galéria megtekintése

Obama este bemegy az oroszlán barlangjába


Körösi Ivett
NOL

Az elmúlt évtizedekben a Castro testvérek számtalan alkalommal ostorozták az Egyesült Államokat a kormánynak otthont adó Palacio de la Revoluciónban – a Forradalom Palotájában –, ahova a kubai forradalom 1959-es kitörése óta először látogat el kedden amerikai elnök. A zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen a két elnök, Barack Obama és Raúl Castro a kubai gazdasági reformokról, és a kétoldalú együttműködés lehetőségeiről tárgyal majd.

Barack Obamát a first lady, Michelle, a két lányuk, Sasha és Malika, de az amerikai elnök anyósa is elkísérte a háromnapos történelmi látogatásra. Szakértők szerint üzenetértékű, hogy Obama a családját is magával vitte: ezzel is arra buzdítja az amerikai családokat, hogy utazzanak a szigetországba, amely évtizedeken át tabu volt az amerikai turisták számára, a hidegháborús szembenállás után azonban biztonságos, „baráti" úticélnak számít. Az új befektetési lehetőségtől lázban égő üzleti szférának is üzent, hiszen elkísérte Havannába több szálloda képviselője is, s az amerikai Starwood máris bejelentette, három havannai szállodát fog üzemeltetni a teljes felújításukat követően.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

Az elnöki gép, az Air Force One vasárnap este landolt a havannai José Martí repülőtéren, ahol az egész napos ragyogó napsütés után trópusi vihar fogadta az Obama családot. Nem volt jelen Raúl Castro kubai elnök sem, ám az távollétét aligha lehet a rossz időnek tulajdonítani.

 

Az Obama család első útja a tavaly nyáron megnyitott amerikai nagykövetséghez vezetett, majd a leköszönő amerikai elnök – a korábban hatalmas kátyúktól tátongó, mostanra frissen aszfaltozott utcákon – a havannai óvárosba látogatott, ám – a tervekkel ellentétben –, a rossz idő miatt nem volt alkalma helyiekkel beszélgetni. Találkozott viszont Jaime Ortega bíborossal, aki kulcsszerepet játszott az amerikai-kubai közeledésben, amely 2014. december 17-én, egy fogolycserével vált hivatalossá.

Az első – és vasárnapig utolsó – Kubába látogató amerikai elnök 1928-ban szállt partra az akkor amerikai befolyás alatt álló szigetországban. „Calvin Coolidge egy csatahajón érkezett, három napig tartó utazás után, nekem csupán három órába telt" – mondta Obama a 88 évvel ezelőtti látogatásra utalva.

Coolidge látogatása után három évtizeddel megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között, s a hidegháború során az ellentét majdnem fegyveres szembenállásba torkollott. Kubában több olyan generáció nőtt fel azóta, amely számára elképzelhetetlen volt, hogy amerikai elnök Kubába látogasson, hiszen évtizedeken át okolták a szigetország minden bajáért az „elnyomó", imperialista szomszédot, és az embargót. A gyújtó hangú retorika ellenére a kubaiak többsége jó szívvel gondolt az Egyesült Államokra, ahova több mint egymillió kubai emigrált az évtizedek során. 

Fotó: Carlos Barria / Reuters

„Nagyon vártuk már ezt a látogatást. Bízunk benne, hogy a következő lépcsőfok az lesz, hogy feloldják az embargót" – mondta a BBC helyszíni tudósítójának egy kubai férfi Havanna óvárosában. „Remélem, hogy mind az amerikai, mind a kubai nép számára előnyös lesz ez a látogatás. A két népnek egyesülnie kell, s közben ideje javítani a kapcsolatukon. Nemcsak kulturális szempontból, de minden más téren egyaránt" – mondta egy másik járókelő.

Nemcsak Obama érkezését előzték meg nagy várakozások, de a diplomáciai rendezést is. Az elmúlt másfél évben főként amerikai részről tettek engedményeket, így megkönnyítették az amerikai állampolgárok számára a beutazást Kubába, s bár az embargó még érvényben van, lazítottak a külföldi befektetések feltételein, s számos, egyebek között telekommunikációs és légügyi egyezményt írtak alá. Az életszínvonal azonban nem javult, s az emberi jogokat sem tartják nagyobb tiszteletben – ezért főképp Floridában, sokan kritikával illették Obamát, aki szerintük útjával legitimálja a kubai rezsimet –, bár ez kiemelt washingtoni követelés volt.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

Obama látogatása előtt ismét lecsaptak az ellenzéki aktivistákra, az Asszonyok Fehérben nevű civil szervezet tagjai tüntetni készültek, amikor őrizetbe vették őket a hatóságok. Nem tudni, hogy Barack Obama fog-e találkozni velük. Az amerikai elnök a havannai utazás előtt leszögezte, hogy csak abban az esetben látogat el a szigetországba, ha lehetősége lesz találkozni az ellenzékiekkel, és a civil szféra képviselőivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.