-400-as, ami némi aggodalmat keltett a szomszédos államokban és a NATO-ban. Hatósugara ugyanis lefedi a szíriai légtér háromnegyedét, Izrael nagyobbik részét, a Földközi-tenger keleti medencéjét, benne Ciprussal, ahol a bombázásokba csütörtökön bekapcsolódott brit vadászgépek állomásoznak, és Dél-Törökország jó részét, így az incirliki amerikai légi támaszpontot is.

A brit királyi légierő, a RAF Tájfun vadászokat küldött Szíriába Ciprusról
A brit királyi légierő, a RAF Tájfun vadászokat küldött Szíriába Ciprusról
Reuters

Ezen a héten ráadásul olyan, Szu-34 típusú orosz vadászbombázók indultak szíriai bevetésre, amelyeket levegő-levegő rakéták felszerelésével már a légi harcra is alkalmassá tettek. Sőt, a brit The Times azt írta, hogy Oroszország bővíteni akarja katonai jelenlétét, és a nyugat-szíriai Hmeimimen kívül a keletebbre fekvő Homsz mellett is létesítene egy légibázist. Az eddigi több mint hetven orosz repülőgépen kívül további ötvenet telepíthetnek Szíriába.

Az Egyesült Államok bírálta az orosz csapaterősítést, bár Jeff Davies, a Pentagon szóvivője megjegyezte: annak egyelőre semmilyen hatása sincs az amerikai légicsapásokra. Ugyanakkor hozzátette, hogy a moszkvai intézkedés valójában nem segíti az Iszlám Állam (IS) elleni harcot, hiszen a terroristáknak nincsenek repülőgépeik. Más értékelések szerint viszont az orosz lépés még sürgetőbbé teszi a szíriai hadszíntéren a dzsihadistákkal harcoló erők összefogását. Parlamenti beszédében Putyin is hangoztatta: egyetlen ország sem képes egyedül legyőzni a nemzetközi terrorizmust, ő azonban az ENSZ égisze alatt hozná létre közös frontot, „egy hatalmas öklöt”.

Orosz légitámadás Maaret al-Naamanban, Szíriában
Orosz légitámadás Maaret al-Naamanban, Szíriában
Khalil Ashawi / Reuters

Moszkvában – mint azt a minap a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott előadásában az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov is kifejtette – úgy vélik, hogy a nyugati koalíció akcióinak nincs nemzetközi jogi alapjuk. Sem ENSZ-felhatalmazást nem kaptak, sem a törvényes szíriai hatalom nem küldött nekik olyan felkérést, amilyet Oroszország kapott – érvelt az orosz politikus.

Orosz bombázók semmisítettek meg egy teherautó-parkolót al-Danában, a szíriai-török határ közelében
Orosz bombázók semmisítettek meg egy teherautó-parkolót al-Danában, a szíriai–török határ közelében
Ammar Abdallah / Reuters

Szerinte az orosz légierő támadásai hatékonyságban felülmúlják a nyugati koalíció hasonló hadműveleteit. Az amerikaiak és szövetségeseik nem bombázták például a terroristák gazdasági infrastruktúráját, az olajcsempészésre használt csővezetékeket, tartályautókat. Ezeket az oroszok kezdték el támadni – mondta.

„Orosz ügynököt” ölt meg az IS

Bosszút ígért Ramzan Kadirov csecsen elnök azért a kivégzésért, amelynek áldozata szavai szerint egy csecsen férfi volt. A valószínűleg a szíriai Rakka környékén végrehajtott gyilkosság videofelvétele szerdán jelent meg az interneten. A képeken az Iszlám Állam egy oroszul beszélő terroristája azzal vádolja az előtte térdelő fiatalembert, hogy az orosz titkosszolgálatnak gyűjtött adatokat az Észak-Kaukázusból a dzsihadistákhoz csatlakozott fegyveresekről. A hóhér a Szíriában állomásozó orosz erőket „megsemmisítéssel”, Oroszországot pedig terrorakciókkal fenyegette meg, és lefejezte a foglyot. (Hírösszefoglalónk)

Kapcsolódó cikkek

Oroszország elkezdett bombázni Szíriában

Oroszország légicsapásokat mért Szíriában Bassár el-Aszad elnök ellenfeleire.

Orosz pilóta: lehet, hogy megsértette a gép a török légteret, de nem szándékosan

Ajdar Tljauberdin nyugalmazott orosz pilóta az M1 aktuális csatornán szerda este azt mondta: lehetséges, hogy megsértette a török légteret a kedden lelőtt orosz vadászgép, de biztos, hogy nem szándékosan.

Az egész szír légteret ellenőrizhetik az oroszok

A török termékek importjának korlátozásával válaszolhat Moszkva arra a keddi légi incidensre, amelyben egy török F-16-os lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót. Várhatóan elmarad a december közepére kedvezett orosz-török csúcstalálkozó is, a Szíriában állomásozó orosz egységeket pedig megerősítik.

Izraelbe is betévedt egy orosz vadászgép

Egy orosz harci repülőgép a közelmúltban tévedésből megsértette Izrael légterét, de miután az izraeli hatóságok kapcsolatba léptek vele, rögvest visszatért Szíria területe fölé - ismerte el Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a közszolgálati rádióban.

Jóváhagyták a brit beavatkozást, elindultak a harci gépek Szíria felé

Négy brit Tornado típusú harci repülőgép szállt fel a brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban, nem sokkal azután, hogy a londoni alsóház jelentős többséggel jóváhagyta az RAF bekapcsolódását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.