galéria megtekintése

Obama búcsúzóul eldobta a mikrofont

0 komment


Veres Dóra

Nyolcadik, utolsó alkalommal lépett fel elnökként és showmanként Barack Obama a fehér házi tudósítók vacsoráján. Az Egyesült Államok 44. elnöke nem kímélte sem magát, sem azokat, akik az utódlására törekednek. Azt mondta: lehet találgatni, hogy jövőre ki lesz az a nő, aki itt áll majd helyette.

Igazi showmanként, elsőosztályú szórakoztatóként viselkedett Barack Obama amerikai elnök szombaton este a fehér házi tudósítók hagyományos éves gálavacsoráján. A 2600 vendéget felvonultató washingtoni társasági eseményre a politikai újságírók mellett több filmsztár és modell – köztük Helen Mirren, Emma Watson, Rachel McAdams, Will Smith és Jeff Goldblum is – meghívást kapott.

Fotó: Yuri Gripas / Reuters

Hagyományosan ez az az este, amikor a hivatalban lévő amerikai elnök egy félórás beszéd erejéig a komikus szerepet ölti magára.  A demokrata párti Obamának ez jól megy. Szokásához híven most sem kímélte Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránst, aki nem vett részt az eseményen, távolmaradását a The Hill riporterének később azzal magyarázva, hogy a lapok másnap elferdítenék a valóságot, és úgy állítanák be, mintha nem érezte volna jól magát.

 

Abból, hogy Trump nem érezte volna jól magát, annyi biztosan igaz, hogy 2011-ben, amikor részt vett a gálavacsorán, ő volt Obama első számú célpontja, az elnök szinte végig rajta köszörülte a nyelvét, amit Trump láthatóan zokon vett. A kitüntető figyelem oka az volt, hogy az akkor még csak ingatlanmilliárdos Trump a nyilvánosság előtt vonta kétségbe, hogy Obama az Egyesült Államokban született, és igazságügyi szakértőkre bízta volna a születési anyakönyvi kivonatának a vizsgálatát. Az, hogy valaki az Egyesült Államokban szülessen – vagy külföldön, ha legalább az egyik szülője amerikai állampolgár –, az Egyesült Államokban az egyik alkotmányos alapkövetelménye az indulásnak az elnökjelöltségért. (Obamával kapcsolatban a kenyai apja miatt közkeletű tévhit, hogy a kelet-afrikai országban született. Valójában Hawaiin jött világra.)

Fotó: Yuri Gripas / Reuters

Noha tavaly Trump – akinek a két fia, Eric és Donald Trump Jr. szombat este ott volt a Fehér Házban – megúszta annyival, hogy „Donald Trump is itt van. Még”, idén sejteni lehetett, hogy nagyobb szerepet kap majd a beszédben. – Tele a terem újságírókkal, hírességekkel, kamerákkal, ő mégis nemet mondott. Vajon mit csinál most? Otthon falatozik a Trump steakből, sértő dolgokat írogat Angela Merkelnek? – tette fel a kérdést az elnök, megjegyezve, Trump elnökjelöltsége csak egy reklámtrükknek indult. Fel akarta pörgetni a szállodaüzletét, most azonban mindenki azért imádkozhat, nehogy megkapja a republikánus jelöltséget az erről döntő konvención.

Obama 32 perces beszéde középpontjában végig az elnökválasztás állt. Nem állta meg szó nélkül Trump múlt szerdai külpolitikai beszédét sem. – A republikánusok kételkednek abban, hogy ő volna a legesélyesebb jelölt. Azt mondják, Donaldnak nincs elég külpolitikai tapasztalata ahhoz, hogy elnök legyen, de igazság szerint éveken át rendszeresen találkozott a világ vezetőivel” – mondta, majd példaként Miss Svédországot, Miss Argentínát és Miss Azerbajdzsánt hozta, utalva arra, hogy Trump a Miss Universe szépségverseny jogtulajdonosa. S ahogy a vendégek nevetésben törtek ki, rátért Trump üzleti sikereire is. – Van egy terület, amelyen felbecsülhetetlen Donald tapasztalata, ez pedig Guantanamo bezárása. Mert Trump tud egy-két dolgot a vízparti ingatlanok tönkretételéről – utalt arra, hogy még első választási kampányában, 2008-ban éppen ő ígérte meg, bezárják a Kubában működő fogolytábort. A fogadkozásból nem lett semmi, részben azért, mert a republikánus többségű kongresszus folyamatosan ellenállt.

Fotó: Yuri Gripas / Reuters

Az elnök nem kímélte a másik republikánus elnökjelölt-aspiránst, Ted Cruzt sem, akinek nemrég azzal sikerült égetnie magát, hogy nem ismeri a nemzeti sportnak számító kosárlabda nyelvét. (Az angolban a kosárlabdagyűrű neve nem ring, hanem hoop, Cruz viszont a ring szót használta. „Mi következik? Amerikaifutball-sapka? És még nekem mondják, hogy külföldi vagyok?” – tett oldalvágást egyszerre Cruz és Trump felé is az amerikai elnök; a harmadik számú republikánus aspiránsról, John Kasich ohiói kormányzóról jótékonyan megfeledkezett. Ennek az oka Kasich nem túl fényes szereplése lehet a republikánusok versenyében.

Terítékre kerültek viszont a demokrata jelöltaspiránsok. A gálavacsorától távol maradó Hillary Clintont a következő amerikai elnökként emlegette, a jelen lévő Bernie Sanders vermonti szenátornak megjegyezte, bántja, hogy egy kicsit eltávolodott tőle. – Az elvtársak nem így bánnak egymással – mondta arra utalva, hogy Sanders „demokratikus szocialistaként” határozza meg magát. Alelnökének, Joe Bidennek megköszönte a barátságot, a tanácsait, és azt, hogy az elmúlt nyolc év alatt senkit sem lőtt arcon – ahogy azt George W. Bush egykori alelnöke, Dick Cheney tette egy vadászbalesetben.

Fotó: Yuri Gripas / Reuters

Magát sem kímélte, mint mondta, megőszült, „vágja a centit”, miközben több külföldi vezető már várja a távozását. – Múlt héten Londonban György herceg fürdőköpenyben fogadott. Mintha pofon vágtak volna. Ez a protokoll megsértése – viccelődött az elnök, aki úgy búcsúzott el a vendégeitől, ahogyan azt Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers ötszörös NBA-bajnok és olimpiai bajnok sztárja tette pár hete profi pályafutása végén. Obama out – vagyis Obama, vége, kipontozódott. Majd csókot dobott a közönségnek, felmutatta és a földre hajította a mikrofont.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.