galéria megtekintése

Népszavazás jön, gyanúsan sok lett a kisebbségi magyar

A legjobban fogyó határon túli magyar közösségben lártványosan többen lettek a választásra jogosultakak. Csak az 1400 lakosú Csemináci járásban kilenc hónap alatt 68-ról 96-ra nőtt a magyarok lélekszáma.

Juhász Sándor szerint közülük 17-nek biztosan nincsenek magyar felmenőik. Juhász a baloldali Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) az elnöke, aki a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által indított Jankovics Róberttel szemben maradt alul a szeptember 11-i előrehozott parlamenti választásokon – a spekulációk szerint 311 csalárd módon megszerzett voks miatt.

falseBalogh László / Reuters

A „nemzetiségváltást" Veljko Kajtazi leplezte le. A roma kisebbségi képviselő számolt be elsőként arról, hogy Baranyában a romák néhány száz kunáért (pár ezer forintért) változtatták meg a nemzetiségüket, de állítólag szerbeket és horvátokat is „magyarítottak" hasonló módon.

 

A 4,2 millió lakosú Horvátországban nagyjából 14 500 személy vallja magát magyarnak. Az országos választási bizottság adatai szerint a magyar választópolgárok száma 852-vel nőtt a 2015. decemberi választások óta. A választói névjegyzékkel való manipulációkra Juhász még a szeptemberi választások előtt felhívta a figyelmet, szeptember 11. után pedig a papíron magyarrá vált más nemzetiségűek beszéltek a sajtónak. Többen rendőrségi feljelentést tettek, ebben Juhász is szerepet játszhatott.

– Felhívtam több újonnan magyarként bejegyzett választót, gratuláltam nekik. Emlékeztettem őket, ha pénzt fogadtak el a szavazatukért, bűncselekményt követtek el. Ezután fordultak sokan a rendőrséghez – mondta el Juhász a Népszabadság megkeresésére. A politikus a választáson győztes jobboldali Horvát Demokratikus Uniót (HDZ) támogató HMDK-t gyanúsítja a manipulációval.

Jankovics Róbert korábban azt állította: egy horvát nemzetiségű állampolgár csakis erős horvát párttámogatással vallaná magát magyarnak, ilyen háttérre szerinte a Zoran Milanovic exkormányfő vezette szociál­demokraták mellett kiálló Juhásznak van. A MESZ elnöke nem tagadja: a Szociáldemokrata Pártban helyi szinten politizál ugyan, de nincsenek felsőbb zágrábi kapcsolatai.

– A Fidesz-kormány hat éve jelentős összeggel támogatja a HMDK-t. Az utolsó két hónapban hetente 4-6 busz vitte ingyen a horvátországi magyarokat a harkányi gyógyfürdőbe, amit biztosan nem a horvát költségvetés finanszírozott. A HMDK teljes infrastruktúráját is magyarországi pénzekből tartják fenn. Magyarországi alapítványi támogatást is csak a HMDK-s hátterű kulturális egyesületek kapnak – állítja Juhász. Két hete feljelentést tett az ügyészségen, a rendőrség nyomoz a pénzért magyarrá vált horvátok, szerbek és romák ügyében.

Zágrábi képviselőcsere kilenc év után

A horvát törvényhozás, a szábor 151 képviselőből áll. 140 képviselőt a választókerületekből választanak, nyolc mandátumot a kisebbségi képviselőknek, hármat a horvát ­diaszpóra képviselőinek tartanak fenn. A baloldali pártok támogatását élvező MESZ-t kilenc év után váltja most le a HMDK képviselője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.