galéria megtekintése

Okos vasfüggönyt épít Oroszország

11 komment

Halmai Katalin

Vlagyimir Putyin távozásáig nem derül ki az igazság az apja elleni merényletről – mondta lapunknak Zsanna Nyemcova, a meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov lánya.

Vasárnap, a függetlenné válásról megemlékező orosz nemzeti ünnepen veheti át Lev Sloszberg orosz újságíró és emberi jogi aktivista, a liberális Jabloko párt vezetőségi tagja az idén az első alkalommal odaítélt Borisz Nyemcov-díjat. Az elismerést Bonnban adja át a tavaly meg­gyilkolt ellenzéki politikus lánya, Zsanna Nyemcova, aki alapítványt hozott létre, és az mostantól minden évben demokratikus szabadságjogokért küzdő orosz aktivistákat tüntet ki.

Tüntetés Moszkvában Nyemcov halálának évfordulóján, február 27-én
Tüntetés Moszkvában Nyemcov halálának évfordulóján, február 27-én
Szergej Karpuhin / Reuters

Édesapja halála gyökeresen megváltoztatta Nyemcova életét. „Életem legnagyobb vesztesége volt. Nemcsak egy apát veszítettem el, hanem a legfőbb barátomat és a szellemi támaszomat is” – válaszolta a Népszabadság kérdéseire. A 32 éves Nyemcova Németországban él, a Deutsche Welle televízió orosz nyelvű adásánál dolgozik. Saját műsora is van: interjúkat készít Oroszországról neves európai, amerikai és orosz politikusokkal, szakértőkkel. Oroszországban legutóbb egy éve járt, a végleges hazatérést korainak tartja.

 

– Apám halála után elsősorban a közösségi médiában megszaporodtak a nekem címzett fenyegetések. Komolyan vettem őket, mert Oroszországban az úgynevezett internetes trollhadseregen keresztül központilag irányítják a félelemkeltést, és ebből kijutott apámnak is. Nem hiszem, hogy az életem közvetlen veszélyben lett volna, de nem szeretnék olyan országban élni, ahol az a hatalom célja, hogy megfélemlítsen. Ráadásul nem engedtek volna dolgozni sem. És még valami, amiről kevesen beszélnek: az orosz határokra észrevétlenül ereszkedik le egy újabb vasfüggöny. Nem olyan, mint a régi, annál sokkal korszerűbb, amolyan „okos vasfüggöny 2.0”. A hatalom megpróbálja megnehezíteni az ország elhagyását azok számára, akik nyilvánosan bírálják a politikai helyzetet, a vezetést és személyesen Vlagyimir Putyin elnököt – fejtette ki.

Nyemcova azért sem térhet haza, mert minden fórumon nyíltan követeli, hogy indítsanak átfogó és pártatlan nyomozást apja gyilkosának vagy gyilkosainak a kézre kerítésére. Követeli, hogy hallgassák ki a csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot és a Putyin által nemrég létrehozott Nemzeti Gárda élén álló Viktor Zolotovot, aki a Nyemcov elleni merénylet idején a belbiztonsági csapatok parancsnoka volt. Többek között az a Szever (Észak) nevű csecsen zászlóalj is az irányítása alatt állt, amelyben Borisz Nyemcov feltételezett gyilkosa, Zaur Dadajev szolgált. Nyemcova azért is harcol, hogy az EBESZ vegyen részt a vizsgálatban, jelöljön ki jelentéstévőt a gyilkosság körülményeinek feltárására. Mindez nem tetszik a moszkvai vezetésnek.

– Putyin távozásáig nem fogjuk megtudni az igazságot. A továbbiak attól függenek, hogy ki fog a helyére lépni. De addig is mindent el kell követni, hogy a bűnösöket elfogják és bíróság elé állítsák. Putyin személyes felelősséget visel a vizsgálat hátráltatása és az ügy eltussolása miatt. Ez is bűncselekmény – fogalmazott Zsanna Nyemcova.

Zsanna Nyemcova
Zsanna Nyemcova
Forrás: saját archívum

A szeptemberben esedékes oroszországi parlamenti választásokon szerinte az elnökhöz közeli erők nyernek, hacsak valamilyen kiszámíthatatlan esemény nem történik. Úgy véli, ezek is színlelt választások lesznek, amelyeken nem lehet a hatalmat leváltani. Putyin népszerűségét olyan mítosznak nevezte, amelyet a Nyugat és az oroszok is elhisznek. – Nem lehet megítélni az elnök valódi népszerűségét, mert nincsenek erős politikai versenytársai, nincs médiaszabadság, és az emberek félnek elmondani a véleményüket – vélekedett.

És miért van annyi követője külföldön? – kérdeztük, amire kérdéssel válaszolt: – Mennyi az az annyi? Szerintem a putyinizmus nem tartozik az európai politika fősodrába. A politikusok közül Orbán Viktor és a cseh Milos Zeman tartozik a követői közé, meg Gerhard Schrö­der, aki már semmilyen szerepet nem játszik a német politikában. Úgy gondolom, hogy ezek az emberek a saját önző érdekeiket követik – hangoztatta Nyemcova, aki egyelőre nem gondolkodik azon, hogy politikai szerepet vállaljon Oroszországban, esetleg apja nyomdokai­ba lépjen.

Zsanna Nyemcova

A Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett, majd jogi diplomát is szerzett. Rádió- és televízióriporterként dolgozott, apja honlapját szerkesztette. Azóta elvált, bankár férjével, Dmitrij Sztyepanovval közös pénzügyi vállalkozásuk is volt. Borisz Nyemcov halála után, egy éve Németországba emigrált. A Deutsche Welle tévéállomás orosz nyelvű adásának riportere.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.