galéria megtekintése

„Mindenki robbanást vár, ám az nem fog bekövetkezni”

2 komment


Poór Csaba

Ösztönzőleg hat a tiltakozó akciókra a választások közelsége, ám Putyin jól kezeli a helyzetet. Ráadásul népszerűsége is töretlen, és ehhez még a felméréseket sem kell kozmetikázni.

A kubányi gazdálkodók első csoportja végül megúszta némi pénzbírsággal. Pedig az általuk szervezett tiltakozó akció számos résztvevőjét (különböző jelentések szerint 40-70 embert) kedden rohamrendőrök vitték el egy dél-oroszországi főút mellől, mert jogszabályellenesnek minősítették a megmozdulásukat. A gazdálkodók ugyanis vasárnap traktorkonvojjal indultak Moszkvába. Egyenesen Vlagyimir Putyin elnökkel akartak találkozni, hogy elpanaszolják neki, miként veszik el a földjeiket, hogyan csapják be őket, és a helyi bíróságok hogyan hoznak velük szemben a nagy agrárvállalkozóknak kedvező ítéleteket. 

Putyin tévébeszédét nézik egy szibériai autószerviz dolgozói
Ilya Naymushin / Reuters

Az ugyancsak dél-oroszországi Rosztov megyében bányászok kezdtek éhségsztrájkba, mert csődbe ment foglalkoztatójuk tavaly április óta összesen 300 millió rubelnyi (csaknem 1,3 milliárd forint) bérrel maradt adós a több mint kétezer alkalmazottjának. Ők csak a régió kormányzójával akarnak találkozni, de segítségkérő üzenetüket Putyinnak is elküldték. Szeptember közepére pedig az orosz tudományos akadémia szakszervezete tervez a kutatások anyagi támogatásának növelését sürgető demonstrációt, miután a problémára már július­ban nyílt levélben hívták fel az államfő figyelmét.

 

A gyors egymásutánban érkező hírek arra utalnak, hogy új tiltakozóhullám van kibontakozóban Oroszországban, ám Konsztantyin Kalacsov moszkvai politológus szerint nem ez a helyzet, hanem inkább a szeptember 18-án esedékes parlamenti választások hatnak ösztönzőleg az egyébként nem is új keletű gondok megoldását sürgető ak­ciókra. „A választás egyfajta katalizátorként működik, sokan azt gondolják, hogy a voksolás előtt könnyebben elérhetik a céljaikat” – mondta a Népszabadságnak a szakember.

Azt is törvényszerűnek tartja Kalacsov, hogy a panaszokat rögtön az államfőhöz címezik. Szavai szerint az emberek kiismerték, hogy működik az egy központú hatalmi rendszer, és a problémamegoldás legrövidebb útjának azt tartják, ha egyből Putyinhoz fordulnak. A jótevő elnök imázsát ráadásul erősítik az évente megrendezett televíziós fórumműsorok is. Ezekben Oroszország különböző régióiból lehet kérdéseket feltenni, problémákat felvetni Putyinnak. Többször megesett, hogy még véget sem ért az általában négy-ötórás maratoni adás, de a helyi hatalmi szervek – a megszégyenüléstől tartva – már hozzá is láttak egy-egy, az államfőnek elpanaszolt probléma rendezéséhez.

Konsztantyin Kalacsov szerint a hatalom jól kezeli a tiltakozó akciókat

Putyin népszerűsége évek óta töretlen, és ennek kimutatásához még csak szépíteni sem kell a számokat. A független és objektívnak tartott Levada Központ moszkvai közvélemény-kutató például havonta méri az elnök támogatottságát, és rendre 80 százalék fölötti adatokat kap. A hatalom alacsonyabb szintjeinek népszerűsége azonban meg sem közelíti ezt, ami arra utal, hogy a problémákért inkább a kormányt tartják felelősnek az oroszok: Dmitrij Medvegyev miniszterelnök támogatottsága 20-30 százalékponttal marad el az elnökétől, a kormányé pedig még ennél is alacsonyabb.

Így aztán hiba lenne túlértékelni a tiltakozó akciók számát – hangoztatta Kalacsov. Szerinte Nyugat-Európában sem kevesebb, sőt talán több is a hasonló megmozdulás, ám Oroszországban ezeket jobban felkapja a sajtó, nagyobb a visszhangjuk. „Mindenki társadalmi robbanást vár, ám az nem akar, és szerintem nem is fog bekövetkezni” – mondta. Mint kifejtette, a gazdasági válság hat ugyan az emberek hangulatára, társadalmi válságot okozhat, ám ez nem feltétlenül vezet politikai krízishez. A hatalom jól kezeli a tiltakozó akciókat, és mivel azok nem politikai követeléseket hangoztatnak, higgadtan áll hozzájuk

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.