galéria megtekintése

Nem tartanak gőzhengertől

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 27. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Méltányosnak mutatkozik az első hónapok tapasztalatai szerint a törpe ellenzékkel a négyötödös berlini kormánytöbbség.

Támogatásáról biztosította Gregor Gysi, az exkommunista Baloldal párt frakcióvezetője a minap Angela Merkel kancellárt a Bundestagban. A meglepő szövetség persze csak pillanatnyi: Merkel az Oroszországgal szembeni szankciók között emlegette a fegyverszállítási ügyletek felfüggesztését, és Gysi nyomban tetszését nyilvánította, hiszen pártja általában nem támogatja a fegyverüzleteket.

Ám ettől még nem könnyű manapság a Bundestagban az ellenzéki pártok helyzete. Amióta megalakult a nagykoalíció, a kormánypártok négyötödös többséget élveznek a parlamentben.

Ekkora túlsúlyra csak egyszer volt példa a modern német történelemben, mégpedig 1966 és 1969 között Kurt Georg Kiesinger (CDU) kancellársága idején. Az akkori nagykoalícióval szemben egyetlen törpepárt, a szabad demokrata FDP állt.

 

Eddig a Fidesz kétharmados többsége unikumnak számított Európában. A német kormány sem rejtette véka alá aggodalmát azzal kapcsolatban, miként élt (vissza) az Orbán-kormány ezzel a hatalommal. De van-e más módszer, vagy törvényszerű-e, hogy a hatalmat a többség kíméletlenül kihasználja, arra hivatkozva, hogy erre kapott felhatalmazást a választóktól?

A koalíciós kormány eleve „önmagát fékezi”, hiszen a két nagy párt, a CDU/ CSU és az SPD nem egy irányba húz

A német alkotmány szerint az ellenzéknek akkor járnak a különleges ellenőrzési jogok, ha legalább a mandátumok 25 százalékát birtokolja. Csakhogy még ez sem sikerült a két kis pártnak, amely megpróbál ellensúlyt képezni a 80 százalékos többséggel szemben. A Baloldal és a Zöldek összesen 20 százalékkal bír. Elvileg nem lenne joguk parlamenti vizsgálóbizottság összehívására vagy arra, hogy a német alkotmánybíróság elé vigyék panaszaikat, és nem kezdeményezhetnének rendkívüli ülést sem.

Merkel kancellár és Gregor Gysi, a Baloldali Párt frakcióvezetője. Szót értenek egymással
Merkel kancellár és Gregor Gysi, a Baloldali Párt frakcióvezetője. Szót értenek egymással
Thomas Peter / Reuters

– Zajlanak a tárgyalások arról, hogy így is megkapjuk az ellenőrző jogokat – mondta lapunknak a Baloldal parlamenti frakcióigazgatójának, Petra Sittének egy közeli munkatársa, és hozzátette: a két nagyobb párt is nyitott a megegyezésre. – Túl nagy a többségük, és ha ezzel visszaélnek, akkor a legitimitásuk csorbul – magyarázta.

Amúgy persze nem lehet a magyar és a német belpolitikát összehasonlítani: a koalíciós kormány eleve „önmagát fékezi”, hiszen a két nagy párt, a CDU/ CSU és az SPD nem egy irányba húz. Eszük ágába sincs például alkotmányt módosítani.

A baloldali politikus nem a kormányzati gőzhengertől tart, inkább az ellenkezőjétől: attól, hogy a nagykoalíció semmire sem használja majd a többséget. Megvalósítják talán a szociáldemokraták néhány projektjét (elsőként a törvényes minimálbért), de valódi, átfogó reformokra nem szánják el magukat. Sem az egészségügyben, sem az oktatásban vagy a környezetvédelemben. A kereszténydemokratáknak nincs programjuk, legfeljebb a költségvetés egyensúlyban tartása, míg az SPD már arra vár, hogy végre a párt adhassa a kancellárt – summázza a szakértő.

A Baloldal tudatában van annak, hogy az ellenzék legnagyobb tömörüléseként sokkal több figyelmet kap, mint korábban. Így olyan témákat is felvállal, amelyek korábban nem tartoztak az exkommunisták fő célkitűzései közé.

A Zöldek sem látják tragikusan az ellenzék „elnyomását”. A párt frakcióigazgatója, Britta Hasselmann munkatársa arról beszélt lapunknak, hogy hiába nagy a koalíció többsége, még felettük is ott áll a német alkotmánybíróság, amely ügyel arra, hogy az ellenzék alkotmányban rögzített ellenőrző jogai ne csorbuljanak.

A német kormány jól szórakozik - saját maga ellenzéke
A német kormány jól szórakozik - saját maga ellenzéke
Reuters

A legtöbb jogász úgy véli, hogy ha a nagykoalíció megtagadná az ellenzéktől a különféle jogokat, arra hivatkozva, hogy nem éri el a 25 százalékot, az alkotmánybíróság az ellenzék javára döntene. Ilyen megaláztatást jó elkerülni, ezért inkább maguktól lesznek nagylelkűek.

Konkrét példát is mond: amikor a mandátumok kevesebb, mint tíz százalékával bíró Zöldek javasolták, hogy az amerikai lehallgatások ügyében üljön össze vizsgálóbizottság, ezt a koalíció lesöpörhette volna az asztalról. Mégsem tette, inkább csatlakozott a javaslathoz. Vita van viszont arról, van-e joguk normakontrollra az alkotmánybíróságra küldeni egy törvényjavaslatot, mert erre csak a mandátum 33 százalékával lenne lehetőségük.

Nem tudtak megegyezni arról sem, mennyi felszólalási idő jár a törpe ellenzéknek: elvileg ez mandátumarányos lenne (20 százalék). A koalíció nagylelkűen 25-30 százalékot ajánl, a Zöldek ennél is többet szeretnének. Arra hivatkoznak: a közvéleménynek joga van ahhoz, hogy megismerje az eltérő véleményeket, ehhez pedig nagyobb teret kell biztosítnai az ellenzéknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.