galéria megtekintése

Nők nélkül nem tudnak választást nyerni

1 komment


Kőműves Anita

Clinton sokkal népszerűbb Trumpnál a nők körében, de támogatottsága elmarad a várttól. Az elnökválasztáson döntőek lehetnek a nők szavazatai.

Csak azért, mert nő, még nem fogok rá szavazni! Más ügyek is érdekelnek, nem az alapján választok, hogy milyen nemű a jelölt! – idézi fiatal nők tömegeit az amerikai média. Nekik nem elég a történelmi esély, hogy Hillary Clinton lehet az Egyesült Államok első női elnöke – mondják –, ettől még nem kapja meg automatikusan a szavazatukat. Nemcsak a republikánusok, hanem a demokraták között is sokan vannak így ezzel.

Utóbbiak azok a fiatal nők, akiknek a faji és gazdasági esélyegyenlőség kérdése fontosabb, mint a női egyenjogúság, és inkább Bernie Sanders vermonti szenátort támogatják. „Néhány nő azt mondja, ez olyan, mintha cserben hagynék valami titkos társaságot” – mondta a The Guardiannek a 34 éves Anoua Changa, aki Sandersre szavazott az előválasztáson. Az atlantai ügyvéd feministának tartja magát, de úgy véli, nem a neme alapján kell szavaznia.

Az amerikai nők közül évtizedek óta sokkal többen voksolnak a demokratákra, mint a republikánusokra. Ráadásul a párt idén, a történelemben először (minden valószínűség szerint) női jelöltet indít harcba a Fehér Házért. Minden adott lenne tehát ahhoz, hogy az első női elnökjelölt felsorakoztassa maga mögött a nőket. Ám mégsem ez történik – mint a The Guardian rámutat, míg a feketék túlnyomó többsége négy, illetve nyolc éve Barack Obamát támogatta, addig most a nők még a Demokrata Párton belül sem állnak ilyen óriási arányban Clinton mögött.

 

Érveik ugyanazok, mint az egész pártban: hozzáértését és felkészültségét nem kérdőjelezik meg, de nem hozza lázba őket. A „nagymamakampány” ellenére is hidegnek és számítónak tartják, illetve nem bíznak meg benne az e-mail-botrány miatt. A közvélemény-kutatások szerint sokan úgy érzik, hogy elefántcsonttoronyban él, és nem képviseli a szegény rétegek érdekeit.

Eközben szakértők rámutatnak, hogy egy női jelöltnek más elvárásoknak kell megfelelnie, mint egy férfinak. Felkészültnek kell lennie, de nem lehet túl kemény sem – emlékezetes, hogy 2008-ban akkor ugrott meg Clinton népszerűsége, amikor egy Obamától elszenvedett előválasztási vereség után nyilvánosan elsírta magát. Közvélemény-kutatások szerint a választók úgy látják, Clinton nem elég együttérző és szolidáris. Mint a The Washington Post írja, ezt „női” tulajdonságnak tartják a szavazók, így a férfi jelöltek esetében ez nem befolyásolja a döntésüket, a nőknél viszont igen. Hiába nem lelkesedik Clintonért olyan sok nő, mint azt várható lenne, toronymagasan vezet Donald Trump előtt a nők körében.

Az NPR, az amerikai közrádió összesítése szerint évtizedek óta nem volt ekkora különbség demokrata és republikánus jelölt között abban, melyiket milyen arányban támogatják a nők. Az ingatlanmilliárdos (aki immár minden bizonnyal a republikánusok elnökjelöltje) ezt csak saját magának köszönheti – annak, hogy évek óta folyamatosan tesz lekicsinylő megjegyzéseket a nőkre, és ezzel elidegeníti őket magától. Folyton megsért politikus- és újságírónőket, Hillary Clintont is egyre gyakrabban támadja női mivoltában.

Márpedig a republikánusok a nők támogatása nélkül nem tudják visszavenni a Fehér Házat. Több nő szavaz ugyanis, mint férfi, és kis többségük a demokratákhoz húz. Ez azzal magyarázható, hogy a kisebbségekhez tartozó (fekete, spanyol ajkú) nők túlnyomó része demokrata szavazó. A fekete nők 96 százaléka szavazott például 2008-ban Obamára. A republikánus elnökjelölteknek ezért a győzelemhez a fehér nőkre kell támaszkodniuk. A The Atlantic magazin számításai szerint Trump olyan rosszul áll a kisebbségi szavazók körében, hogy annak kompenzálására a fehér nők minimum 58 százalékát kellene megnyernie magának a győzelemhez. Jelenleg azonban meg sem közelíti ezt.

Ám Trump és csapata az elmúlt hónapokban rájött arra, hogy nők nélkül nem tud választást nyerni, ezért feleségét és lányát próbálja bevonni a kampányba. Melania és Ivanka Trump szerepe az, hogy meggyőzzék a választókat arról, hogy az elnökségre törő milliárdos – a látszat ellenére – nem nőgyűlölő macsó.

Trump mondta a nőkről

– Hillary Clinton „kijátssza a nőkártyát”, és ha férfi lenne, 5 százalék sem szavazna rá.
– „Büntetni kellene a nőket, akik abortuszon esnek át.” (Ezt a kijelentését később visszavonta.)
– Ha Ivanka Trump nem a lánya lenne, feltehetően randevúzna vele.
– Megyn Kelly, a Fox News műsorvezetője azért tett fel neki kellemetlen kérdéseket, mert „vér jött ki a szeméből, meg az akármijéből”.
– „Arianna Huffingtont, a Huffington Post alapítóját azért hagyta ott a férje, mert csúnya.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.