galéria megtekintése

Oroszországhoz akar csatlakozni a Krím

0 komment

MTI

Az autonóm köztársaságban népszavazást fognak kiírni a kérdésről. Viktor Janukovics volt elnök állítólag infarktust kapott, a számláit az Európai Unió befagyasztotta, a NATO pedig egy csatornán kívül mindenféle együtműködést felfüggesztett Oroszországgal.

A krími parlament elvi döntést hozott csütörtökön arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz. Az ügyben népszavazást írtak ki. Ezt március 16-án tartják. A parlament döntött arról is, hogy március 16-án tartanak népszavazást a jelenleg Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról.

A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. Először az volt a terv, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással egy időben tartják meg a referendumot.

Később március 30-ra, most pedig március 16-ra módosították az időpontot.Orosz kormánypárti politikusok támogatták csütörtökön a krími törvényhozásnak az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatlakozásáról hozott elvi döntését. Nem sokkal a szimferopoli döntés megszületése után az Egységes Oroszország párt több törvényhozási képviselője és vezető politikusa úgy nyilatkozott: ha azt a népszavazás megerősíti, készek egyszerűsített eljárásban a csatlakozást megtárgyalni.

 

Szergej Zseleznyak, az Egységes Oroszország párt vezető testületének (JeR) tagja, az orosz duma alelnöke közölte, hogy Kijev maga juttatta el a Krími Autonóm Köztársaság vezetését odáig, hogy gyors döntést hozzon a terület státusáról. Anatolij Liszkov, a felsőház alkotmányügyi és jogi bizottságának kormánypárti tagja szerint csupán néhány nap szükséges ahhoz, hogy a Szövetségi Tanácsban végbemenjen az eljárás, és a Krími Autonóm Köztársaság Oroszország részévé váljon.

Ukrán tengerészek élelmiszert rakodnak be a Szlavutics nevű ukrán hajó fedélzetére a szevasztopoli kikötőben az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten.

Az orosz erők csütörtök hajnalban megerősítették a krími ukrán egységek blokádját, és a jelekből ítélve ostromzárat készítenek elő. Az Ukrajinszka Pravda honlapja szerint csütörtökre virradóra a blokádot ugyan átmenetileg enyhítették - a katonai egységek közelében néhány órára csak az úgynevezett „krími önvédelmi erők" képviselői maradtak, később azonban visszatértek (a héten Krím szerte bevetett) terepmintás egyenruhába öltözött, azonosító jelzés nélküli személyek, és készülődni kezdtek az ukrán katonák ostromzár alá vételére. Tüzelőállásokat kezdtek ásni.

A visszatérésről a blokád alá vont ukrán bázisok korábban beszámolt már az UNIAN hírügynökség is, és a Szimferopol melletti Perevalnoje ukrán dandárjára hivatkozva az éjjel megerősítette az ukrán védelmi minisztérium is.

Az orosz haditengerészet csütörtökön két saját hajót sülyesztett el a Krím félsziget egyik öblének kijáratában, megakadályozva ezzel az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre - írta a Crime.in.UA nevű ukrán hírportál. Az eset az Ukrajnához tartozó félsziget délnyugati partszakaszán történt, Jevpatorijától 28 kilométerre lévő Donuzlav tavon. A tó tengeri kijáratának eltorlaszolása érdekében az oroszok a fekete-tengeri flottához tartozó, a hadrendből két éve kivont Ocsakov tengeralattjáró-elhárító hajót és a Sahtyor vontató- és mentőhajót süllyesztették el detonációkkal.

Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült, megbuktatott elnök is aközött a 18 ukrán politikus között van, akinek az Európai Unióban elérhető vagyonát befagyasztották - derül ki eközben az EU hivatalos közlönyének csütörtöki számában közzétett névsorból. A listán szerepel még Janukovics két fia, Olekszandr és Viktor, valamint a rezsim számos egykori minisztere, vezető tisztségviselője - köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Viktor Psonka, a volt legfőbb ügyész, valamint Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője.

A volt miniszterek közt Vitali Zaharcsenko volt belügyminiszter a legprominensebb, rögtön Janukovics exelnök után következik a névsorban. Az EU-ban elérhető bankszámlák és egyéb javak zárlatáról szóló intézkedés egyelőre 12 hónapra szól. Az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont - olvasható az indoklásban.

Az intézkedésről hétfőn hoztak elvi döntést az uniós országok külügyminiszterei, majd - miután a benyújtott részletes, neveket is tartalmazó előterjesztéssel szemben egyetlen tagország sem emelt kifogást - az szerdán elfogadottá vált, a csütörtöki közzététellel pedig hatályba is lépett.

Korábban, február 20-án az uniós külügyminiszterek még csak az ukrajnai erőszakos cselekmények elkövetéséért felelős vezetők vagyonbefagyasztásáról és beutazási tilalmáról beszéltek, Janukovics azonban a lista véglegesítése előtt megbukott, és előtérbe került az a szempont is, hogy a bukott hatalom volt vezetői ne tudjanak büntetlenül külföldre menekíteni olyan vagyont, amelyet hűtlen kezelés révén szereztek meg.

Brüsszeli források szerint most adott a lehetőség arra, hogy amennyiben Ukrajna bírói végzésben azonosít eltulajdonított állami javakat, azokat az az uniós ország, ahol e javakat fellelik, visszajuttathatja Ukrajnának. Előzőleg Svájc, Liechtenstein, valamint az EU-tag Ausztria saját döntéssel már befagyasztott különböző olyan számlákat, amelyeket az uniós rendeletben érintett személyi körhöz tartozók nyitottak bankjaikban.

Nem hivatalos hírrek szerint Janukovics infarktust kapott, legalábbis ennek a gyanújával kórházba szállították - jelentette csütörtökön a Moszkovszkij Komszomolec. Az orosz lap közlése szerint Janukovics válságoss rosz lap hírét más források nem erősítették meg. Néhány napja olyan a kijevi Majdan egyik aktivistájának Facebook-bejegyzése nyomán az orosz és ukrán interneten az a hír terjedt el, hogy Janukovics meghalt.

Ez később hamisnak bizonyult, cáfolták annak a kórháznak az orvosai, amelyben állítólag a megbuktatott ukrán elnök elhunyt. A hírre Vlagyimir Putyin is reagált. „Még meghűl majd azok temetésén, akik ilyesmit terjesztenek róla" - engedett el egy poént az orosz elnök. Janukovics pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy folytatni akarja harcát Ukrajna jövőjéért.

Anders Fogh Rassmussen NATO-főtitkár csütörtöki bejelentése szerint az észak-atlanti szervezet egy kommunikációs csatorna kivételével mindenfajta polgári és katonai együttműködést felfüggeszt Oroszországgal Ukrajna szuverenitásának a megsértése miatt, beleértve a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését is. Ezt a műveletet nem hagyják abba, de az oroszokat kizárták belőle. Az egyedüli csatorna, amelyen a NATO kommunikálni fog az oroszokkal, az a NATO-Oroszország Tanács lesz – mondta el a Rasmussen.

Ami a NATO-t illeti, Kijevben szerdán a parlament elé került egy törvénytervezet Ukrajna csatlakozásáról, amelyet a vezető kormánypárt, a Julija Timosenko exkormányfő mögött álló Batykivscsina terjesztett be. Ennek kapcsán Vaszilij Nyebenzja orosz külügyminiszter-helyettes ma úgy fogalmazott, Ukrajna NATO-csatlakozása nem lehetséges. „Nem csak Moszkvában, hanem Nyugaton is tisztában vannak azzal, mit jelentene Oroszország számára, ha a szomszéd ország a szervezet tagjává válna" – fogalmazott a politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.