galéria megtekintése

Pánik egy grillkolbász miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Miért éppen a nürnbergi kolbászt féltik, akik az amerikai óriáscégek elnyomásától rettegnek? A Németországban kibontakozó vita megmutatja, hogy az EU–USA szabad kereskedelmi tárgyalások a hétköznapokat is befolyásolhatják.

– Ha meg akarjuk ragadni a szabad kereskedelem lehetőségét a hatalmas amerikai piaccal, nem lehet minden egyes kolbászt és sajtot különlegességként megvédeni – nyilatkozta Christian Schmidt német agrárminiszter a Der Spiegel hetilapnak. Ezzel csak feltüzelte az EU–USA szabad kereskedelmi megállapodás amúgy is befolyásos ellenzőit, akik már azzal riogatnak, hogy – a híres nürnbergi sült kolbász (Nürnberger Rostbratwurst) helyett – hamarosan Kentucky Fried Bratwurst árasztja el a német piacot.

Az eredeti Nürnberger Rostbratwurst. Csak nehogy Amerika másolni kezdje
Az eredeti Nürnberger Rostbratwurst. Csak nehogy Amerika másolni kezdje
Daniel Schvarcz

Olyan heves vitát kavart a keresztényszocialista politikus kijelentése, hogy a mezőgazdasági minisztérium szóvivője gyorsan helyesbített: amíg Schmidt áll a tárca élén, a nürnbergi kolbászt biztosan nem gyártják Kentuckyban. A miniszter inkább arra gondolt, hogy erősíteni kell a különleges termékek védelmét, megfelelő címkékkel ellátva azokat. S miközben a német médiában még mindig Kaliforniában főzött bajor sörrel rémisztgettek, az Európai Bizottság (a szabad kereskedelmi alkudozásban az Egyesült Államok tárgyalópartnere) leszögezte: a végső megállapodás nem gyengíti majd a földrajzi árujelzők oltalmát.

 

Nem aggódnak egyelőre a bajor ételspecialitás gyártói sem. –A nürnbergi kolbászt vagy a pármai sonkát védő EU-szabályozást nem lehet csak úgy eltörölni a föld színéről. Azt is nehezen tudnám elképzelni, hogy a Kentuckyból származó bourbon whiskey-t Nürnbergben párolják – mondta a Tagesspiegel napilapnak Rainer Heimler, az Egyesület a Nürnbergi Sült Kolbász Védelméért elnöke. S valóban, az uniós joganyag háromféleképpen is védelmezi az agrártermékeket.

1. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés: adott földrajzi területen előállított élelmiszer, amelynek jellemzői kizárólag ezzel a területtel kapcsolatosak (roquefort sajt, portói bor, kalocsai fűszerpaprika).

2. Oltalom alatt álló földrajzi jelzés: a földrajzi kapcsolat nem olyan erős, a termelés vagy az elkészítés legalább egy lépésének az adott földrajzi területen kell történnie (nürnbergi kolbász, feketeerdei sonka, gyulai kolbász).

3. Hagyományos különleges termék: az élelmiszer hagyományos jelleggel bír, azaz legalább huszonöt éve bizonyított a használata az EU piacán, és a speciális jellemzők teszik hagyományos módon készültté (mozzarella sajt, serrano sonka, tepertős pogácsa).

Nem elég, hogy a világ legnagyobb szabad kereskedelmi övezetéről folyó tárgyalások lassan – ráadásul a nyilvánosság teljes kizárásával – haladnak az EU és az Egyesült Államok között, az uniós közvélemény tele van fenntartásokkal. Jönnek a génkezelt amerikai élelmiszerek, felvizezik az európai adatvédelmi szabályozást, a multik nyomására gyengítik a környezetvédelmi és a fogyasztóvédelmi szabályokat: íme néhány az aggodalmak közül.

Márpedig a nürnbergi kolbászhoz érteni kell. A sertéshúsból készülő eledel gyártását a XIV. század óta szigorúan szabályozzák, és a minőség-ellenőrzéssel már a középkorban sem vicceltek. Ha a Nürnberger Rostbratwurst nem felelt meg a városi hatóságok előírásainak, kíméletlenül a Pegnitz folyóba hajították. Manapság azt is tudják a kereskedők, hogy a földrajzi eredetvédelem több egyszerű marketingfogásnál. Egy brüsszeli tanulmány szerint az efféle címkével ellátott árukért átlagosan 2,2-szer több pénzt lehet elkérni a vásárlóktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.