galéria megtekintése

Pintér próbál cáfolni, de botrány lehet az újságíróverésből

A belügyminiszter szerint a rendőrség csak a szükséges és arányos mértékben alkalmazott kényszerítő eszközöket egy agresszív csoport tagjaival szemben. A sajtószabadságot támogató európai szervezet jelentése ezzel szemben azt tartalmazza, hogy a magyar bűnüldöző szervek törvénytelenül és alaptalanul bántalmazták a helyszínen tartózkodó újságírókat, akik jól felismerhetően csak a munkájukat végezték.

Teljes körű vizsgálatot és a magyar hatóságok birtokában lévő bizonyítékok bemutatását követeli a lipcsei székhelyű Európai Központ a Sajtó- és Médiaszabadságért (ECPMF) nevű nemzetközi szervezet a tavaly szeptemberben a Röszke-Horgos 2 határátkelőnél megtámadott, majd előállított külföldi újságírók ügyében. A szervezet idén áprilisban levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, aggasztónak nevezve, hogy a kormány nem indított vizsgálatot „a rendkívül súlyos incidensnek” a feltárására.

A véresre vert Tacik a TEK-esek gyűrűjében
A véresre vert Tacik a TEK-esek gyűrűjében
Fotó: Warren Richardson

Mint ismert, 2015. szeptember 16-án Röszkénél a magyar rendőrök és a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységei külföldi médiamunkásokat – köztük Jacek Tacikot, a lengyel TVN24 hírtelevízió munkatársát – is bántalmaztak, amikor feloszlatták azt a menekültekből álló tömeget, amely megpróbált belépni magyar területre. Hat újságírót, illetve televíziós szakembert megvertek, hármat közülük tiltott határátlépés gyanújával előállítottak. Később elengedték őket, és megszüntették ellenük az eljárást.

 

A kormányfőnek írt levélre néhány hete Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, tételesen cáfolva az ECPMF idén tavasszal befejezett tényfeltáró vizsgálatának az eredményeit. Pintér visszautasította a vádat, hogy a magyar rendőrök külföldi újságírókat vertek meg. „A valóság ezzel szemben az, hogy a rendőrség... szükséges és arányos mértékben kényszerítő eszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt, az Európai Unió külső határát, és az azt védő rendőröket” – írta a belügyminiszter.

A nemzetközi szervezet jelentése ezzel szemben azt tartalmazza, hogy a magyar bűnüldöző szervek törvénytelenül és alaptalanul bántalmazták a helyszínen tartózkodó újságírókat, akik jól felismerhetően csak a munkájukat végezték. A szervezet nem talált bizonyítékot arra a hatósági állításra sem, hogy a rendőri támadás előtt több nyelven felszólították a tömeget arra, hogy oszoljon fel. A jelentés felrója, hogy három bántalmazott újságírót Szegeden előállítottak, közülük kettőt rabosítottak, illegális határátlépéssel és zavargásokban való részvétellel gyanúsítva őket. Még azt is megtiltották nekik, hogy kapcsolatba lépjenek hazájuk budapesti nagykövetségével, illetve konzulátusával. Az ECPMF szerint törvénytelenül és indokolatlanul fosztották meg őket a szabadságuktól, amit az is igazol, hogy később valamennyiük ellen megszüntették az eljárást.

Henrik Kaufholz, a nemzetközi szervezet elnöke lapunknak nyilatkozva „rendkívüli esetnek” nevezte a magyar rendőrség fellépését, amiért az annak ellenére erőszakot alkalmazott a tudósítókkal szemben, hogy a sajtókitűzőjükön, illetve a náluk lévő felszerelésen világosan látszott, hogy újságírók. — Erős bizonyítékaink vannak, hiszen az áldozatok és a szemtanúk egymástól függetlenül elmondott beszámolóiból vontuk le a következtetéseinket. Ilyen helyzetekben a rendőröknek az a dolguk, hogy megvédjék az újságírókat, akik a történések külső megfigyelői, és nem a résztvevői — fejtette ki Kaufholz.

A két másik előállított újságíró, az ausztrál Warren Richardson és a szlovákiai magyar Beck Tímea a szegedi fogdában
A két másik előállított újságíró, Warren Richardson és a szlovákiai magyar Beck Tímea a szegedi fogdában
Fotó: Jacek Tacik

Nagy-Navarro Balázs újságíró, az ECPMF Ellenőrző Bizottságának elnöke a szervezet nevében azt követeli, hogy a magyar rendőrség álljon elő az állításait bizonyító tényekkel és felvételekkel. – Mostanáig hiába kértük, hogy megtekinthessük a röszkei incidensről készült hivatalos felvételeket – fogalmazott lapunknak a Magyar Televízió 2011-ben elbocsátott riportere, aki részt vett a tényfeltáró vizsgálatban. Tájékoztatása szerint az ECPMF válaszolni fog Pintér levelére, és azt fontolgatja, hogy európai, illetve hazai jogvédő szervezetekhez, illetve az ügyészséghez fordul, ha a magyar kormányzati szervek továbbra sem hajlandók kielégítő és bizonyítékokon alapuló magyarázatot adni a Röszkén történtekre.

Az egyik előállított újságíró, az ausztrál Warren Richardson szabadúszó fotóriporter egyébként az egyik röszkei képével nyert díjat idén a World Press Photo kiállításon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.