galéria megtekintése

Lezser, marxista, vegetáriánus és pánikot kelt

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

Forradalmi hangulat alakult ki a brit Munkáspártban: a közvélemény-kutatások szerint a 66 éves, egyesek által szélsőbaloldalinak tartott, marxista Jeremy Corbyn áll az élen a szeptember 12-ig tartó vezetőválasztási küzdelemben.

Bár a britek bizalma megrendült a közvélemény-kutatókban, amióta a májusi parlamenti választáson a valóság jócskán rácáfolt az előrejelzésekre, politikusok, politológusok, sajtómunkások és egyszerű emberek estek pánikba, amikor kiderült, hogy a Munkáspárt új vezetőjének tisztségére a Labour szélső baloldalán elhelyezkedő Corbynnak van a legnagyobb esélye.

A Munkáspárt súlyos májusi kudarcát követően Ed Miliband, az ellenzék vezére azonnal bedobta a törülközőt. A vezetőválasztási folyamatba négyen neveztek be: Yvette Cooper és Andy Burnham, akik miniszterek voltak Gordon Brown utolsó munkáspárti kormányában, az elmúlt öt évben pedig árnyékminiszteri szerepeket töltöttek be. A legkevésbé ismert, egyben az egyetlen még Tony Blairhez köthető jelölt Liz Kendall. Utolsóként szállt csatasorba Corbyn, aki több mint három évtizedes parlamenti pályafutása során soha nem kapott kormányzati posztot.

A bonyolult választási folyamat győztesét szeptember 12-én, még az őszi Labour-kongresszus előtt hirdetik ki. Corbyn egy friss felmérésben 22 ponttal előzi meg Burnhamet, és ennek megfelelően ő a fogadóirodák favoritja is. Az egykori szakszervezeti aktivista elnyerte a Munkáspárt finanszírozásából nagy részt vállaló Unite és Unison szakszervezetek támogatását, ami könnyen érthető annak fényében, hogy zászlajára tűzte a népszerűtlen, de éppen a munkáspárti kormány túlköltekezése miatt elkerülhetetlenné vált megszorító intézkedések enyhítését.

 

Annak ellenére, hogy 66 évével legalább hússzal idősebb a többi jelöltnél, elsősorban a Labour újonnan belépett és fiatalabb tagjainak a bizalmát szerezte meg. E sikeréhez hozzájárulhatott a westminsteri szokásoktól eltérő lezser öltözködése is, amelynek gyakran tartozéka a Lenin-sapka. Vonzó tulajdonságai közé tartozik, hogy vegetáriánus, az ugyancsak különc londoni főpolgármesterhez, a konzervatív Boris Johnsonhoz hasonlóan kerékpárral közlekedik, és a legtakarékosabb, a legkevesebb költséget elszámoló honatyák egyike.

Jeremy Corbyn egy munkáspárti nagygyűlésen
Jeremy Corbyn egy munkáspárti nagygyűlésen
Tolga Akmen / Anadolu Agency

1983 óta képviseli az észak-londoni Islington kerületet az alsóházban, s a földrajzi közelség miatt lelkes szurkolója az Arsenalnak. A kétségtelenül karizmatikus Corbyn többször is elnyerte az alsóház legvonzóbb szakállával büszkélkedő tagjának címét. Küzd a fajgyűlölet ellen, és kiáll az állatok védelmében, ellenzi a nukleáris felfegyverkezést. Helyteleníti a brit vasút és a közüzemek, különösen a gáz- és villamosipar, valamint a távközlés privatizálását.

Ahogy azt most a többi között a Labour-közeli hetilap, a New Statesman is kiemeli, mindenki mást megelőzve ölelte keblére Gerry Adamset és pártját, a Sinn Feint, ezzel is érzékeltetve, hogy az észak-írországi békefolyamatban nem lát más utat, mint a hatalom megosztását a katolikus és a protestáns erők között. A 2003-as iraki invázió ellenzésével és a nagy háborúellenes felvonulások szervezésével viszont kivívta Tony Blair máig tartó ellenszenvét.

Blair az elsők között minősítette „megválaszthatatlannak” Corbynt, aki szerinte legalább két további ciklusra távol tartaná a hatalomtól a pártot. A sok más megosztó politikai nézete mellett következetesen köztársaságpárti jelöltet sokan hasonlítják Michael Foothoz, az 1983-as választáson súlyosan megbukott munkáspárti vezetőhöz.

Miután még a választócédulák sem mentek ki, elképzelhető, hogy a párttagok megfogadják a köztiszteletnek örvendő Alan Johnson tanácsát. A volt belügyminiszter a „őrület befejezésére”, a „fegyelmezetlen és illojális” Corbyntól való elfordulásra, az „intelligens, tapasztalt, erős jellemű” Yvette Cooper megválasztására szólította föl elvtársait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.