galéria megtekintése

Példaképe Angela Merkel

2 komment


Dési András

Tajvan Angela Merkeljének is hívják, s Caj Jing-ven nem titkolja, hogy csodálja a német kancellár pragmatizmusát, nyugodtságát és konszenzuskeresését. Mindezekre nagy szüksége lesz a távol-keleti szigetország hét végén nagy többséggel megválasztott új államfőjének, mivel hazája súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küzd.

A Demokratikus Haladó Pártot (DPP) irányító Caj győzelmét jelentős részben az eddig kormányzó Kuomintanggal (Kínai Nemzeti Párttal) szembeni tömeges elégedetlenségnek, a gazdaság lelassulásának, a jövedelmi egyenlőtlenségeknek, a társadalmi olló szétnyílásának köszönheti. 

– Caj és a DPP egyaránt a szavazatok több mint ötven százalékát kapta, ez nagy mozgásteret biztosít számára. A sikerében komoly szerepet játszott a Kuomintang-kampány gyengesége, amit kifejezett az is, hogy menet közben államfőjelöltet cseréltek. Kérdés, hogy a következő egy-két évben az új hatalom miből és hogyan tudja majd orvosolni a gazdasági és szociális problémákat, s kikerülik-e a korrupciós csapdákat. Különösen nehéz lesz úgy kormányozni, hogy Tajvan első női elnöke szinte mindenkinek ígért valamit – mondta lapunknak a hét végi tajvani államfő- és parlamenti választás eredményei kapcsán Kusai Sándor volt pekingi nagykövet, Kína-szakértő.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a szárazföldi Kínához fűződő viszonyban nem vár radikális változást. A DPP valószínűleg növelni próbálja Tajvan nemzetközi mozgásterét, s némileg lassulni fog a KNK-hoz fűződő kapcsolatok bővítése. Szakítani azonban azért sem lehet, mert Tajvan exportjának közel negyven százalékát az ázsiai óriás szívja fel – mutatott rá a szakértő.

 

Caj Jing-ven nagy hangsúlyt fektet a tajvani identitásra, illetve arra, hogy azt és a demokratikus berendezkedést a Kínai Népköztársaságnak tiszteletben kell tartania. A májusban hivatalba lépő elnök asszony elkötelezettségében komoly szerepet játszik, hogy tisztán tajvani származású, vagyis sok honfitársával ellentétben nem fűzik családi-rokoni szálak a szárazföldi Kínához. Pekingben egyelőre visszafogottan reagáltak. – Kivárnak, de azért figyelmeztették Tajpejt, hogy a függetlenségi politika meghirdetésének beláthatatlan következményei lehetnek – tette hozzá Kusai Sándor.

A jogászprofesszorból lett politikus, aki amerikai és brit egyetemeken is tanult, a kezdetektől a tajvani identitás erősítését tekintette fő céljának. A Kicsi Jingnek becézett, kemény tárgyalópartnernek mondott Caj az 1990-es évek közepén részt vett a korábbi államfő, Li Teng-huj nevéhez fűződő két állam koncepció kidolgozásában. Majd az ezredforduló után a szárazföldi Kínával fennálló kapcsolatokért felelős minisztérium élére nevezték ki az angolul folyékonyan beszélő,  a nemzetközi kereskedelmi jogra szakosodott oktatót. A DPP-be csak 2004-ben lépett be, s rá négy évre pártelnökké választották. 2012-ben már elindult az államfői posztért, de vereséget szenvedett Ma Jing-csiuval szemben, aki tavaly novemberben Szingapúrban találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel. Történelmet írtak, mivel Peking és Tajpej első számú vezetői 66 év „szünet” után ráztak kezet.

A nagy macskarajongónak számító Caj a 2012-es kudarc után távozott a DPP elnöki posztjáról, ahova 2014-ben tért vissza. Mostani kampányában is kiállt a leszbikusok és a melegek jogaiért, az azonos neműek házasságának elismeréséért. Bár e nézetek különböznek a többségi társadalomban uralkodó felfogástól, népszerűségét egyáltalán nem rontották.   

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.