galéria megtekintése

Panaszkodott a karanténba zárt ebolás nővér

0 komment

NOL

Kritizálta az amerikai hatóságok bánásmódját az a nővér, akit Sierra Leonéból való hazatérése után a New Jersey állambeli Newark reptérről karanténba szállítottak. A nővér ebolás betegeket kezelt Afrikában.

„Úgy kezelnek majd minket, mint a bűnözőket és börtönben fogvatartottakat?" – kérdezte Hickox, miután elmondása szerint hét órán át tartották megfigyelés alatt a reptéren elkülönítve és ezalatt csak egy müzli szeletet adtak neki enni. A nővér tagadja, hogy magas láza lett volna, azt mondta, a dühtől melegedett ki. A nő tesztje negatív lett, azonban még három hétig karanténban tartják megfigyelésre.

Kaci Hickox azt mondta, ijesztő tapasztalat volt és elriaszthatja más egészségügyi dolgozókat, hogy Nyugat-Afrikába utazzanak a betegek segítésére.

Illinois lett a harmadik állam, aki karantént vezetett be, miután New York és New Jersey szigorúbb szabályokat hozott evvel kapcsolatban.

 

Az ENSz amerikai nagykövete eközben Nyugat-Afrikába látogat majd. Samantha Power Guineába megy vasárnap, majd innen tovább Libériába és Sierra Leonéba – a három leginkább sújtott országba.

„Számomra annak az előnye, hogy elsőkezű tudást szerezzek arról, ami ott történik sokkal fontosabb, mint az a szinte nem lévő kockázat, ami valójában az embereket érheti ezekben az országokban, feltéve ha megfelelő óvintézkedéseket veszem." – mondta szombaton Power, aki hozzátette, reméli, hogy az utazása felhívja a nemzetközi figyelmet arra, nagyobb támogatásra van szükség.

A Fehér Ház aggodalmát fejezte ki a szigorú karantén korlátozások miatt, mint amiket New York, New Jersey és Illinois állam kormányai hoztak. A korlátozások halogatják az egészségügyi dolgozók és más Nyugat-Afrikába utazni akarókat, hogy segítsenek enyhíteni a járványon - írja a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint tízezer ember fertőződött már meg az ebola vírussal, a halálos áldozatok száma pedig 4900 felett van. Sierra Leonén, Libérián és Guineán kívül mindössze 27 eset volt.

Mauritánia lezárta Malival közös határát

Mauritánia lezárta szombaton Malival közös határátkelőit az ottani ebolás haláleset miatt, hogy így akadályozza meg a betegség terjedését - írja a Híradó honlapja.

Maliban pénteken jelentették az első ebolás esetet, a kétéves guineai kislány, akit nagyanyja vitt magával az országba Guineából, még aznap meghalt.

Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita közölte, hogy nem zárja le országa Guineával közös határát, noha a gyerekkel és nagyanyjával sokan kapcsolatba kerülhettek, ugyanis négy napig tartó utazásuk alatt több száz kilométert tettek meg tömegközlekedéssel, és megálltak a fővárosban, Bamakóban is. Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi tisztségviselő szerint a hatóságok úgy vélik, legalább háromszázan érintkeztek a fertőzött gyermekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.