galéria megtekintése

A német katolikus egyház kiakadt a menekültellenes szólamokra

13 komment


Gergely Márton

A szavaknak különleges súlyuk van, ezért tanácsos olyan érzékeny kérdésekben, mint a menekültpolitika ezeket is körültekintően megválogatni – figyelmezteti Stefan Hesse hamburgi érsek azokat a politikusokat, akik a németországi migrációs válságban a feszültséget keltik.

A német katolikus egyház vezetői szerint felelőtlenség azt szuggerálni, hogy a menekültek befogadása a valóságosnál nagyobb konfliktusokkal jár, mert a lakosság ezt a nézetet fogja igazságként elfogadni, és akkor nem a riogatásra váltó hagyományos pártokat választja majd – amire a bajor Keresztényszociális Unió (CSU ) jelenleg játszik –, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) néven teret nyerő szélsőjobbot.

Rainer Woelki kölni érsek ezt így fogalmazta meg: nem vezet jóra, ha valaki „majmolja mások téves gondolatmenetét". A testvérpártot, a CDU-t irányító Angela Merkel kancellár ellen harcoló Horst Seehofer és bajor szabadcsapata azonban nemcsak a messzi északról kap felkent kritikát, hanem München szívéből is. A német püspöki kart vezető Reinhard Marx müncheni érseket saját elmondása szerint „sokkolta és felbőszítette" a Bajorországot kormányzó CSU több politikusának nyilatkozata. Márpedig a párt nevében viseli a „keresztényit", és előszeretettel hivatkozik a vallásra.

Ennyi saller után a CSU is megszólalt. Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter szerint a kritizált mondatok esetében félreértésekről és szövegkörnyezetükből kiragadott idézetekről van szó. Majd a bajor kormányfői posztra pályázó politikus csak elővette a lassan védjegyévé váló verbális furkósbotot. „Ha megkérdezzük az egyszeri templomjárókat, akkor azt fogjuk hallani, hogy nem ugyanazt tapasztalják a püspök és az egyházi adó megfizetői" – mondta a miniszter. Söder szerint az egyháznak egyébként sincs joga megkérdőjelezni a vele egyet nem értők kereszténységét. (Csak halkan tesszük hozzá, hogy ebben a klérusnak immár kétezer éves tapasztalata van.)

 
A müncheni püspököt sokkolták és fewlbőszítették a CSU politikusai
A müncheni püspököt sokkolták és fewlbőszítették a CSU politikusai
Ina Fassbender / Reuters

A CSU hetek óta igyekszik Merkelt sarokba szorítani. A kancellár legutóbbi parlamenti beszédében igyekezett biztosítani a polgárokat, hogy Németország a menekültek befogadása után is az marad, ami volt. Seehoferék azonban épp azzal riogatnak, hogy az ország keresztényi alapvetései változnak majd meg. A német közszolgálati televízió, a ZDF kedd esti híradója megkérdezte Marx érseket, nem tart-e attól, hogy egyházának elvei a menekültek érkezésével veszélybe kerülnek. „Igen, a keresztényi alapvetésekhez tartanunk kell magunkat, ilyen a szegények és elesettek felkarolása, a határainkra érkező emberekkel szembeni tisztességes eljárás, az üldözöttek és háború elől menekülők befogadása, és a tengeri katasztrófák megakadályozása" – sorolta az egyházi vezető. Nem valószínű, hogy Seehoferék tapsoltak.

A jelek szerint a német katolikus egyház vezetői ellenzik leghangosabban (és leghatékonyabban) azt a javaslatcsomagot, amely elfogadására a CSU rá akarja kényszeríteni Merkelt. Szerintük ugyanis nem keresztényi a befogadott menekültek között vallási alapon válogatni, s mivel alkotmányba ütközik, az évi maximális menekültszámról sem akarnak hallani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.