galéria megtekintése

„Obamának el kell fogadnia Putyin kinyújtott kezét”

0 komment

MTI
MTI

Barack Obama amerikai elnöknek el kell fogadnia Vlagyimir Putyin orosz államfő „kinyújtott kezét”, amellyel egy szélesebb körű nemzetközi koalíció létrehozását sürgeti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen – vélte keddi szerkesztőségi írásában a Le Figaro.

A francia konzervatív lap szerint kétségtelenül Bassár el-Aszad szíriai elnök "tekinthető a népe legfőbb ellenségének, a vérontás és az exodus legfőbb okának". Ugyanakkor "nem ellensége az Iszlám Állam ellen összefogó nagyhatalmaknak". A dzsihadista szervezet "az egész Közel-Keletet fenyegeti barbár hódításával, a terrorizmust pedig a tengereken túlra exportálja" - hívta fel a figyelmet a lap, amely szerint "az egyszerű hatékonyság nevében az orosz elnök logikájának kell győzedelmeskednie: Barack Obama hogyan utasíthatná el a kinyújtott kezet, amely minden alkalmas erő koalícióját javasolja a fanatikusok kalifátusával szemben?" - tette hozzá a lap.

Obama 15 másodpercig bírta Putyinnal

Az ismert ellentétek tisztázásán túl nem hozott érdemi előrelépést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csúcstalálkozója hétfőn a 70. ENSZ-közgyűlés margóján. Részleteket itt olvashatnak.

A Le Figaro szerint a francia külpolitika magára maradt a moralizáló szerepben, amely kizár minden együttműködést a szíriai rezsimmel. A konfliktus megoldásához a döntő kérdésekre kell koncentrálni, Bassár el-Aszad jövője pedig nem tartozik azok közé. "Az ő sorsát egy politikai megoldás fogja eldönteni, és nem fordítva. Ha a (francia) államfő elrontja ezt a kanyart, akkor a pálya szélére kerülhet a Washington és Moszkva közötti párbeszéd felvétele közben, amely az egész geopolitikai szférát érintheti, beleértve Európát és Ukrajnát is" - írta a Le Figaro.

 

Egy másik napilap, a baloldali Libération is elismerte, hogy "egy olyan megnyugvás megtalálása a legsürgősebb most Szíriában, amelynek köszönhetően az erőket egyesíteni lehet az iszlamista fenyegetettséggel szemben. Fejben tartva ugyanakkor azt, hogy noha Aszad hatalomban tartása jó reálpolitika lehet, valójában sértés áldozatai címére és a határtalan cinizmus veszélyes megjutalmazása."

Az ENSZ-ben harmadik világháborúról beszéltek

Szíria a központi témája az ENSZ-közgyűlés nyitónapjának. Ban Ki-Mun, a világszervezet főtitkára a nyitó beszédében tett egy oldalvágást Magyarország felé, amikor a menekültválságról úgy nyilatkozott, nem falakat vagy kerítéseket kellene építeni, hanem a problémák gyökerét kellene kezelni, hogy miért menekülnek a szírek az országukból. Részleteket itt olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.