galéria megtekintése

Porosenkónak B terve is van

0 komment

NOL

Egyelőre nem sikerült valóra váltani az ukrán elnök pénteki tűzszüneti kezdeményezését – igaz, a helyszíni jelentések arra utalnak, hogy Kelet-Ukrajnában alábbhagytak a harcok a régió függetlenségéért küzdő erők és a kormánycsapatok között.

Petro Porosenko péntek este tíz órától hirdetett egyhetes fegyvernyugvást, ám mind szombatra virradó éjszaka, mind a hétvégén voltak összecsapások. Kijevi bejelentés szerint a felkelők megtámadtak egy átkelőt az orosz határon, nehézfegyverekkel lőtték a hadsereg egyik laktanyáját, és egy légi bázist is megostromoltak.

Maguk a lázadók viszont a kormányerőket vádolják a tűzszünet megsértésével. Alekszandr Borodaj, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke sajtóértekezleten kérte Oroszországot, hogy küldjön békefenntartókat a térségbe. A „terrorellenes” műveletek teljes lendülettel folytatódnak, „Porosenko tüzérsége lövi Szlavjanszkot, és a légierő is több rajtaütést hajtott végre" – idézte szavait a Reuters. A felkelők egy másik vezetője is azt hangoztatta a Rosszija 24 tévécsatornának, hogy nincs tűzszünet, Porosenko „vagy hazudik, vagy a csapatok nem engedelmeskednek neki".

A folytatódó harcokat az orosz elnök is szóba hozta. Vlagyimir Putyin a hétvégén kifogásolta, hogy a kelet-ukrajnai harcok során többször találat érte Oroszország területét is. Arra nem vállalkozik, hogy megnevezze, ki lőtt, „a reguláris hadsereg vagy valamilyen jobboldali erők úgynevezett fegyveres alakulatai" – mondta ugyancsak a Rosszija 24-nek, miután a Szovjetunió második világháborús német megtámadásának évfordulóján Moszkvában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

 
Porosenko márciusban a Majdanon. Kész tárgyalni a szeparatistákkal, de a területi egység nem lehet vita tárgya
Porosenko márciusban a Majdanon. Kész tárgyalni a szeparatistákkal, de a területi egység nem lehet vita tárgya
Maks Levin / Reuters

Putyin szombaton egy váratlanul bejelentett hadgyakorlat miatt teljes harckészültséget rendelt el Oroszország középső, az ukrán határtól viszonylag távol eső katonai körzetében, de a szembenállás leállítására és kompromisszumkeresésre szólította fel az Ukrajnában egymással szemben álló erőket. Támogatóan szólt a Porosenko által meghirdetett tűzszünetről, de azt is hangsúlyozta, hogy az nem lehet ultimátum, és a tárgyalások megkezdését célzó konkrét lépések nélkül életképtelen marad.

Kijevben viszont többször is jelezték, hogy nem hajlandóak párbeszédre az ott csak terroristákként emlegetett fegyveres lázadókkal, noha ez utóbbiak is elutasítanak minden kapcsolatfelvételt a kormánnyal. Maga Porosenko most azt hangoztatta, hogy kész a tárgyalásra azokkal, akik „tévedésből álltak a szeparatizmus oldalára, kivéve, ha terrorakciókhoz, gyilkosságokhoz és kínzásokhoz van közük". Azt is leszögezte, hogy Ukrajna területi egysége nem lehet vita tárgya.

Az ukrán elnök ugyancsak megemlékezett a második világháború Szovjetuniót is sújtó szakaszának kezdetéről. Az ebből az alkalomból kiadott nyilatkozatában hangoztatta: „határozottan és haladéktalanul helyre kell állítani a békét az országban". Ismertette a már pénteken nyilvánosságra került béketervét, amelynek értelmében nagyobb önállóságot kapnának a régiók, a helyhatóságok, a keleten élők pedig szabadon használhatnák az orosz nyelvet. Ám azt is kijelentette, hogy – bár a békés megoldás élvez elsőbbséget – létezik egy B terv is. Részletekbe nem bocsátkozott, de nyilvánvalóan a fegyveres megoldásra célzott. „Elegendő erőnk és politikai akaratunk van ahhoz, hogy döntő csapást mérjünk a törvénytelen fegyveres alakulatokra" – jelentette ki.

A kijevi külügyi tárca ugyanakkor ismét nyilatkozatban adott hangot aggodalmának amiatt, hogy orosz erőket vonnak össze az ukrán határnál. Az USA külügyminisztériumának szóvivője pedig – mint az Amerika Hangja rádióállomás jelentette – arról beszélt, hogy Moszkva új washingtoni értesülések szerint harckocsikat és tüzérségi eszközöket készül átadni a szakadároknak. A vádnak, amely szerint Oroszország aktívan támogatja a lázadókat, újból hangot adtak az ukrán főváros utcáin is. Vasárnap  ismeretlenek egy csoportja szétverte az orosz Szberbank egyik kijevi kirendeltségének portálját, és Moszkva-ellenes jelszavakat kiabáló tüntetők kövekkel dobálták meg az orosz konzulátus épületét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.