galéria megtekintése

Nem próbálta megmagyarázni a baloldal vereségét

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Jeremy Corbyn sok fejfájást okozhat még a brit baloldalnak, de legalább azzal nem vádolhatják, hogy nem őszinte. „Nem ez volt az a nap, amire egész életemben vártam”, mondta egy tévéinterjúban a szeptember közepén megválasztott munkáspárti vezér, miután az első, általa vezetett pártértekezlet nem sikerült túl fényesen.

Átfogó programbeszédet nem mondott Jeremy Corbyn a Munkáspárt éves kongresszusán, de ez nem is meglepő: a szerdán befejeződött eseményt alig két héttel azután rendezték meg, hogy Corbynt elsöprő többséggel elnökké választották. Az újdonsült baloldali vezérnek így – hiába várta ezt tőle mindenki – nem volt ideje átfogó, új koncepcióval előállnia.

A tengerparti Brightonban megrendezett konferencián Corbyn nem is tett kísérletet arra, hogy megmagyarázza a párt váratlanul kemény vereségét, és kevéssé szólította meg a választójogukkal nem élt potenciális szavazókat sem. Az életében első ízben súgógép segítségével beszélő pártvezér olyan kulcsfontosságú témákat sem említett, mint a bevándorlás, a szigetország EU-tagságáról készülő népszavazás vagy a költségvetési deficit.

Egyenes beszéd, még akkor is, ha kellemetlen
Egyenes beszéd, még akkor is, ha kellemetlen
Toby Melleville / Reuters

 

Igaz, Corbyn pártelnöki kampányban és azóta számos alkalommal hangsúlyozta, hogy egy új, a megszokottnál higgadtabb, visszafogottabb politikai stílust kíván megvalósítani. Ennek jegyében, mint szerdán elmondta, nem kívánja rákényszeríteni akaratát a pártra és különösen a parlamenti frakcióra, kész meghallgatni az eltérő véleményeket. Ám abban nem fog engedni, hogy elutasítja a brit nukleáris elrettentő rendszer, a Trident modernizációját.

Tony Travers, a neves London School of Economics professzora szerint ugyan a Munkáspárt „nagy hibát követett el” Corbyn megválasztásával, de elfogadta, hogy rendkívüli támogatottsága arra utal, hogy „sok embernek lett elege a hagyományos politikai szervezetekből és vezetőkből”. Travers lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az emberek olyan egyszerű válaszokat várnak, mint a gazdasági megszorítások befejezése és a tartózkodás a külföldi háborúktól. Travers a politikai kommentátorok többségével egyetértve úgy látja, hogy hosszú távra kell Corbynra berendezkedni. „A Munkáspártra, ellentétben a kíméletlen Konzervatívokkal, nem jellemző, hogy megszabadulna a pártot választási zsákutcába terelő vezetőjétől” – mondta az LSE oktatója. A jövő évi autonóm tartományi, illetve a londoni főpolgármesteri voksok pontos jelzést adnak majd arról, a párt a helyes úton jár-e.

A Corbyn által meghirdetett „modern baloldali mozgalom” eltávolodást jelent a Tony Blairt 1997-ben győzelemre segítő és a pártot 2010-ig hatalomban tartó mérsékelt centrumtól. Ennek a szárnynak az új, fiatal sztárjai, köztük a vezetőválasztási jelöltségtől visszatáncoló Chuka Umunna és Tristan Hunt nemcsak az árnyékkormányban nem vállaltak pozíciót, de Corbyn beszédére sem voltak kíváncsiak.

Marxista barát világhírű tanácsadókkal

A Jeremy Corbynnal szembeni egyik legsúlyosabb kritika, hogy régi barátját, a kormányzásban tapasztalatlan John McDonnellt nevezte ki az árnyékkormány pénzügyminiszterének. McDonnell Marx Tőkéjét kötelező olvasmánynak tartja, és úgy hírlik, egykor támogatta, hogy a leggazdagabbakat 60 százalékos személyi jövedelemadó sújtsa. Kritikusait azonban meglepte, amikor tekintélyes gazdasági tanácsadói csapatot szervezett meg maga köré. Olyan világhírű közgazdászok vállalták, hogy nevük a Corbyn–McDonnell duóval kapcsolódjon össze, mint a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, a Világbank egykori vezető közgazdásza, illetve a baloldali közgazdaságtan sztárjává vált francia Thomas Piketty.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.