galéria megtekintése

A földdel tették egyenlővé a kórházakat

8 komment

V. D.
NOL

Legalább 23 civil vesztette életét, amikor légitámadás ért három kórházat és egy iskolát Szíriában a felkelők által ellenőrzés alatt tartott területeken. 

„Rengeteg sikoltozó gyereket hoztunk ki a kórházból" – idézi a Reuters Juma Rahal medikust, aki szerint legalább két gyermek meghalt, és rengetegen megsebesültek, amikor találat érte a gyermekkórházat a török határhoz közeli Azazban. A városban egy iskolát is eltaláltak, amelyben a harcok elől menekülő családokat szállásolták el. Itt tizennégyen vesztették életüket.

Azazban rengeteg menekült várja, hogy a törökök átengedjék a határon
Azazban rengeteg menekült várja, hogy a törökök átengedjék a határon
Osman Orsal / Reuters

Egy Azaztól délre fekvő menekülttábort és egy teherautó-konvojt is lebombáztak. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt nyilatkozta, az oroszok felelhetnek az Azazban történtekért. A török Dogan hírügynökség hétfőn közölte, hogy 30 sérültet a török–szír határhoz közeli Kilisi kórházába szállítottak.

 

Légicsapások érték Észak-Szíriában az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik kórházát is. A Mááret an-Númán-i klinikát ért támadásban Mego Terzian, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet elnöke szerint heten meghaltak, és az MSF nyolc munkatársa eltűnt. „Nem tudjuk, életben vannak-e. Egyértelmű, hogy ki áll a történtek mögött: vagy a szíriai kormányerők, vagy Oroszország" – nyilatkozta a Reutersnek.

Az MSF szerint január 1. óta 14 szíriai egészségügyi intézményt ért rakétatámadás. Az ENSZ becslése szerint a közkórházak 58 százaléka és az elsődleges egészségügyi központok 49 százaléka vagy csak részben, vagy már egyáltalán nem működik a polgárháború sújtotta Szíriában, miközben havonta átlagosan 25 ezer traumás esetet kellene kezelniük a szakembereknek.

Az ország lakosságának több mint 40 százalékának esélye sincs arra, hogy rendes ellátást kapjon,  és a speciális orvosi személyzet, a mentők, az orvosi felszerelések és gyógyszerek hiánya következtében drasztikusan megnőtt a halálesetek száma olyan esetekben is, amikor megfelelő kezeléssel elkerülhető lett volna a vég.

Az északi városrészben egy másik kórházat is földdel tettek egyenlővé hétfőn. A helyiek az oroszokat vádolják, mondván, a rakétákon orosz felirat látható, és a töltetek erősebbek annál, mint amilyeneket a szír kormányerők használnak. Ugyanakkor a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők mellett tavaly szeptember óta harcoló Oroszország kitartóan tagadja, hogy a civil lakosságot bombáznák, és ragaszkodik ahhoz, hogy a szíriai orosz erők mindig terrorista csoportokra céloznak.

A téma a hétvégén, a müncheni biztonságpolitikai konferencián is szóba került. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hangsúlyozta, hogy „egyszerűen nem igaz”, hogy az oroszok civileket ölnének. Medvegyev a francia miniszterelnök Manuel Valls felszólalására reagált, aki szerint az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a civilek bombázását, ha békét akarnak Szíriában.  

Eközben hétfőn Brüsszelben a tagországok külügyminisztereinek tanácsülésén felszólították Törökországot, hogy hagyjon fel az Egyesült Államok támogatását élvező szíriai kurdok elleni katonai akcióival. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megjegyezte, néhány napon belül mindannyian, beleértve Törökországot is tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Nyilvánvalóan nem szeretnénk még több harcot" – idézte Mogherinit az Associated Press


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.