galéria megtekintése

Hatalmas öngólt lőtt a Brexit-párti jelölt, Theresa May lesz az új brit kormányfő

4 komment

NOL

Andrea Leadsom energetikai államtitkár kiszáll a Konzervatív Párt elnökségéért – és így a brit kormányfői posztért – folytatott versengésből.Hétfő délután David Cameron örömét fejezte ki, hogy nem lesz szükség hosszú vezetőválasztási kampányra. Mint mondta, szerda estére új kormányfője lesz Nagy-Britanniának.

A döntés azt jelenti, hogy Theresa May belügyminiszter veszi át az irányítást a pártban és lesz Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második miniszterelnök asszonya.

Visszafelé sült el a támadás Theresa May ellen
Visszafelé sült el a támadás Theresa May ellen
Andrew Yates / Reuters

Leadsom May támogatására szólította fel a híveit, és a nagy politikai nyomással indokolta a visszalépését. Ami azt illeti, ebben lehetett is valami, a Brexit-kampányt győzelemre vivő volt londoni főpolgármester, Boris Johnson favoritjának a jelölését ugyanis a Konzervatív Párt élére és a miniszterelnökségre a pártban sokan rossznéven vették. A legélesebb kritikát Philip Hammond fogalmazta meg. A külügyminiszter szerint a jelölt felkészületlen az országos kérdéseket illetően, nem bizonyított még semmit, a nemzetközi porondon pedig teljesen ismeretlen. Leadsom nemcsak tory kollégáiban, hanem a közvéleményben is felháborodást váltott ki, amikor ellenfelét hátba szúrva a The Times szombati számában megjelent interjúban kifejtette: családanyaként alkalmasabb a kormány vezetésére, mint a gyermektelen May, mert „igazi érdekeltsége” van az ország rövid távú sorsában.  (Bár a várakozások szerint kellett volna, Johnson nem volt hajlandó vállalni a kormányfőséget a pártbeli riválisa, David Cameron kormányfő októberi lemondása után sem.)

 

Leadsom energetikai államtitkárként nem vett részt a kabinet Downing Street 10-ben rendezett ülésein. Kormányzati tapasztalatlanságát a korteshadjárat során dinamikus fellépésével és jó vitakészségével kompenzálva vált a Brexitért, azaz Nagy-Britannia uniós kiválásáért küzdők meghatározó arcává. Az 53 éves politikus ellentmondásosságára csak azóta derült fény, hogy meglepetésre bejelentkezett a tory vezetői tisztségre, majd az intrikák, árulások áldozatává vált Johnson és ­Michael Gove helyett az uniós tagság megőrzése mellett fellépő May riválisává vált a párbajban.

Leadsomnak különösen a külpolitikai felkészületlensége adott okot aggodalomra, de jellembeli fogyatékosságaira is fény derült. Szakmai önéletrajzában feltupírozta például a londoni pénzügyi központban, a Cityben betöltött banki szerepét, elhallgatta viszont adóelkerülési praktikáit, és a felszólítások ellenére a jelöltek között egyedüliként nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását.

Andrea Leadsom egy sajtótájékoztatón. Jól vitázik
Andrea Leadsom egy sajtótájékoztatón. Jól vitázik
Paul Hackett / Reuters

Ugyanakkor egy, a múlt héten a YouGov közvélemény-kutató által elvégzett felmérés eredménye szerint a tory párttagságnak több mint fele a Brexitre szavazott. A kilépéspártiságán kívül az ő szemükben az is növelte Leadsom vonzerejét, hogy az ellenzi az azonos neműek házasságkötését, ám támogatja a több évszázados hagyományokra visszatekintő, ám 2004-ben törvénnyel betiltott falkavadászat legalitásának helyreállítását. A kilépést követő anyagi gyarapodás ígéretével igyeketzett optimizmust kelteni a néhai Thatcherhez hasonlított politikus, aki ugyanakkor hatalmas öngólt lőtt a vetélytársának gyermektelenségét firtató nyilatkozatával. A belügyminiszternek és férjének ugyanis nem lehet gyer­meke.

Leadsom visszalépése után a Konzervatív Párt politusai villámgyors árokbetemetésbe kezdtek. Gove is kizárta, hogy megméreti magát, szerinte Maynek minél előbb át kell vennie az irányítást a pártban.

Hétfő délután David Cameron a Downing Street 10. küszöbén tartott rövid beszédében elégedettségének adott hangot, hogy nem lesz szükség hosszú vezetőválasztási kampányra. Támogatásáról biztosította Theresa Mayt, akit teljesen alkalmasnak nevezett a szigetország vezetésére a jelenlegi helyzetben. A távozó kormányfő bejelentette, hogy kedden megtartja utolsó kormányülését, szerda délben még abszolválja a parlamenti miniszterelnöki interpellációs félórát, majd a Buckingham-palotában benyújtja lemondását II. Erzsébetnek. Mint mondta, szerda estére új kormányfője lesz Nagy-Britanniának.

Az 59 esztendős, fiatal kora óta szenvedélyesen politizáló Theresa Mary May (leánykori nevén Brasier) Oxfordban tanult földrajzot, ott mutatta be neki későbbi férjét, Philip May bankárt Benazir Bhutto, az 2007-ben meggyilkolt pakisztáni miniszterelnök. Maynek egészségügyi problémák miatt nincs gyermekük, így, mint mondta, a séta és a főzés lett a hobbija. Két sikertelen próbálkozás után 1997-ben jutott parlamenti mandátumhoz, és már két évvel később az ellenzéki árnyékkormány tagja lett. A női egyenjogúság harcos híve, több nőt szeretne vezető pozícióban látni. Mélyen vallásos politikusként először ellenezte az egynemű házapárok jogát az örökbefogadáshoz, ám mostanra ezen a téren váltott, szerinte alkalmazkodni kell az új, elfogadó társadalmi nézethez.

Azt kizárja, hogy jogi csűrcsavarral meghiúsítsák az ország kiválását az Európai Unióból, de az év vége előtt nem akarja beindítani a tárgyalásokat Brüsszellel – előbb tisztáznia kell, hogy az ország milyen kiindulási pozíciót hajlandó elfoglalni. Kompromisszumkészségére jellemző, hogy bár hosszú ideje érvel az európai emberi jogi konvencióból való brit kilépés mellett, azt ígéri, miniszterelnökként nem fogja forszírozni a dolgot, mert a kérdésben nem tudhat maga mögött parlamenti többséget. Legfontosabb ígérete most is az, mint 2010-ben, amikor belügyminiszter lett: évi százezerre csökkenti a nettó bevándorlást. Ezen a téren jellemző a 2014-es statisztika, akkor 298 ezer fő volt a mérleg és a szám nem csökkent, hanem ellenkezőleg, évről évre növekedett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.