galéria megtekintése

Orbán a Kreml-doktrínát követi

„Magyarország is ki akar szakítani részeket Ukrajnából" címmel közölt cikket hétfői számában az Adevarul román napilap. Az újság így értelmezte, hogy Orbán Viktor a magyar állam támogatásáról biztosította a határon túli magyarok autonómiaigényét, különös tekintettel a kárpátaljai magyarok helyzetére.

A lap meg nem nevezett nemzetközi elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a magyar miniszterelnök ugyanazt a „Kreml-doktrínát" követi, amelynek alapján Oroszország, a határain túl élő oroszok védelmére hivatkozva, elcsatolta a Krím félszigetet, és követeli Ukrajna föderalizálását.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A lap szerint Budapest a kilencvenes évek eleje óta támogatja a határain kívül élő magyarok autonómiatörekvéseit, de ez a „doktrína" az utóbbi években hangsúlyosabbá vált. Ezt támasztja alá a szerző szerint az állampolgárság kiterjesztése az egykori Nagy-Magyarország területén élőkre, illetve a Fidesz-vezetők nacionalista diskurzusa. Mindez arra utal a cikk szerint, hogy megismétlődhet a krími forgatókönyv, hiszen Orbán Viktor külpolitikája az „irredenta mozgalmak támogatását helyezi előtérbe az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén", az ukrajnai válság pedig „új perspektívákat nyitott meg a budapesti vezér" előtt.

 
Az Adevarul szerint Orbán elszigetelődött az Európai Unión belül, és már csak azért is aggodalmat kelt, mert az egyetlen uniós vezető, aki kiváló kapcsolatokat ápol Putyinnal, miközben viszonya Brüsszellel fokozatosan romlik.

Orbán példaképét, Vlagyimir Putyint követi

Petru Filip, a román szenátus külügyi bizottságának elnöke a lapnak nyilatkozva úgy vélte, Magyarország „veszélyes helyzetet teremthet". – Orbán Viktornak a nyilatkozataiban az ukrajnai magyar kisebbség védelmével kellene foglalkoznia, azaz e kisebbség kulturális jogaival. Ha ellenben az autonómia alatt etnikai alapú közigazgatási önrendelkezést ért, az veszélyes lehet. Romániának határozottan el kell zárkóznia ettől a megközelítéstől – fogalmazott a román politikus.

Serban Cioculescu biztonságpolitikai szakértő szerint Orbán nem tesz mást, mint követi példaképét, Vlagyimir Putyint. „Ez a nyilatkozat is az irredenta irányzatba illeszkedik. Ezeket a kijelentéseket ráadásul olyan körülmények között tette, amikor Ukrajna egy lépésre van a feldarabolódástól, Oroszország beavatkozása nyomán" – hívta fel a figyelmet az elemző. Úgy vélte, az időzítés nem véletlen: Orbán Viktor így próbálja a nevét és a politikai elképzeléseit a Putyinéhoz kötni.

Az elemző az Adevarul blogrovatában közölt külön cikkében „Medvegyev–Orbán doktrínáról" ír, amelynek célja „Románia stratégiai ostromzár alá vétele". Úgy vélte, Románia Lengyelországban találhat olyan partnerre, amely akar és képes a „körmére nézni" Orbán Viktornak.

Hasonló forgatókönyvet vázolt egy interjúban Dan Dungaciu, a Román Akadémia Politikatudományi és Külkapcsolatok Intézetének igazgatója. A Cursdeguvernare.ro portálnak nyilatkozva úgy vélte: a térségben Románia jóformán az egyetlen euroatlanti szövetséges, amellyel számolni lehet, hiszen Bulgária „csaknem biztosan elveszett", egyfajta orosz hídfőként tartják számon, miközben Magyarország „az Európai Unió asztalához ültette Oroszországot".

„Román részről láthattunk nagyon sok kétbalkezességet, elhibázott nyilatkozatokat, de egyetlen arra utaló jelet sem, hogy a romániai politikai osztály valamely része Oroszország vagy Eurázsia felé venné az irányt. Remélem, hogy Romániát úgy tartják számon, mint bástyát, amelyet Oroszország nehezen tudna bevenni" – hangsúlyozta az elemző.

Dungaciu megdöbbenését fejezte ki annak kapcsán, hogy a nyugati, főleg a német sajtó „bűnösen hallgat arról, ami Magyarországon történik". Meglátása szerint azzal, hogy egy orosz vállalatra bízta a paksi bővítés kivitelezését, Orbán gyakorlatilag bevonta Moszkvát a közös uniós energiapolitikába.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke az Adevarulnak nyilatkozva hangsúlyozta: nem kell „feltalálni a meleg vizet", Orbán nem mondott semmi újat. Cáfolta, hogy a magyar kormányfő nyilatkozatának bármiféle köze volna Oroszország krími akcióihoz. Korábban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is óvott a székelyföldi autonómia és az ukrajnai helyzet összekapcsolásától. Ezzel szemben Markó Béla, a szövetség korábbi elnöke igazat adott a magyar kormányfőnek.

– Ezúttal nemhogy bírálnám Orbán Viktort, hanem azt gondolom, neki és másoknak is el kell mondaniuk, hogy a dolgok nincsenek rendben – mondta Markó az Erdélyi Magyar Televízió hétvégi adásában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.