galéria megtekintése

Olaj a tilalmak tüzére

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 18. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Megszenvedte az orosz gazdaság a Moszkva Ukrajna-politikája miatt bevezetett nyugati szankciók és a válaszembargó első évét. Ugyanakkor az EU-s tagországoknak is súlyos veszteségeket okoznak a korlátozások, és nem várható, hogy a közeljövőben változna a helyzet.

Már a holland virágokat is behozatali tilalom fenyegeti Oroszországban. Legalábbis rózsaszállítmányokat vetettek tűzre alig néhány nappal az után, hogy látványos akciókkal megsemmisítettek a Moszkva által elrendelt embargó ellenére az Európai Unióból Oroszországba került csaknem 600 tonnányi élelmiszert. A hivatalos indoklás szerint „veszélyes fertőzést” hordozhatnak a virágok, ám megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy az intézkedést valójában bosszúnak szánták. Hollandia vezeti ugyanis a tavaly júliusban Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj repülőgép katasztrófájának vizsgálatát, az eddigi eredmények pedig azt a feltételezést erősítik, hogy az oroszok által támogatott felkelők felelősek a tragédiáért.

Embargósértő sonkát és sajtot foglalnak le Szentpéterváron
Embargósértő sonkát és sajtot foglalnak le Szentpéterváron
Peter Kovalev / Reuters

A minap nem EU-tag, de a közösség által elrendelt oroszellenes szankciókat támogató államok (Albánia, Montenegró, Izland és Liechtenstein) is felkerült az orosz élelmiszer-embargós listára, amivel Moszkva alighanem azt is jelezni akarja, hogy a szankciók „nem törik meg”. Még mindig nem tették meg például azt a még tavasszal kilátásba helyezett lépést sem, amellyel enyhíthetnék a szigort néhány, Oroszországgal kapcsolatban a brüsszelinél puhább álláspontot képviselő uniós tagállammal, így Magyarországgal szemben. Pedig az egyebek közt az orosz bankok, állami társaságok nemzetközi tőkepiaci hozzáférését korlátozó és az energetikai ágazatot érintő szankciók – majd a válaszul bevezetett és a minap újabb egy évre meghosszabbított orosz behozatali tilalmak – első évének leltára azt mutatja, hogy az orosz gazdaság megszenvedte ezeket az intézkedéseket. A vámhivatal összesítése szerint a nem a volt Szovjetunió területéről származó import 2015 első felében csaknem negyven százalékkal esett vissza, egyes élelmiszerfajtáknál – például tejterméknél, zöldségeknél és húsáruknál – pedig még súlyosabb a csökkenés.

 

A második negyedévben az orosz gazdaság a 2009-es válság óta a legrosszabb teljesítményt nyújtotta: a GDP 4,6 százalékkal esett, tovább gyengült a rubel, az infláció júliusban 15,6 százalékos volt. Vagyis az import megcsappanásának okai között ott van a lakosság szegényedéséből fakadó kereslet-visszaesés is. Ráadásul nagyon nehezen számszerűsíthető, hogy a gazdasági gondokban milyen szerepük van a nyugati szankcióknak. Az biztos, hogy fájdalmasak, ám Moszkva számára a fő problémát valójában az olajár drasztikus esése és tartósnak ígérkező alacsony szintje jelenti.

Az IMF mindenesetre megkísérelte felbecsülni a korlátozások várható hatását. Elemzése szerint a szankciók és ellenszankciók Oroszországnak évi 1-1,5 százalékos GDP-fogyást okozhatnak, és ez középtávon összeadódva akár a 9 százalékot is elérheti. A tanulmány az idei évre még 3,4 százalékos gazdasági visszaesést jósol Moszkvának, jövőre viszont – még ha csak 0,2 százalékost is – már növekedést jelez előre.

Persze készülnek a mérlegek a másik oldalon is. A Russia Today idegen nyelveken sugárzó állami tévécsatorna például nemrég egy londoni központú, Oroszország iránt nagy érdeklődést tanúsító befektetőtársaság, a Prosperity Capital Management alapító igazgatóját szólaltatta meg. Mattias Westman szerint az EU-nak egyre nehezebb lesz megszereznie a tagországok egységes támogatását a szankciók (legközelebb jövő januárban esedékes) meghosszabbításához.

Rendszeresen ismertetik Moszkvában azokat a beszámolókat is, amelyek szerint a szankciós háború súlyos károkat okoz az EU országainak. Az Osztrák Gazdasági Kutatóintézet tanulmánya például úgy értékeli, hogy Európa gazdaságának a következő években százmilliárd euróba és akár kétmillió munkahelybe kerülhetnek a kölcsönös büntetőintézkedések. A fő mínuszt a kieső exportbevételek jelentik (Németország esetében ez akár 1,6 százalékos is lehet), de jelentős tényező az orosz turizmus visszaesése is.

Halálos tüzérségi párbaj

Hét civil és két ukrán katona vesztette életét hétfőn a donyecki szeparatisták és a kormányerők tüzérségi párbajában. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a harcok azt bizonyítják, hogy Kijev támadásra készül.

Az ukrán kormány szerint viszont a szeparatisták lőtték 12 kilométer távolságból a tengerparti Mariupolt. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.