galéria megtekintése

Nő a düh Merkel ellen, és aki dühös, már nem hisz neki

71 komment


Dési András

Először találkozott a mecklenburgi választási kudarc után választókkal a kancellár, aki új, érzelmesebb hangon küzd minden voksért.

Bernhard Hönings tesz rá, hogy Wutbürgernek, azaz „dühös polgárnak" nevezik. – Hívhatnak ahogy akarnak. A lényeg az, hogy a mi munkánkból fizetett adónkat, a tisztességes német polgárok pénzét mindenféle külföldinek adják oda. Nekünk meg nem jut semmi! – fakadt ki a ZDF-nek nyilatkozva az alsó-szászországi Cellében élő Hö­nings, aki egy pillanatig sem tagadta, hogy mit gondol Angela Merkelről, meg a kancellár politikájáról.

Höningshez hasonlóan több tucat tüntető fütyült és pfujolt, s azt skandálta, hogy „Mi vagyunk a nép!", „Merkelnek mennie kell" miközben a CDU elnöki tisztét is betöltő kancellár a színpadra lépett a közel 70 ezer lakosú Celle belvárosában. Merkel egyenesen a Bundestag vitájáról érkezett és kapcsolódott be a szeptember 11-én esedékes alsó-szászországi önkormányzati választások kampányába. Ahol a fő kérdés a parlamenti vitához és a múlt hétvégi mecklenburg–elő-pomerá­niai tartományi választáshoz hasonlóan­ a menekültügy, illetve a CDU-t északkeleten megelőző Alternatíva Németországnak (AfD) térhódítása.

A CDU csúfos leszereplése után a német belpolitikai helyzet tényleg olyan, ahogy azt a vasárnapi CDU-s vereség után először a szavazók közé merészkedő Merkel is megfogalmazta: minden voks számít, minden szavazatért meg kell küzdeni. A cellei kampányrendezvényt a CDU a Grosser Plan nevű téren rendezte; a helyválasztással is azt akarták sugallni, a kancellár előáll azzal a nagy tervével, amivel vissza akarja nyerni a polgárok bizalmát.

 

Nagy tervről azonban nem esett szó. A közönség egy harcias, a korábbi érzelemmentes hangvételhez képest több emóciót sugározni próbáló Merkelt hallott. Aki nem ismételte meg azt Bundestagban elhangzott mondatát, hogy Németország Németország marad. Vagyis a menekültek integrációja nem fogja megváltotatni Európa vezető gazdasági hatalmát. Ehelyett arról beszélt, hogy Németországban mindeki számára van jövő, a CDU családbarát és munkahelyteremtő politikát folytat. Adóemelések nem lesznek, 2017-től viszont az önkormányzatok évente legalább ötmilliárd­ ­eurót kapnak a szövetségi költségvetéstől kifejezetten arra a célra, hogy a pénzt a betegek és idősek ápolásának javítására fordítsák. Taps és „Angie, Angie!" kiáltások követték a beszédet, miközben az ellentábor is fújta a magáét.

Merkel szeptember 7-én a Bundestagban. Mindenki számára van jövő
Merkel szeptember 7-én a Bundestagban. Mindenki számára van jövő
Sophie Kembowski / MTI/EPA

Hönings amúgy nem akar hinni a kancellár ígéretének. Feleségével kerekes székbe kényszerült fogyatékos lányukat nevelik, s havonta ezer eurót kell fizetniük különböző ápolási szolgáltatásokért. A férfi minden dühét a külföldieken vezeti le. Szerinte ugyanis ők kapják a tisztességes német polgárok adói­ból folyósított juttatásokat. S nem azok, akik nagyon is rászorulnak.

A német nagykövetség cáfolja a Figyelőt

A sajtóból értesült a budapesti német nagykövetség arról, hogy Angela Merkel állítólag elfogadott, majd lemondott egy budapesti meghívást. – Egy kancellári látogatásról, ha valami tényleg készült volna, arról tudnunk kell. Itt ilyesmiről szó sem volt – közölték a nagykövetségen lapunk érdeklődésére.

A Figyelő csütörtöki számában arról írt, hogy Merkel a magyar nemzetgazdasági tárca novemberre tervezett, digitalizációval foglalkozó budapesti konferenciájára jött volna el. A lap szerint a magyar diplomácia is próbálta megnyerni Merkelt, de közbenjárt állítólag a Deutsche Telekom is. Merkel először igent mondott, aztán kihátrált.

A szeptember 16-i pozsonyi EU-csúcs előtt Merkel, illetve Francois Hollande francia államfő is felkeresett kelet-közép-európai fővárosokat, Budapestet azonban elkerülték. Merkel utoljára 2015 feb­ruárjában járt Budapesten, s a menekültválság miatt azóta csak fagyosabb lett a viszonya Orbán Viktorral.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.