galéria megtekintése

Terjed a magyar modell, Orbán fő rajongója is lenyúlná a magánnyugdíjakat

11 komment


Miklós Gábor

Az alkotmány megváltoztatására készül, és a magánnyugdíjak lenyúlásával finanszírozná populista terveit Kaczynski.

Tovább menetel az „orbáni úton" Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője. A PiS-kabinet az alkotmánybíróságot már kivégezte, és a következő lépés Varsóban is az alkotmány lecserélése lesz. A magánnyugdíjpénztárakban összegyűlt vagyon lenyúlása sem várat már sokat magára.

Nyár Gdynia városában – Kaczynski a piacgazdaság helyett államosít és béremelést ígér
Nyár Gdynia városában – Kaczynski a piacgazdaság helyett államosít és béremelést ígér
Kacper Pempel / Reuters

A lengyel alaptörvényt 1997-ben fogadták el, és egy népszavazás is megerősítette. Ám Kaczynski szerint az alkotmánybíróság körüli, saját maga kirobbantotta válság nem más, mint az alkotmány válsága. Azt sugallja: lehet élni alkotmánybíróság nélkül. A lengyel pártvezető szerint a többségi demokrácia felülírja a liberális, különböző hatalmi ágak egyensúlyára épülő rendszert. A külföldi kritikákra pedig azzal reagált, hogy „nem vagyunk gyarmat!".

 

Az alkotmánybíróság továbbra is kényes pont. A testület munkáját szabályozó új szöveg tervezetéről tegnap vitáztak a lengyel parlamentben, ami heves vitába fulladt. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis a beterjesztett szöveg semmiféle megegyezési szándékot nem mutat. Márpedig az alkotmánybíróságról meg kell egyezniük a lengyel politika szereplőinek, máskülönben az ország továbbra is vitában lesz az európai uniós intézményekkel, és kiteszi magát az Egyesült Államok bírálatának.

Jaroslaw Kaczynski új alkotmányt írat, és Lengyelország újraiparosításáról álmodik
Jaroslaw Kaczynski új alkotmányt írat, és Lengyelország újraiparosításáról álmodik
Reuters

A PiS kormánya tavaly decemberben úgy módosította az AB-ra vonatkozó jogszabályt, hogy gyakorlatilag lehetetlenné tette a testület számára, hogy elbírálja: alkotmányosak-e a parlament döntései. Amikor pedig az AB ezt a módosítást alkotmányellenesnek minősítette, az ítéletet a kormány nem publikálta, mivel az nem felelt meg a megtámadott törvény előírásainak. A szakértésre felkért Velencei Bizottság szerint az eljárás ellentétes a jogállamiság normáival. Ez a konfliktus tehát nem múlik el, sőt a PiS újabb frontokon is támadásra készül.
Kaczynskit ráadásul a hét végén a párt újabb három évre elnökévé választotta. Az 1080 küldöttből mindössze heten szavaztak az egyetlen jelölt ellen. A pártelnök a kongresszuson elmondott beszédében arra utalt: új gazdasági rend megteremtése a célja, amely eltörli a „kártevő" Leszek Balcerowicz által a kilencvenes évek elején bevezetett piacgazdasági modellt. Ennek eredménye az lesz, hogy a lengyel bérek gyorsan emelkedni fognak – ígérte.

Ám a bérek és a családi pótlék emelése, illetve a jelentős lakásépítési program megfelelő állami bevételek nélkül nem fognak menni. A nyugdíjrendszer második pillérének leépítését pedig már az előző kormány elkezdte. A magán-nyugdíjpénztárakba már ma is csak önkéntesen fizethetnek be 3 százalékot a munkavállalók. A tervek szerint a pénztárak vagyonát állami fejlesztési alapokba csoportosítják át, illetve az államadósság csökkentésére fordítják. A dolgozók befizetései ezentúl kizárólag az állami nyugdíjintézethez érkeznek. Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes szerint ez nem lesz államosítás, de ez a tőzsdét nem nyugtatta meg. A kormánypárt szerint ez a tőkeátcsoportosítás (államosítás) lehetne a fedezete „Lengyelország újraiparosí­tásának".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.