galéria megtekintése

Profitálhatnánk a dolgozó menekültekből

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 30. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Szembehelyezkedett az orbáni politikával a Magyar Tudományos Akadémia migrációs munkacsoportja. A kutatók szerint a kormányzatnak munkaerő-piaci integrációs programot kellene készítenie, és szükség van a migrációs áradat árnyaltabb elemzésére.

A kutatói közösség 132 ezer Magyarországon regisztrált menekült adatait egybegyűjtve jutott arra a következtetésre, hogy

„a menekültek Európába való beáramlása várhatóan nem áll le, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben”.

Az is figyelemre méltó, hogy az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Belügyminisztérium közös munkacsoportja azt javasolja, hogy „a magyar kormányzatnak nagyobb figyelmet kellene szentelnie az egyelőre feltartóztathatatlannak látszó bevándorlási folyamat szakpolitikai, ezen belül munkaerő-piaci kezelésének”.

 

Amikor erre az akadémiai sajtótájékoztatón rákérdeztünk, megemlítve Orbán Viktor brüsszeli kijelentését, hogy csak megfigyelőként jelent meg a migrációs csúcson (mert szerinte a kerítéssel megállította az áradatot), Lovász László, az MTA elnöke ezt válaszolta: A politikai kijelentéseket nem az én tisztem értékelni.

Nem hiszem, hogy a migrációról úgy gondolkodnának a kormányzati szereplők, hogy azt megoldották, ezért mi is tovább tanulmányozzuk a kérdést.

Török Ádám főtitkár, a munkacsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tudnak napihírekre reagálni, a szakpolitikai döntésekhez kívántak segítséget nyújtani. Ennek azért van jelentősége, mert akkor szorgalmazták az ország munkaerő-piaci reagálását migrációügyben, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter órákkal előtte bejelentette:

Magyarország egyetlen visszatoloncolt bevándorlót sem vesz vissza más országokból.

A munkacsoport szerint a dél felől érkező migránsok hirtelen lettek sokan, a „küldő” országok köre nem korlátozódik Szíriára, Afganisztánra. Immáron a szub-szaharai afrikai térségből is jönnek a fiatal (20 és 30 év közötti) férfiak, ami azt jelzi, hogy a klímaváltozás is belejátszik a folyamatba. – Arra is fel kell készülni – fogalmazott Végh Zsuzsanna –, hogy sokan itt maradnak, itt rekednek. Ezért kell kidolgozni az integrációs elképzeléseket. A vándorlás nem fog megszűnni – mondta.

„A menekültek Európába való beáramlása várhatóan nem áll le”
Móricz-Sabján Simon

A tudósok szerint, ha Magyarország befogadna menekülteket, akkor abból

akár lehetne profitálni.

Az irániak, az irakiak és a szírek is jó képzési mutatókkal rendelkeznek, beszélnek idegen nyelveken, nem omlott teljesen össze a kibocsátó környezetben az oktatás és a szociális rendszer, mint például Afganisztánban. Az MTA annak ismeretében tette ezeket a megállapításokat, hogy a Belügyminisztérium szerint „nagy tömegű befogadás nem valószínű”. És ez a valóság, mert a 132 ezer idei menedékkérő közül mindössze huszonketten kaptak menekültstátust Magyarországon.

A tanulmányok készítői felhívják a figyelmet arra, hogy lassan, de folyamatosan átalakul a német és az osztrák, kezdetben menekültpárti közvélemény, ezzel azonban nem kívánnak foglalkozni, miként a terroristaküldés leegyszerűsítő kérdésével sem. Sokkal inkább a történeti, kulturális, szociális és vallási elemzésekre összpontosítanak – azzal együtt, hogy a kutatók által vizsgált 132 ezres kontingens 97 százaléka továbbment tőlünk másik országba.

A tanulmányokban a „kerítés” kifejezést egyszer sem említették. Török Ádám azt mondta, előre eldöntötték, hogy a kerítést nem hozzák szóba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.